HRVATSKU OSIM KORONE I POTRESA SVAKODNEVNO PUSTOŠE I UČESTALI POŽARI…

U HRVATSKOJ RASTE BROJ POŽARA...

Foto: HVZ
Foto: HVZ
Podijeli

Dok zagrebački vatrogasci postupno privode kraju sanaciju posljedica potresa koji je pogodio 22. ožujka 2020. šire zagrebačko područje, u ostatku Hrvatske raste broj požara otvorenog prostora. Unatoč nizu upozorenja Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) i zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru u većini županija, neodgovorni pojedinci i dalje nastavljaju s opasnom praksom spaljivanja biljnog otpada…

Na području Ličko-senjske županije od 1. travnja zabilježeno je 49 požara otvorenog prostora, a na intervencijama je sudjelovalo 149 vatrogasaca s 58 vozila. Od početka godina je u ovoj županiji u 297 požara otvorenog prostora izgorjelo oko 2500 ha. Trenutno su aktivni požari na području Brinja (Žuta Lokva – Škamnica, vrh Zarin), Udbine (Podlapača), Gospića (Medak i Vrebac), Otočca i na području Općine Lovinac.U požaru kod Ličkog Osika došlo je do aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz razdoblja Domovinskog rata.

Već duži vremenski period i vatrogasci  Šibensko-kninske županije bilježe po nekoliko požara dnevno. U požaru kod mjesta Danilo Biranj jučer je  zahvaćeno oko 6 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su 24 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik te DVD-ova Šibenik, Brodarica-Krapanj, Perković, Zablaće i Grebaštica te jedan protupožarni zrakoplov Canadair.

Požar između mjesta Srimska Lokva i Kosmača zahvatio je oko 6,5 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 18 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, JVP Vodice, DVD-a Šibenik, Vodice i Zaton te jedan protupožarni zrakoplov Canadair i jedan zrakoplov Air.tractor. I vatrogasci JVP-a Drniš ugasili su požar otvorenog prostora kod mjesta Koprno-Mrčele, a na požarištu kod mjesta Kakanj djelovao je jedan Canadair i vatrogasci DVD-a Sveti Juraj Kistanje.

I vatrogasci Splitsko-dalmatinske bilježe požare pa su tako vatrogasci iz JVP-a Sinj i DVD-a Vrlika 8. travnja uz pomoć jednog zrakoplova Canadair  intervenirali na požaru raslinja na području planine Svilaja kod mjesta Otišić. Opožareno je oko 100 ha niskog raslinja i trave na minski sumnjivom području pa se gašenje odvija uz objekte i prometnice, a ostatak požarišta se nadgleda.

U saniranju i čuvanju požarišta iznad Smokvice, gdje je požar izbio 5. travnja zbog neopreznog spaljivanja,  još uvijek su angažirani vatrogasci s otoka Korčule.  Aktivan je požar koji je izbio 4. travnja na teško pristupačnom terenu  na području Duboki Dol u blizini Gračaca.

U Karlovačkoj  županiji jučer je kod mjesta Vajin Vrh – Mudrići, opožareno 36 ha trave i niskog raslinja. Na gašenju požara je sudjelovalo 25 vatrogasaca s 4 vatrogasna vozila iz DVD Josipdol i DVD Oštarije.

D.K.

 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here