Podijeli

Pravi turnir tek počinje‘, tako su mnogi najavili današnji derbi Hrvatske i Španjolske. Utakmica je to koja će odlučiti pobjednika skupine B (Kaubojima dovoljan i bod), ali i odrediti s koliko će bodova reprezentacije nastaviti natjecanje u drugom krugu. Računica je jasna, prvi u našoj grupi imat će dan odmora više, dok drugog najvjerojatnije čekaju Francuzi već u subotu.

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA (UŽIVO OD 20.30)

HRVATSKA: Šego; Štrlek, Horvat, Musa, Duvnjak, Stepančić, Cindrić

Klupa: Stevanović, Mandić, Vida, Šipić, Kozina, Bičanić, Blažević, Karačić, Vranković

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas; Entrerrios, Canellas, A. Dušebajev, Aguinagalde, Arino, Sole

Klupa: Corrales, Fernandez, Gomez, Guardiola, Figueras, Morros, D. Dušebajev, Sarmiento, Gurbindo

 Luka Cindrić nam je jako važan i svi se nadaju da će protiv Španjolske biti u prvom svjetlu. Zadnja loža se odmorila, Luka je spreman. Treba reći da je njegovo iskustvo u ovom slučaju dragocjeno, jer posljednjih godina igrao je s mnogima od ključnih španjolskih igrača i dobro ih zna. U dresu Vardara suigrači su mu bili odsad prisutnih Dušebajev i Cañellas, a sada su to uz Dušebajeva u Kielceu i mlađi brat Dušebajev i Aguinagalde i Fernandez.

Dakle, Luka, s kakvom momčadi danas imamo posla?

– S vrhunskom, sve su to sjajni igrači, taktički su iznimno kvalitetni. Mogu reći da su među ključnim igračima u klubovima u kojima igraju, da su s njima bili na europskom tronu, a to samo po sebi puno govori.

 

Danas igrate protiv “svojih”?

– Da, strašni su igrači i dobri dečki.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Iceland v Croatia - Olympiahalle, Munich, Germany - January 11, 2019 Croatia's Luka Cindric in action with Iceland's Aron Palmarsson REUTERS/Andreas Gerbert

REUTERS/Andreas Gerbert / REUTERS

Cindrić

Alex sve razumije

Najstrašniji je onaj od kojeg se ne odvajate, gdje vi, tamo i on?

– Alex Dušebajev je veliki igrač, zna rukomet, razumije sve. Ako njega zatvorimo, pola puta do pobjede je napravljeno. Ima prolaz, fintu, šut, iako ne puca često, ali je naletavanje na njega zabranjeno. Tu je najopasniji, jer lako radi višak. Treba s njim oprezno, igra za momčad u prvom redu.

Jedan od najiskusnijih je Ioan Canellas, bio je srce obrane vašeg Vardara za europski tron?

– Canellas je malo sporiji, drukčiji igrač. Vidi sve, vrhunska kvaliteta. Dobro presijeca lopte u obrani. Nije dobar finter, ali je zato kod šuta jako opasan i ne treba ga puštati preblizu.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - FYR Macedonia v Spain - Olympiahalle, Munich, Germany - January 16, 2019 Macedonia's Kiril Lazarov in action with Spain's Viran Morros REUTERS/Andreas Gebert

Aguinagalde je igrač oko kojeg se vrti španjolski napad, vaš suigrač u Kielceu?

– Godinama je najbolji pivot u Europi, temelje sve na njemu. Prema mojem mišljenju, treba se povući pliće i ne dati mu priliku da blokira i prima loptu. Ako primi loptu, puštaju ga, jer sve je ostalo uzalud. Penal i isključenje ne treba riskirati. Nas dvojica u Kielceu dobro funkcioniramo, on ima sve trikove, podvale, neočekivane poteze, ali to sve manje pali. Godine su stisle, sve više igra Bjelorus Karaljok, ali Julen ostaje majstor.

Angel Fernandez je lijevo krilo o kojem se malo čuje, ali može biti vrlo opasan, što pokazuje i ove sezone u Kielceu.

– Zabija puno golova, odličan je šuter. Igra peticu u obrani. Nije ‘boom’ igrač, nije top kao naš Štrlek, ali je tu 4-5 golova i sigurna obrana, što ga čini vrhunskim.

Daniel Dušebajev je najmlađi u toj vašoj poljskoj postavi?

– Vratio se iz Celja. Dobio je šansu zbog Mamićeve ozljede. Treba mu još vremena da dođe na bolju razinu, u bolju formu. Može odigrati korektno, perspektivan je, ali ne i nositelj, ni kod nas u klubu, ni u Španjolskoj.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Croatia v Bahrain - Olympiahalle, Munich, Germany - January 16, 2019 Croatia's Jakov Vrankovic shoots at goal REUTERS/Andreas Gebert

Razočarali su me Rusi

Važnije pitanje od Španjolaca je kako zdravlje Luke Cindrića?

– Dobro, puno bolje. Bilo je već protiv Makedonije OK, no igrali su dečki odlično i nije bilo potrebe bilo što riskirati. Bit će sve OK.

Kakva bi utakmica mogla biti danas?

– Mislim da će nam krenuti s obranom 6-0 jer to rade najbolje, tu su najuigraniji. Jako izlaze van, imaju zatvaranje pivota, broje korake, tapkanje, sve su to detalji koji su važni u njihovoj igri… Svi igraju dobro, čekaju svojih pet minuta i naprave svoje. Oni su momčad koja nema crne rupe. Zato treba biti koncentriran cijelo vrijeme, bez trunke opuštanja.

Rasplet u drugoj skupini?

– Malo su me razočarali Rusi, sve su imali, a nisu iskoristili ništa. Iskreno, očekivao sam egal Francuske i Njemačke, to me uopće nije iznenadilo. Ne opterećujem se time, igramo svoje, kad dođe vrijeme, razmišljat ćemo o njima. Sada se bavimo Španjolcima – zaključio je Luka Cindrić.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − dvanaest =