Podijeli

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sjedio je u prvom redu na toj svečanoj akademiji u povodu neustavne proslave “Dana Republike srpske”,odnosno “Dana Republike” koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim jer je diskriminirajući za Hrvate i Bošnjake.

Iako su tu banjolučku proslavu ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, Del Vechio je, zapravo kao jedini diplomat iz Europske unije, ipak tamo otišao i, prema napisima Novinske agencije Republike Srpske Srna, srdačno razgovarao s Miloradom Dodikom.

Pokrenuta je procedura za opoziv hrvatskog veleposlanika u BiH Ivan Del Vechija, potvrđeno je za N1 u Vladi.

Veleposlanik Hrvatski u BiH Del Vechio će biti smijenjen zbog odlaska na Dan obilježavanja neustavnog ‘Dana Republike Srpske’, ali i zbog toga jer mu je istakao mandat.

Četverogodišnji mandat Del Vechiu je istekao još prošle godine, ali ga Vlada nije htjela smijeniti jer je bila izborna godina u rekla je ministrica vanskih poslova Pejčinović Burić za HRT.

Podsjetimo, Del Vechio je bio na obilježavanja neustavnog ‘Dana Republike Srpske, gdje se u u Banjoj Luci susreo i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a zbog čega je bio kritiziran s raznih strana, jer mi nije mjesto na neustavnoj proslavi, a još k romu na kojoj se dijeli odličje osuđenom srpskom ratnom Zločincu.

Sporno je i što je na proslavi posmrtno odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina. Del Vechio se pokušavao pravdati kako nije bio na samoj proslavi, već se taj dan susreo s Dodikom.

Samo po sebi nameće se pitanje; gdje će dalje Del Vechio biti uhljebljen ili će ovo stvarno biti kraj njegove karijere? Inače Hrvatska i nema baš sreće s veleposlanicima koji i unatoč nekim aferama i nadalje bivaju birani na ista mjesta, reklo bi se “više štete nego koristi!?”

Na istoj proslavi u Banjoj Luci posmrtno je odlikovan ratni zločinac general-major Slavko Lisica ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a. Lisicu je, podsjetimo, hrvatsko pravosuđe osudilo na zatvorsku kaznu od 15 godina za ratne zločine na području Šibenika. Proglašen je krivim jer je, kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojba u sastavu Kninskog korpusa, po nalogu Ratka Mladića, u rujnu 1991. zapovjedio topničke napade na Šibenik. Isti orden na proslavi u Banjoj Luci dodijeljen je i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić, a prijašnjih godina to odličje dobili su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Ovaj bi tekst najbolje bilo završiti citatom dr. Ante Starčevića koji glasi;

Tko se i hotice za sužnja izdaje, taj nema pravo tužiti se, što ide od ruke do ruke, – što mienja gospodare. (Djela, knj. I, str. 441)

M.M.


Podijeli

11 KOMENTARI

  1. NEZNAM ZBOG CEGA SE DIZE TOLIKA PRASINA OKO SVEGA TOGA ZA NAS HRVATE BOSNA NE POSTOJI NITI NAM TREBA SAVEZNISTVO SA BALIJAMA I JEDNOSTAVNO HRVATI SE TREBAJU OKRENUTI PREMA SRBIMA I JEDNI DRUGE POMAGATI KAO KRSCANI STO GOD DA JE BILO U RATU 90tih MI DRUGOG IZBORA NEMAMO…KRIZ JE KRIZ ALI SILJAK NECEMO NIKADA PRIHVATITI JER VIDJELI SMO TKO SU ONI I KAKO SU NAS KUKAVICKI NASAMARILI I NAPADALI GDJE GOD SU MOGLI I NA KRAJU OCRNILI PRED CITAVIM SVIJETOM A SRBI SU NAM IPAK POMOGLI KAD JE NAM BILO NAJTEZE I TU JE PRICI KRAJ .

  2. E jadni smo mi sa ovakvim diplomatama,juče te klao a već danas mu oprostio, sutra snjim na ručku ,prekosutra opet njegov sluga ,tuga i žalost sramota za diplomaciju za cijeli hrvatski narod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 2 =