Podijeli

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je objavila da će sada detaljnije proučiti ulogu kućnih ljubimaca u ovoj zdravstvenoj krizi…

Mačke se mogu zaraziti novim koronavirusom, a čini se da psi nisu podložni infekciji, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da detaljnije prouči pitanje prijenosa virusa između čovjeka i kućnih ljubimaca.

shutterstock 535275766

Prema studiji čiji su rezultati u srijedu objavljeni na internetskoj stranici časopisa Science, i feretke se mogu zaraziti virusom SARS-CoV-2 koji izaziva bolest Covid -19. Psi, kokoši, svinje i patke nisu izgledni kandidati za zarazu tim koronavirusom, zaključili su znanstvenici nakon dvomjesečne studije,donosi novenovosti.com.
Cilj studije bio je otkriti koje su životinje izložene riziku zaraze tim virusom kako bi se mogle koristiti u testiranju cjepiva za borbu protiv pandemije Covida – 19, koja je odnijela 90-ak tisuća ljudskih života u svijetu od prosinca 2019. kad se pojavila u Kini.

Istraživanje provedeno u Kini u siječnju i veljači pokazalo je da su mačke i feretke vrlo podložne zarazi virusom kad su ih znanstvenici pokušali zaraziti unošenjem virusa putem nosa. Otkrili su i da mačke mogu zaraziti jedna drugu respiratornim kapljicama. Zaražene su mačke imale virus u usnoj šupljini, nosu i tankom crijevu, a mačići izloženi virusu velike lezije na plućima, nosu i grlu.

“Otkrivanje SARS-CoV-2 kod mačaka trebalo bi uzeti u obzir u okviru napora u eliminaciji bolesti COVID-19 kod ljudi”, navode autori istraživanja. Kod feretki je virus otkriven u gornjem dijelu dišnog sustava no nije izazvao teške simptome.

Psi i domaće životinje su otporniiji

Testiranje pasa na antitijela pokazalo je da imaju manje izgleda zaraziti se, a svinje, kokoši i patke iako su bile izložene virusu, nisu ni u jednom slučaju bile pozitivne na virus.

“To je i zanimljivo i nije previše iznenađujuće s obzirom na izvornu epidemiju SARS-a u kojoj su cibetke možda bile jedan od prenositelja epidemije virusa na ljude”, kaže Daniel Kuritzkes, voditelj odjela zaraznih bolesti iz bostonske bolnice Brigham and Women’s.

“Ovo istraživanje podupire preporuke da se ljudi koji boluju od Covida-19 trebaju izolirati ne samo od svih ukućana nego i od kućnih ljubimaca kako ne bi prenijeli virus na ljubimce, naročito mačke”, kaže on.

Vi njih možete zaraziti, ali one vas ne

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je objavila da će sada detaljnije proučiti ulogu kućnih ljubimaca u ovoj zdravstvenoj krizi.

Epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove kazala je da na temelju dosadašnjih dokaza “nema razloga vjerovati da kućni ljubimci igraju ulogu u prijenosu virusa na čovjeka, ali ih čovjek može zaraziti”.

Glavni epidemiolog WHO-a Mike Ryan pozvao je ljude da se ne iskaljuju na životinjama zbog epidemije koja je pogodila čovjeka. “To su bića koja zaslužuju da se prema njima postupa s poštovanjem i ljubaznosti. Oni su žrtve poput svih nas”, poručio je.

D.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + petnaest =