Podijeli

Završno su identificirani posmrtni ostaci 20 osoba stradalih 1995. godine koji su ekshumirani na asanacijskim grobljima na području Sisačko-moslavačke, Zadarske, Karlovačke, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

U nazočnosti ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i njegovog pomoćnika nadležnog za Upravu za zatočene i nestale Stjepana Sučića, u ponedjeljak 4. lipnja 2018. godine na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka osoba poginulih i nestalih tijekom Domovinskoga rata.

Tom su prilikom završno identificirani posmrtni ostaci 20 osoba stradalih 1995. godine koji su ekshumirani na asanacijskim grobljima na području Sisačko-moslavačke, Zadarske, Karlovačke, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

Izražavajući sućut obiteljima svih danas identificiranih osoba, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ovom je prilikom istaknuo predanost nadležnih tijela Republike Hrvatske, predvođenih Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u rješavanju ovoga prioritetnog humanitarnog pitanja. Također, istaknuo je kako se Ministarstvo hrvatskih branitelja sustavno i na jednak način bavi rasvjetljavanjem sudbine svih državljana/građana Republike Hrvatske, neovisno o njihovoj narodnosti što potvrđuje i današnja identifikacija posmrtnih ostataka koju je organiziralo Ministarstvo.

Ministar Medved uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Upravom za zatočene i nestale.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još traga za 1.509 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 414 poginulih osoba, što ukupno čini 1.923 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata, priopćili su iz ministarstva hrvatskih branitelja.

A.G.


Podijeli

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest + devetnaest =