Podijeli

Definitivnim gubitkom Kosova, koje se najvjerojatnije neće ni dijeliti, što bi bio uspjeh za srpsku politiku da dobiju sjever Kosova, niti će Srbi tamo dobiti autonomiju, srpska politika je sve usmjerenija prema Hrvatskoj, koristeći svaki trenutak i događaj za verbalne napade i vrijeđanje cjelokupnog hrvatskog naroda. Srbi ciljano stvaraju novi front kako bi se događaji sa Kosovom stavili u drugi plan. Tu se više ne biraju riječi prozivajući cijeli narod za povijesna zbivanja i stvarajući žrtvu od sebe uspoređujući se sa židovskim holokaustom.

Ni jedne ozbiljne reakcije iz Hrvatske nije bilo ni sa jedne razine vlasti što je začuđujuće, bez obzira što Plenković koalira sa Pupovcem koji srpskim političarima, iako ih javno, verbalno, ne podržava, ali drži svijeću u vrijeđanju koje prelazi sve granice dobrog ukusa u međunarodnim odnosima. Nije bilo, a izgleda da i neće, posljedica za Pupovca koji je sudjelovao na tom skupu, te svojom nazočnošću podržao teze koje je iznosio Vučić. Očekivalo se da se Predsjednica obrati javnosti, kao osoba suodgovorna za vanjsku politiku i obranu, ali je isto izostalo kao i obraćanje Premijera čiji je koalicijski partner bio na tom skupu.

-SANJA BILAČ Otvoreno pismo predsjednici Grabar Kitarović: Predsjednice pozivam Vas da Miloradu Pupovcu oduzmete odličje koje mu je dodijelio Mesić a kojega nije dostojan…

Jedino je žestoko reagirao Židovski informacijsko-edukacijski centar Hatikva sa sjedištem u Zagrebu kojeg vodi vodi Julija Koš, bivša knjižničarka Židovske općine Zagreb, čija je obitelj ubijena u Holokaustu, pokazavši kako se uistinu brane interesi jednog naroda. Istakli su da se jedini međunarodno-pravno prepoznati genocid u Europi, osim Holokausta, dogodio  kao posljedica agresije pred kraj 20. stoljeća u ovom dijelu Europe, a to je srebrenički zločin nad bosanskim muslimanima kao bespomoćnoj civilnoj skupini, te su na taj način vrlo jasno odgovorili Vučiću što misle o njegovom izjednjačenju vojno redrsteve operacije Oluja sa Holokaustom.

Ono što zabrinjava je početak hodočaščenja srpskih političara po Hrvatskoj, pa čitamo da je čelnik stranke Prava Crna Gora Marko Milačić krenuo u Knin sa svojim predstavnicima jer se, kako kaže, želi ispričati srpskom narodu zbog sudjelovanja crnogorskog brigadira Ivana Mašulovića na obilježavanju proslave akcije Oluja. Milačić je najavio da će sa glavnim tajnikom Prave Crne Gore Vladislavom Dajkovićem boraviti u dvodnevnom posjetu Kninu, gdje će se sastati sa predstavnicima srpskog naroda, ali i nekoliko srpskih obitelji. Spominjući srpske žrtve u operaciji Oluja, istu je nazvao pogromom srpskog naroda potvrđujući stav srpskog predsjednika Vučića.

Ponovo, kao da nemamo iskustva s hodočaščenjima srpskih političara 90-ih godina prošlog stoljeća koja su prouzročila teška stradanja hrvatskog naroda u tzv. Krajini, nitko od odgovornih nije reagirao i zabranio takva politička djelovanja stranih političara na našem prostoru. Nikako da se uozbiljimo i  shvatimo događanja u susjedstvu koja mogu ozbiljno ugroziti političko stanje u Hrvatskoj. Milačić i njemu slični ne mogu politički djelovati u Hrvatskoj bez dozvole hrvatskih vlasti, za što se nadam da je nije ni dobio, ali onda hrvatske institucije moraju djelovati, a ne prepuštati slučaju.

-NINO RASPUDIĆ: Ako je Hrvatska nacistička, je li Pupovac ustaša?

Ako su i izostale reakcije hrvatske politike na skup u Srbiji na kojem je hrvatska država i narod bio izložen nezapamćenom verbalnom napadu od strane srpskih političara, ne bi smjeli dozvoliti da se srpski nepozvani političari šetaju po pravoslavnim selima i prodaju svoju politiku lokalnom stanovništvu. Bilo bi poželjno da se držimo  one stare da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.

Jozo Ribičić/Brigadir u miru


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + osamnaest =