Ilindan u Stocu: Vjernici pozvani na molitvu za novoga i dosadašnjeg biskupa

Na početku mise don Željko je izmolio blagoslovnu molitvu pred kipom sv. Ilije na Trgu sv. Ilije...

Podijeli

Delegirani generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić predvodio je središnje misno slavlje u ponedjeljak 20. srpnja, na svetkovinu sv. Ilije proroka, nebeskog zaštitnika župe, grad i općine Stolac…

Don Željko je pozvao vjernike na molitvu za novoga mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića koji će biti ustoličen 14. rujna i na molitvu za blagoslovljeni hod te mjesne Crkve pod vodstvom novoga pastira. Ali i da se nikada ne zaborave svi Božji blagoslovi koje je Bog udijelio kroz 28 godina pastirske službe biskupa Ratka Perića.

„Molimo Boga, po zagovoru svetoga Ilije i njegovom odrješitošću, da uvijek budemo na Njegovom putu, da nam zemaljski probitak ne bude vrjedniji od istine, i da nam podari dar molitve koja će nas očuvati”, potaknuo je vjernike u propovijedi don Željko.

Uspoređujući vrijeme u kojem je živio i djelovao sveti Ilija s današnjim vremenom propovjednik je istaknuo da je čovjek ostao isti – podložan odvajanju od Boga, podjelama i okretanju ovozemaljskoj moći.

Podsjetivši da je sv. Ilija prorok pozivao svakog svog sunarodnjaka da se vrati Bogu, don Željko je poručio da „tom istom snagom u odrješitosti Ilijinoj i mi danas moramo pozvati sami sebe da se vratimo svome Bogu i ispovjedimo da je samo jedan Bog i da je taj Bog moj Bog“.

Zapitavši je li nam stvaranje zajedništva s raznim ovozemaljskim pojavama kao i probitak važniji od istine don Željko je naglasio: „Nisam od onih koji koriste oltar da prozivaju društveno-političke čelnike, ali živa je istina da danas raznim brakovima, s raznim deklaracijama, s raznim sustavima ovozemaljskog upravljanja i centrima moći mi kao narod i ovdje kao manja i kao veća zajednica gubimo svoj narodni identitet. Da gubimo ono što mi kao osobe i narod jesmo. Da nas se kroz sustavni, zlobni i ubilački proces sekularizacije odvaja od Boga“.

Na početku mise don Željko je izmolio blagoslovnu molitvu pred kipom sv. Ilije na Trgu sv. Ilije.

L.K.


Podijeli