IN MEMORIAM: 10. kolovoza 1991. Gordan Lederer – ubojica mladog novinara i ratnog snimatelja srpski snajperist Milan Zorić oslobođen Zakonom o općem oprostu!

Zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice u Zagrebu, premda je JNA koja se predstavljala tada kao neutralna i navodno jugoslavenska vojska trebala svakom pomoći, a ne podržati četničke pobunjenike...

Podijeli

Na današnji dan 1991. poginuo je Gordan Lederer, hrvatski fotograf i televizijski snimatelj. Iza sebe je ostavio mnoge video zapise koji i danas vrlo slikovito govore o prvim  i najtežim danima Domovinskog rata. Najpoznatiji je svakako ovaj, naknadno montirani uradak načinjen od dijelova Ledererovih snimaka napravljenih u teškom i krvavom ratnom Pounju 1991., nazvan “Banijska ratna praskozorja”…

Zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice u Zagrebu, premda je JNA koja se predstavljala tada kao neutralna i navodno jugoslavenska vojska trebala svakom pomoći, a ne podržati četničke pobunjenike.

Sati izgubljeni u prijevozu zapriječenim i opasnim ratnim cestam Banovine bili su presudni za gubitak Gordanovog života, za koji direktnu krivicu snose srbin Milan Zorić,  ubojica kojeg je amnestirala hrvatska država, i JNA, tzv. jugoslavenska vojska.

Na samo Lovrenčevo, 10. kolovoza 1991. pogođen je snajperskim metkom na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Na padini niz koju se potom otkotrljao gađan je ručnim bacačem.

Zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice u Zagrebu. Sati izgubljeni u cik-cak prijevozu zapriječenim cestama na ratom pogođenoj Banovini bili su presudni za gubitak Gordanovog života. Da ironija bude još veća, njegova je majka bila primarius anesteziološko-reanimatološke službe Kliničke bolnice Sv. Duh; te je kao majka prošla pravi pakao, svjesna da ne može pomoći svojem teško ranjenom sinu.

U bolnicu je stigao prekasno.

Gordan Lederer imao je svega trideset i tri godine. Ostavio je dušu na Banovini, snimajući ratne dane koje svi još uvijek nosimo u sjećanju. “Slomljeni pejzaž” naziv je spomen obilježja Gordanu Ledereru na Čukur brdu, sa kojeg se pruža nevjerojatan, bajkovit pogled na dolinu rijeke Une.
Svi koji pamte Domovinski rat, sjete se Gordana Lederera kada god čuju pjesmu “Brothers in Arms”, Marka Knopflera, koja je stavljena kao glazbena podloga za “Banijska ratna praskozorja”. Možda je snajperist ubio tijelo, ali Gordanov rad i dušu nije uspio ubiti. Još uvijek je živo, i jedno i drugo, kako među njegovim najbližima tako i među ostalim hrvatskim građanima koji ga se sjećaju kao neustrašivog ratnog snimatelja.

Još uvijek hrvatskog domoljuba i junaku Gordana Lederera pamti ne samo njegova obitelj, nego i cijeli hrvatski narod, zahvalan što je bio bitan kotačić u borbi za istinu i slobodu svoje domovine.

Danas nakon 31 godinu od ubojstva Gordana Lederera mnogi su se došli pokloniti ovom hrabrom i iznimnom ratnom novinaru čiji ubojica Milan Zorić nije osuđen iz nikom razumljivih razloga.

Ubojica Gordana Lederera, Milan Zorić, nije kažnjen za taj ratni zločin i slobodan je čovjek što se tiče hrvatske države. Bez obzira što se Ledererov ubojica pred kamerama Televizije Srbije javno hvalio da je ubio hrvatskog ratnog reportera i jednog od simbola Domovinskog rata,  na njega se primijenio Zakon o oprostu iz 1996. godine.

„Svakog 10. kolovoza moja kći Petra i ja samo gledamo na sat i čekamo da taj dan prođe. Vrijeme ne liječi rane, čovjek samo vremenom nauči živjeti, govori Ana Lederer, udovica pokojnog Gordana Lederera.

Milan Zorić, rodom iz Rosulja kod Hrvatske Kostajnice, ubio je snajperskim hicem na samom početku rata, 10. kolovoza 1991. godine na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, Gordana Lederera dok je bio na novinarskom zadatku. Bilo je to najteže vrijeme Domovinskog rata kada je Gordan Lederer ostavio topli dom u Zagrebu i odlučio kamerom posvjedočiti istinu o ratu u Hrvatskoj, koja je tek prodirala u svijet.

General JNA Andrija Rašeta odbio je odobriti helikopter koji bi ga hitno prevezao u bolnicu u Zagreb. Gordan Lederer, koji je slikom prenosio istinu u svijet o agresiji jugoarmije, iskrvario je na putu do Zagreba u vozilu Hitne pomoći.

