Ima li izlaza iz plinske krize za ovu zimu? -EU ima sve manje prostora i političke volje za jedinstven pristup kontra Putina

Podijeli

 

Počelo je još u ožujku, mjesec dana nakon napada ruske vojske na Ukrajinu. U Europskoj uniji, koja je prvih tjedana nakon početka rata demonstrirala neuobičajeno jedinstvo, pokazale su se prve pukotine.

Tih su dana krenule rasprave o uvođenju embarga na uvoz ruske nafte i plina – osjetljivom pitanju budući da su se mnoge EU članice desetljećima oslanjale na opskrbu iz Rusije.

Očuvano jedinstvo. Jedva

Onda su na red došli razgovori o naftnom embargu i prva prijetnja vetom. Dok je rat u Ukrajini ulazio u treći mjesec, vlada Viktora Orbana najavila je blokadu novog paketa sankcija protiv Putinovog režima, ako u njemu bude i zabrana uvoza ruske nafte. Nakon nekoliko tjedana političkih natezanja, mađarski premijer dobio je izuzeće. Teškom mukom, europsko jedinstvo je očuvano.

Pitanje je, međutim, dokad. Prijedlozi da se, zbog invazije na Ukrajinu, Rusiju još strože sankcionira, posljednjih tjedana u nekim dijelovima EU-a ne nailaze na prijem kakav je bio početkom rata: situacija s vizama za ruske turiste zorno je pokazala da EU ima sve manje manevarskog prostora i političke volje da nastupa jedinstveno.

Ilustrativan primjer viza

Ideja da se svim ruskim građanima zabrani ulazak u EU – oligarsi bliski Putinu su, podsjetimo, već sad na crnim listama – problematična je iz cijelog niza razloga. Bilo je odmah jasno da neće proći, jer su joj se neke utjecajne zemlje članice, poput Njemačke i Francuske, usprotivile, smatrajući je kontraproduktivnom.

Zato je napravljeno samo pola koraka: dogovoreno je ukidanje liberaliziranog viznog režima za Rusiju, što znači da će ruski građani moći dobiti vizu za EU, ali će im to biti skuplje i trajati dulje. No, za baltičke zemlje to nije dovoljno. Stoga najavljuju vlastita ograničenja za ulazak ruskih državljana, od sredine rujna. Europski kompromis nije dugo trajao.

Dogovor s Budimpeštom

No, tu problemi ne staju. Mediji javljaju da je mađarska vlada (bila) spremna blokirati obnavljanje nekih dosad uvedenih sankcija, ako se s crne liste ne maknu tri ruska oligarha. Sankcije koje uvodi EU produljuju se svakih šest mjeseci – u ovom slučaju 15. rujna – što je obično tehnička odluka, ali uvijek može postati vrlo politička.

Prema informacijama Politica, blokada je zasad izbjegnuta, jer je s Budimpeštom postignut kompromis. Osim toga, sumnja se da je u pitanju iskušana Orbanova taktika da pritiskom na jednoj strani dobije ustupak na drugoj – ovdje je, navodno, u pitanju Orbanov pokušaj da utječe na prijedlog o limitiranju cijena plina koji se uvozi iz Rusije.

EU jedinstvo na kušnji

Ako je dogovor i postignut, problem sasvim sigurno nije riješen, nego samo pometen pod tepih: zbog načina na koji EU odlučuje, a to je vrlo često jednoglasno, ovakve zaplete treba očekivati i u narednim mjesecima, kada se – ako se – bude raspravljalo o novim mjerama protiv Putina. Europsko jedinstvo će, očito, i ubuduće biti na kušnji.

Ali ne samo iz Mađarske. Matteo Salvini, čelnik desničarske Lige koja pretendira biti važan partner u sljedećoj talijanskoj vladi, kaže ovih dana da sankcije ne funkcioniraju i da bi zapadne države trebale razmotriti svoju taktiku. Iako uvjerava da, dođe li u poziciju vlasti, Italija neće odustati od sadašnjeg kursa – pomoć Ukrajini, sankcije Rusiji – njegove izjave dočekane su sa skepsom.

detaljnije pročitati na: https://www.telegram.hr

 


Podijeli