I tako je Hrvatska kupila avione od Francuske. François Mitterrand- „Dok sam ja predsjednik Francuske, francuski vojnik neće pucati na srpskoga vojnika.”

Baš te 1992. godine, dok je François Mitterrand spašavao Jugoslaviju, Rade Šerbeđija je u “oslobođenom” Vukovaru snimao film za Jugoslaviju. Ni on kao ni Mitterrand nikad nijednom riječju nije spomenuo Jugoslaviju u kontekstu zločina, a kamoli osudio njene zločine...

Foto; Wikipedia
Podijeli

Kada je Hrvatskoj bilo najteže, dok je Jugoslavija svojim avionima razarala njene gradove, predsjednik Francuske François Mitterrand mislio je, govorio i radio ovo:

„Mi želimo da Jugoslavija ostane Jugoslavija” (ovo je rekao u poruci Slobodanu Miloševiću točno godinu dana prije pada Vukovara)
“Hrvati su bili saveznici nacista, a Srbi Saveznika” (ovo je izjavio Frankfurter Allgemeine Zeitungu dva tjedna nakon pada Vukovara)
„Volim Srbe, da, i što. Kako zaboraviti njihovu hrabrost u 2. svjetskom ratu? Hrvati su ti koji su tlačili 700.000 Srba” (ovo je izjavio novinarki Laure Adler)
„Dok sam ja predsjednik Francuske, francuski vojnik neće pucati na srpskoga vojnika.” (ovo je rekao svome ministru Bernardu Kouchneru)…

Svojim čuvenim posjetom Sarajevu 1992. godine zapravo je spriječio vojnu intervenciju Zapada protiv jugoslavenske, velikosrpske agresije. Nijednom riječju tada nije ni spomenuo Jugoslaviju u kontekstu zločina, a kamoli osudio njenu agresiju.

Baš te 1992. godine, dok je François Mitterrand spašavao Jugoslaviju, Rade Šerbeđija je u “oslobođenom” Vukovaru snimao film za Jugoslaviju. Ni on kao ni Mitterrand nikad nijednom riječju nije spomenuo Jugoslaviju u kontekstu zločina, a kamoli osudio njene zločine.

Današnji predsjednik Francuske ne zna tko je Jean-Michel Nicolier, pa očito ni za Vukovar.
Rade do danas nije glumio u nijednom filmu u Hrvatskoj o Vukovaru, a kad će ne zna se.

Francusku politiku smo nagradili kupivši od nje avione.
A Radu Šerbeđiju smo nagradili Brijunima.

Mogli smo avione kupiti od Amerike. One avione kojima su bombardirali Jugoslaviju.
Oni su nam pomogli osloboditi se Jugoslavije.
A možda nismo ni trebali kupovati avione, jer smo u NATO-u.
Mogli smo nagraditi Brijunima nekog našeg glumca koji je krvario za ovu zemlju.
A možda nikome nismo ni trebali davati baš Brijune, jer ima i drugih lokacija za glumu.

Ali kupili smo avione i to baš od Francuza i dali smo Brijune i to baš Radi.

I s Francuskom i s Radom možemo surađivati.
Ali trebali bi uspostavljati odnose na ljudskim temeljima. I tako sa svima.

Francuska politika je velika. Rade Šerbeđija je velik glumac. Ali prema nama su se, kad nam je bilo najteže ponijeli kao nule. Bili su “nula od čovika”. I to treba tako reći, jer je to istina.
A svi su oni zajedno i danas nule. Oni i ovi “naši” koji nagrađuju.
Jer nisu nikad priznali da su se ponijeli kao nule, niti su izrazili žalovanje za tim.
Naprotiv, žele da se agresija zaboravi, kako bi se moglo nagrađivati one koji su agresiju pomagali.
Našim novcem,napisao je,

Miki Bratanić

(Izvor citiranih informacija:
François Mitterrand – državnik koji nije razumio Hrvatsku
Večernji list)

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta Uredništva Braniteljskog portala već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**


Podijeli