Podijeli
 • 19
 •  
 •  
 •  
  19
  Shares

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sjedio je u prvom redu na toj svečanoj akademiji u povodu neustavne proslave “Dana Republike srpske”,odnosno “Dana Republike” koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim jer je diskriminirajući za Hrvate i Bošnjake.

Iako su tu banjolučku proslavu ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, Del Vechio je, zapravo kao jedini diplomat iz Europske unije, ipak tamo otišao i, prema napisima Novinske agencije Republike Srpske Srna, srdačno razgovarao s Miloradom Dodikom.

Pokrenuta je procedura za opoziv hrvatskog veleposlanika u BiH Ivan Del Vechija, potvrđeno je za N1 u Vladi.

Veleposlanik Hrvatski u BiH Del Vechio će biti smijenjen zbog odlaska na Dan obilježavanja neustavnog ‘Dana Republike Srpske’, ali i zbog toga jer mu je istakao mandat.

Četverogodišnji mandat Del Vechiu je istekao još prošle godine, ali ga Vlada nije htjela smijeniti jer je bila izborna godina u rekla je ministrica vanskih poslova Pejčinović Burić za HRT.

Podsjetimo, Del Vechio je bio na obilježavanja neustavnog ‘Dana Republike Srpske, gdje se u u Banjoj Luci susreo i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a zbog čega je bio kritiziran s raznih strana, jer mi nije mjesto na neustavnoj proslavi, a još k romu na kojoj se dijeli odličje osuđenom srpskom ratnom Zločincu.

Sporno je i što je na proslavi posmrtno odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina. Del Vechio se pokušavao pravdati kako nije bio na samoj proslavi, već se taj dan susreo s Dodikom.

Samo po sebi nameće se pitanje; gdje će dalje Del Vechio biti uhljebljen ili će ovo stvarno biti kraj njegove karijere? Inače Hrvatska i nema baš sreće s veleposlanicima koji i unatoč nekim aferama i nadalje bivaju birani na ista mjesta, reklo bi se “više štete nego koristi!?”

Na istoj proslavi u Banjoj Luci posmrtno je odlikovan ratni zločinac general-major Slavko Lisica ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a. Lisicu je, podsjetimo, hrvatsko pravosuđe osudilo na zatvorsku kaznu od 15 godina za ratne zločine na području Šibenika. Proglašen je krivim jer je, kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojba u sastavu Kninskog korpusa, po nalogu Ratka Mladića, u rujnu 1991. zapovjedio topničke napade na Šibenik. Isti orden na proslavi u Banjoj Luci dodijeljen je i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić, a prijašnjih godina to odličje dobili su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Ovaj bi tekst najbolje bilo završiti citatom dr. Ante Starčevića koji glasi;

Tko se i hotice za sužnja izdaje, taj nema pravo tužiti se, što ide od ruke do ruke, – što mienja gospodare. (Djela, knj. I, str. 441)

M.M.


Podijeli
 • 19
 •  
 •  
 •  
  19
  Shares

11 KOMENTARI

 1. NEZNAM ZBOG CEGA SE DIZE TOLIKA PRASINA OKO SVEGA TOGA ZA NAS HRVATE BOSNA NE POSTOJI NITI NAM TREBA SAVEZNISTVO SA BALIJAMA I JEDNOSTAVNO HRVATI SE TREBAJU OKRENUTI PREMA SRBIMA I JEDNI DRUGE POMAGATI KAO KRSCANI STO GOD DA JE BILO U RATU 90tih MI DRUGOG IZBORA NEMAMO…KRIZ JE KRIZ ALI SILJAK NECEMO NIKADA PRIHVATITI JER VIDJELI SMO TKO SU ONI I KAKO SU NAS KUKAVICKI NASAMARILI I NAPADALI GDJE GOD SU MOGLI I NA KRAJU OCRNILI PRED CITAVIM SVIJETOM A SRBI SU NAM IPAK POMOGLI KAD JE NAM BILO NAJTEZE I TU JE PRICI KRAJ .

 2. E jadni smo mi sa ovakvim diplomatama,juče te klao a već danas mu oprostio, sutra snjim na ručku ,prekosutra opet njegov sluga ,tuga i žalost sramota za diplomaciju za cijeli hrvatski narod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 5 =