IDE PA NE IDE: Njemački demokršćani i socijademokrati produljuju koalicijske pregovore

U nedjelju prijepodne pregovarači su postigli dogovor oko socijalne stanogradnje za što bi iz proračuna trebale biti odvojene dodatne dvije milijarde eura i čime bi trebao biti ublažen akutni problem nedostatka plativog stambenog prostora u većim gradovima...

Demokršćani i socijaldemokrati se još spore oko pitanja vremenskog ograničenja radnih ugovora za novozaposlene. SPD traži ukidanje pravila po kojem se vremenski ograničeni radni ugovor mogu sklapati na određeno vrijeme bez konkretnog razloga poslodavca.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Pregovarači demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) odlučili su pregovore o formiranju koalicijske vlade produljiti i na ponedjeljak iako je prvobitno bilo najavljeno da će pregovori biti okončani u nedjelju, javlja u nedjelju novinska agencija dpa.

„O preostale dvije sporne teme, vremenski ograničenim radnim ugovorima i reformi zdravstvenog sustava, će se sigurno raspravljati i u ponedjeljak“, javlja dpa pozivajući se na izvore u pregovaračkim krugovima.

Kako javlja javni servis ARD predsjedništvo Kršćansko-socijalne unije (CSU) je otkazalo svoj, za ponedjeljak ujutro dogovoreni, sastanak na kojem je trebalo biti raspravljano o okončanju koalicijskih pregovora.

Sudionici pregovora su uoči završne faze izrazili optimizam glede završetka pregovora i prihvaćanja koalicijskog ugovora.

„Ne mislim da bi pregovori još mogli propasti. Nije mi poznata tema koja bi mogla biti nepremostiva“, rekao je za ARD premijer savezne države Saska-Anhalt Reiner Haseloff.

Predsjednik SPD-a Martin Schulz je prije toga objasnio kako je još preostalo nekoliko otvorenih „socijalno-političkih“ pitanja.

Demokršćani i socijaldemokrati se još spore oko pitanja vremenskog ograničenja radnih ugovora za novozaposlene. SPD traži ukidanje pravila po kojem se vremenski ograničeni radni ugovor mogu sklapati na određeno vrijeme bez konkretnog razloga poslodavca.

Po pitanju zdravstvenog sustava socijaldemokrati traže da liječnici mogu naplatiti istu cijenu za uslugu bilo da se radi o privatnom pacijentu ili pacijentu obveznog zdravstvenog osiguranja što bi, prema mišljenju SPD-a, spriječilo stvaranje dvoklasnog zdravstvenog sustava.

U nedjelju prijepodne pregovarači su postigli dogovor oko socijalne stanogradnje za što bi iz proračuna trebale biti odvojene dodatne dvije milijarde eura i čime bi trebao biti ublažen akutni problem nedostatka plativog stambenog prostora u većim gradovima.

U nedjelju je isto tako postignut dogovor oko pojačanog ulaganja u internetsku mrežu pod sloganom „brzi internet za sve“ što bi doprinijelo širenju širokopojasne mreže i u slabije naseljene krajeve zemlje.

Ukoliko progovori budu okončani uspješno, zeleno svjetlo ulasku u koaliciju s konzervativcima glasovanjem 15. veljače još mora dati i socijaldemokratska stranačka baza što je neizvjesno s obzirom na to da se veliki dijelovi stranke opiru ponovnom ulasku u veliku koaliciju.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •