Podijeli

Delegirani generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić predvodio je središnje misno slavlje u ponedjeljak 20. srpnja, na svetkovinu sv. Ilije proroka, nebeskog zaštitnika župe, grad i općine Stolac…

Don Željko je pozvao vjernike na molitvu za novoga mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića koji će biti ustoličen 14. rujna i na molitvu za blagoslovljeni hod te mjesne Crkve pod vodstvom novoga pastira. Ali i da se nikada ne zaborave svi Božji blagoslovi koje je Bog udijelio kroz 28 godina pastirske službe biskupa Ratka Perića.

„Molimo Boga, po zagovoru svetoga Ilije i njegovom odrješitošću, da uvijek budemo na Njegovom putu, da nam zemaljski probitak ne bude vrjedniji od istine, i da nam podari dar molitve koja će nas očuvati”, potaknuo je vjernike u propovijedi don Željko.

Uspoređujući vrijeme u kojem je živio i djelovao sveti Ilija s današnjim vremenom propovjednik je istaknuo da je čovjek ostao isti – podložan odvajanju od Boga, podjelama i okretanju ovozemaljskoj moći.

Podsjetivši da je sv. Ilija prorok pozivao svakog svog sunarodnjaka da se vrati Bogu, don Željko je poručio da „tom istom snagom u odrješitosti Ilijinoj i mi danas moramo pozvati sami sebe da se vratimo svome Bogu i ispovjedimo da je samo jedan Bog i da je taj Bog moj Bog“.

Zapitavši je li nam stvaranje zajedništva s raznim ovozemaljskim pojavama kao i probitak važniji od istine don Željko je naglasio: „Nisam od onih koji koriste oltar da prozivaju društveno-političke čelnike, ali živa je istina da danas raznim brakovima, s raznim deklaracijama, s raznim sustavima ovozemaljskog upravljanja i centrima moći mi kao narod i ovdje kao manja i kao veća zajednica gubimo svoj narodni identitet. Da gubimo ono što mi kao osobe i narod jesmo. Da nas se kroz sustavni, zlobni i ubilački proces sekularizacije odvaja od Boga“.

Na početku mise don Željko je izmolio blagoslovnu molitvu pred kipom sv. Ilije na Trgu sv. Ilije.

L.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × jedan =