Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozdravlja završetak pregovora o tzv. Marakeškom sporazmu o zakonitim migracijama, ali je odlučila da neće otputovati na njegovo potvrđivanje u Maroko o čemu je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bilo informirano, “priopćeno je u petak iz predsjedničina ureda”…

Predsjednica je u nedavnom obraćanju Općoj skupštini UN-s pozdravila uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju te najavila sudjelovanje na konferenciji u Marakešu u prosincu. U međuvremenu je donijela odluku da neće sudjelovati na navedenoj konferenciji koja je službenim putem prenesena MVEP-u”, kaže se u priopćenju.

Kako se neslužbeno doznaje, na Pantovčaku su zatečeni današnjom izjavom ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, koja je na izvanrednoj konferenciji za medije na Zrinjevcu izrazila iznenađenje time što predsjednica neće ići u Marakeš, pošto je MVEP o tome bio odmah obaviješten.

Marakeški sporazum zapravo je katalog mjera pod nazivom Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji je nastao pod okriljem UN-a. Proces sastavljanja toga dokumenta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima RH.

Dokument se u Marakešu u prosincu neće službeno potpisivati nego će na konferenciji šefova država i vlada dobiti političku podršku.

S Pantovčaka je danas ponovljen njezin više puta izrečen stav da problem migracija smatra dugoročnim pitanjem koje zahtijeva zajednički pristup usmjeren na sam izvor ljudskih migracija. “Predsjednica se zalaže za nastavak rješavanja temeljnih uzroka, a da se pritom traže održiva i trajna rješenja za sukobe i krize”, kaže se u priopćenju”.H

M.M.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

12 KOMENTARI

 1. Šokantna izjava ministrice.
  Vi ste najgori poltroni i izdajice koji se prekrivate plaštom domoljublja što je vrlo prozirno. Da li vas je Bruxelles izabrao ili gradjani ove napaćene zemlje prema kojima se malogradjanski i bahato ponašate? Znači, vi polažete račune globalistima EU, ali tražite glasove na izborima od Branitelja i Hrvatskog Puka. Vi ste trojanski konji koji radi na destrukciji i demontaži Hrvatske. Vi nemate pravo dijeliti lekcije predsjednici. Predsjednica je izabrana većinskom voljom naroda i narodu odgovara, a vi ste korporativno ortačkim makinacijama dobili vlast te korupcijskom trgovinom alias koalicijama.
  Dobili ste ovu funkciju od Plenkovića nakon smjene Stiera, koji je kao i predhodnik Kovač, imao hrabrost slobodno artikulirati svoje stavove koje većina podržava.
  Plenković je smotan i nesposoban da vodi kućni savjet, a još manje da igra premijersku ulogu. Shvatite jedno da ste Vi, Plenković i svita globalistički populisti, ali val tog populizma će se se ubrzo razplinuti o tvrdu obalu.
  Plenković je iz Kine komentirao Marakesh-ski saziv. On sve podučava, ali nitko ne razumije njegovu retoriku. Možda će održati neko predavanje na nekom kineskom sveučilištu o tom pitanju kao što je održao djeci u polupraznoj auli Sorbonne. Ali djecu nije uvjerio kao svoje marionete od kojih ste Vi jedna. Ovo je otvorena politička prostitucija gdje je prostitutka, ne svojom zaslugom, Hrvatska.
  Ovo je ozbiljna i delikatna odluka na duge, možda i vječne staze. Zato TREBA POŠTIVATI VOLJU NARODA ILI VEĆINE. U većini komentara narod izražava svoj stav.
  Vi ste samo jedna kratka zagrada u politici jer slušate šefa radi ministarske fotelje. Vlast je kratkoročna, narod je vječan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest − petnaest =