Protiv Milana Zorića hrvatska država vodila je ne jedan, nego dva kaznena postupka. Prvi postupak vođen je pred tadašnjim Vojnim sudom u Zagrebu zbog kaznenog djela oružane pobune. Taj postupak okončan je tako što je Vojni sud u Zagrebu 1996. godine primjenom Zakona o općem oprostu protiv Milana Zorića obustavio kazneni postupak, piše Jutarnji list

Drugi postupak protiv Milana Zorića, vođen je na Županijskom sudu u Sisku 1999. godine. Zoriću je suđeno za kazneno djelo ubojstva iz članka 34. Krivičnog zakona RH. U tom postupku Županijski sud u Sisku je donio presudu kojom je je Milan Zorić u odsutnosti proglašen krivim za ubojstvo Gordana Lederera te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Na tu se presudu Milan Zorić žalio te je Vrhovni sud Republike Hrvatske 18. rujna 2002. godine donio presudu kojom je presuda Županijskog suda u Sisku preinačena, te je na temelju članka 353. točka 5. Zakona o kaznenom postupku protiv Milana Zorića optužba odbijena s obrazloženjem da se radi o presuđenoj stvari i to stoga što je protiv Zorića Vojni sud u Zagrebu primjenom Zakona o općem oprostu obustavio kazneni postupak.

“Kada se Zakon o oprostu primjeni na hrvatske branitelje optužene za nedokazana ubojstva, diže se uzbuna među stotinama nevladinih udruga, traže se smjene sudaca koji donesu takvu odluku. A ubojica Gordana Lederera slobodan je čovjek primjenom Zakona o oprostu i svi šute, to nikoga ne zabrinjava, ni Pusića ni Teršeličku, ni HHO. Valjda zato što je Lederer snimao istinu o napadima četnika. Pucanj u Lederera 1991. godine bio je pucanj u istinu” – ogorčen je umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan, jedan od boraca za pravedniju Hrvatsku i suđenje ubojici Gordana Lederera.

Do sada njegove riječi nisu nailazile na dobrodošlicu niti kod civilnih udruga koje spominje, a niti u hrvatskim institucijama kojima se obraćao: “Ako su već odustali od pravog ubojice, izvršitelja ubojstva, tražim da se digne optužnica protiv poručnika Zebića i to po zapovjednoj odgovornosti. Netko mora odgovarati za Lederera…”, jasan je i direktan Pandža.

Hoće li se hrvatsko pravosuđe konačno početi baviti slučajem Gordana Lederera (i drugih ubijenih novinara), sina jedinca koji je zadužio Hrvatsku i hrvatski narod položivši život za nju u 33-oj godini života?

Ili će se nastaviti prioritetno baviti prijavama protiv izvođača tisuće puta do tada javno izvedene Bojne Čavoglave, kao i ratnim veteranima koji u kafiću uzvikuju ratni pozdrav svoje postrojbe na dan proslave pobjede protiv Milana Zorića i njegovih “kolega” – ostaje vidjeti.

Ipak, kako se stvari kreću i u kojem smjeru idu čini nam se da odgovor – znamo.

G.S.

Ponovimo…

10. kolovoza 1991. ubijen je na Banovini snimatelj HTV-a Gordan Lederer. Poginuo je radeći prilog o hrvatskim braniteljima na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Ubojica je snajperom namjerno gađao Lederera, pored više osoba, osobu s filmskom kamerom. Nakon što je pao niz padinu, nakon što je pogođen, gađan je ručnim bacačem granata. Snajperista su identificirali nakon što je objavljena snimka razgovora ubojice s novinarskom ekipom (novinar Vlado Mareš i snimatelj Veljko Đurović su 11. kolovoza snajperista intervjuirali za informativni program RTS). Radi se o Milanu Zoriću koji je bio uvježbani snajperist. Dakle, ubojstvo Gordana Lederera bilo je naručeno, planirano. Nakon ranjavanja pokušalo se dobiti dozvolu za let helikoptera koji bi teško ranjenoga Lederera prebacio u zagrebačku bolnicu. Let helikoptera nije dopustio general JNA Andrija Rašeta i on je sukrivac za smrt Gordana Lederera jer je Lederer iskrvario tijekom višesatnoga transporta i umro na putu.

Snimio je više video zapisa o prvim danima Domovinskoga rata. Naknadno je montiran uradak njegovih ratnih snimaka „Banijska praskozorja“.

Gordan Lederer bio je sin jedinac. Njegova majka, liječnica – specijalistica anesteziologije i reanimatologije primarius Vlasta Lederer za smrt sina okrivila je četnike i JNA.

VEZANE VIJESTI

ŽELJKA OTKRIVA: ‘Zašto na ovoj slici plačem? Pred mojim očima rafalom su sasjekli Acu’


Podijeli