Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” proslavilo 26. obljetnicu, imenovan i novi zapovjednik

U sklopu svečanosti najistaknutijim djelatnicima HVU-a uručena su odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale, a održan je i glazbeni program u izvedbi Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga i vokalnog solista Mirka Švende Žige...

Foto: HVU/ M. Sever
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Svečana primopredaja dužnosti obavljena je kad je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov preuzeo stijeg HVU-a od generala Barića te ga uručio generalu Pađenu, koji je prisegnuo na časnu i predanu službu. Službeno razrješenje generala Barića koji odlazi u mirovinu bit će 31. prosinca, a imenovanje generala Pađena 1. siječnja, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević zahvalio je generalu Bariću na časnoj službi, darovanom iskustvu i znanju, te dodao da su rezultati rada HVU-a vidljivi i prepoznati, ne samo u Hrvatskoj, već i u zemljama partnerima i saveznicima koji koriste HVU kao mjesto izvrsnosti za svoje dočasnike i časnike.

Foto: HVU/ M. Sever

“Zadnjih godina pokrenuta su dva visokoškolska programa – vojno vođenje i vojno inženjerstvo, a dogodine očekujemo i treći – vojno pomorstvo, sve u suradnji sa zagrebačkim i splitskim sveučilištem i njegovim fakultetima. Upravo ti programi omogućavaju nam prijem mladih, motiviranih ljudi u našu Hrvatsku vojsku – novu snagu koja nam je potrebna za nove izazove”, istaknuo je Krstičević.

Izaslanik hrvatske predsjednice, general Mirko Šundov ocijenio je da je tijekom 26 godina HVU izrastao u respektabilnu odgojno-obrazovnu instituciju na koju svi mogu biti ponosni.

“Posebno se ponosimo sveučilišnim studijskim programima koji su pokrenuti u suradnji sa Sveučilištima u Zagrebu i Splitu”, rekao je Šundov te istaknuo i važnost svih vidova izobrazbe u kojima se na HVU-u školuju hrvatski dočasnici i časnici.

Novi zapovjednik HVU, general-bojnik Mate Pađen ustvrdio je da je uloga HVU-a nezamjenjiva, a njegova daljnja transformacija zahtijeva sveobuhvatni pristup i suradnju niza institucija. Dodao je da će u fokusu njegovog djelovanja biti timski rad, predanost u kontinuirani razvoj kompetencija djelatnika i polaznika.

Dosadašnji zapovjednik general-pukovnik Slavko Barić rekao je da je od 1990. kad je ušao u sustav organizacije obrane Hrvatske nastojao služiti Domovini na najbolji mogući način. Istaknuo je da je svoju posljednju dužnost u vojnoj karijeri shvatio kao osobni izazov te je nabrojao sva postignuća koja je HVU ostvario posljednjih godina na putu da postane visokoobrazovna ustanova koja će postići najviše standarde, integrirana u civilnu sveučilišnu i znanstvenu zajednicu.

U sklopu svečanosti najistaknutijim djelatnicima HVU-a uručena su odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale, a održan je i glazbeni program u izvedbi Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga i vokalnog solista Mirka Švende Žige.

General-bojnik Mate Pađen rođen je 24. rujna 1962. u Ogulinu. U obranu suvereniteta RH uključio se u rujnu 1991. kao dragovoljac Domovinskog rata, a zatim kao pripadnik 143. brigade HV-a. Od vojnika tijekom Domovinskog rata prolazi niz stožernih i zapovjednih dužnosti: zapovjednik topničke bitnice, zamjenik i zapovjednik topničko-raketnog divizijuna, načelnik topništva brigade, zapovjednik Zbornog mjesta Ogulin zaključno s dužnošću zapovjednika brigade, a potom i pukovnije. Nakon Domovinskog rata obnašao je niz visokih i odgovornih voditeljskih dužnosti, većinom u obrambenoj politici, planiranju i međunarodnoj vojnoj suradnji, uključujući dužnosti načelnika Odjela za provedbu programa MPRI (Military Professional Resources Inc.) u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH 1996. Odlukom Predsjednika Republike imenovan je na dužnost vojnog izaslanika RH u SAD, a u travnju 2008. godine imenovan je i na dužnost vojnog izaslanika RH u Kanadi sa sjedištem u Washingtonu DC. Po povratku iz SAD-a imenovan je na dužnost zamjenika načelnika GS OS RH. Na Vojno-tehničkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1987. te stječe zvanje diplomiranog inženjera strojarstva. Na Sveučilištu nacionalne obrane (National Defense University) u Washingtonu DC, SAD, 1998. završava Industrial College of Armed Forces i stječe akademsku titulu magistra znanosti iz područja strategije nacionalnih resursa.

U čin general-bojnika promaknut je 29. ožujka 2013. Odlikovan je Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina, Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, Redom kneza Branimira s ogrlicom te medaljama ”Oluja” i ”Iznimni pothvat”. Za doprinos razvoju suradnje između Oružanih snaga RH-a i SAD-a odlikovan je od Predsjednika SAD-a odličjem Legion of Merit.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •