Hrvoje Bujas, čelni čovjek Glasa poduzetnika: “Ugostiteljima se radi nepravda, trebalo ih je otvoriti!”

"Nismo vidjeli realne planove"...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvoje Bujas, čelni čovjek udruge Glas poduzetnika, gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o epidemiološkim mjerama. Podsjetimo, zahvaljujući blagom popuštanju mjera, ugostitelji od danas mogu izdavati kave za van…

S jučerašnjim danom otvorene su teretane, ali Bujas ističe da se i dalje radi nepravda ugostiteljima.

– Lijep je osjećaj nakon više od 70 dana vratiti se, početi zarađivati svoj novac na tržištu. S druge strane, i dalje se radi nepravda ugostiteljskim objektima. Smatramo da ih se doista trebalo otvoriti. Ova nepravda od prije, vezana za coffe to go, je premalo, nedovoljno i očekujem da će 1.3. svi početi raditi. U ovom trenutku u Hrvatskoj sve radi, sve je otvoreno osim ugostitelja. Zar je moguće da su oni odista označeni u našem društvu kao nekakav izvor zaraze ili širenja epidemije, rekao je Bujas, dodajući da su engleske studije pokazale da ugostiteljski objekti igraju doista malu ulogu u širenju virusa.

“Nismo vidjeli realne planove”

Bujas ističe da je trenutna epidemiološka situacija povoljna te da se stoga nije trebalo odugovlačiti s otvaranjem.

– Vlada treba jasno izaći pred građane i reći dvije stvari. Prva stvar je: želimo maksimalno procijepiti građane kako bi suzbili širenje i kako bi bili spremni za turističku sezonu. Druga stvar je plan B – ako dođe do širenja, ići s dodatnim mjerama, za te mjere osigurati toliko i toliko sredstava. Mi nikako da dobijemo te stvari, godinu dana se igramo mačke i miša. Nikakve realne planove nismo vidjeli, istaknuo je Bujas i dodao:

– Cijela priča pada polako u vodu, radi se bez plana, a svakodnevno ‘stožeriranje’ nas umara i postaje svrha sama sebi i svrha politiziranja, dodaje.

Govoreći o Vladinim mjerama za pomoć, Bujas je istaknuo da su to bila sredstva za zaposlenike.

– UGP traži da svi oni koji su imali pad od 60% i više, a tu su i putničke agencije, povremeni prijevoznici, event industrija, a jedini razlog pada je pandemija i kriza, trebaju imati plaćene fiksne troškove. Drugi dio priče su obeštećenja. Smatramo da se mora pričati o obeštećenju od 100 000 kuna po tvrtki pa na više, kazao je Bujas i dodao:

– Iskreno se nadam da neću morati opet organizirati prosvjed jer ovaj put će doći 20.000 ljudi, a ne 10.000, kazuje Bujas.

Kazne zbog prosvjeda

UGP je organizirao prosvjed zbog “diskriminatornih mjera”, a s obzirom na to da je na prosvjedu bilo više od 25 osoba koliko je trenutno dozvoljeno, udruga je kažnjena.

– Izgleda da je jedini UGP dobio kaznu. Kazna je 20.000 kuna za UGP, a 10.000 kuna za mene kao predsjednika i odgovornu osobu, iako nisam bio na skupu, što mi je iznimno žao. S jedne strane se održava čitav niz skupova s više od 25 ljudi, a to je razlog našeg kažnjavanja, na kojima se ne pridržavaju mjera pa nitko nije dobio kunu kazne, ali UGP je dobio ekstremno brzo, zaključio je Bujas za N1.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + šest =