HVIDRA SESVETE otvorila preuređene prostorije: “Kakve donacije, sve smo uredili sami”

Podijeli

„Ovo su naše nove prostorije, dođite na otvorenje!”, poručili su nam iz HVIDRE Sesvete, „u utorak ćemo ih služeno otvoriti”. I došli smo, i imali što vidjeti. Nekad zapušteni, ruševni prostor, mogao bi danas biti lobi ili bar kakvog luksuznog hotela. Pitam Zorana Mamića, je li bilo kakve pomoći, donacija od Ministarstva, države?

Donirali su, kaže, sami članovi i prijatelji udruge, netko je dao ruke, tko ima dao je novac… Dubravko Diklić, Dubravko Filipić, Jočko Kovačević Enco iz muzeja Sesvete koji je sve osmislio, Ivan Fundelić, vlasnik Taverne Kraljevac… otišlo je, kaže, u uređenje skoro 350.000 kuna! „Nismo tražili od države ni išli po firmama, ništa, napravili smo i platili sve sami da nam ne može nitko ništa prigovarati”, kaže. „Dođu nam ljudi s djecom, ženom pa smo htjeli da to izgleda, baš, onako, sa stilom. Sad će proljeće, druženje, roštilj… Dobra je stvar što imamo i jako povoljne cijene”. Kava im je, kaže, jedan euro. Najviše je ipak dao – njihov predsjednik Grgo Prskalo, inače član stare garde BBB-a iz Sesveta. Očekivalo se i ministra Grlić-Radmana, njihovog Sesvećanina, no posao ministra je takav da nije lako naći vremena za sve. No tu je bio predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Ante Tandara, zastupnik Ante Deur…

Uz obaveznu minutu šutnje za poginule, podsjetili su se da je na datum otvorenja, prije sedam godina preminuo Dinko Sučić, bivši predsjednik udruge, ratni heroj i pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi”, koji se obrani Hrvatske priključio došavši iz Njemačke kao dragovoljac.

A nije moglo bez prisjećanja na one čije su slike na zidu: Tu su na prvom mjestu Mladen Halapa “Grizly” i Ivan Perić, prvi Sesvećani poginuli u Domovinskom ratu. “Grizly” je poginuo je 26. srpnja 1991. godine u Strugi Banskoj na Banovini. Džip u kojem je sjedio s Ivicom Perićem izrešetan je mitraljezom s tenka, nakon čega je džip nabijen na tenk i odbačen u korito Une. Neprepoznatljiva tijela dvojice policajaca vraćena su nakon tjedan dana, a Kruno Šarić je svog prijatelja prepoznao po satu koji mu je poklonio i po metku kojeg je Grizly “čuvao za sebe”…

Zbog tog zločina je 2018. je na sisačkom Županijskom sudu u odsustvu nepravomoćno osuđen zastavnik Zoran Tomić, državljanin Srbije, koji je nepravomoćno kažnjen s 20 godina zatvora.

Tu su zatim Vladimir Kašnar, Krešo Vukšić, Darko Sever, te Jozo Kasalo, četvorica pripadnika 144. brigade, stradali u Glinskoj poljani i okolici, i brojni drugi… Dvadeset i jedan član 144. sesvetske brigade je poginuo a preko stotinu je ranjenih. No, treba naglasiti da nisu Sesvećani bili samo u ovoj brigadi. Bilo je znatno više u različitim postrojbama, tako da je osamdeset Sesvećana dalo svoje živote u obrani domovine.


Podijeli