Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo Dan logora Glina

"Mi, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora lišeni smo slobode na najokrutniji način, zbog čega su u nas duboko usađene težnje da nikad više Hrvatice i Hrvati te ostali žitelji naše domovine ne budu uskraćeni u slobodnom djelovanju jer smo mi sasvim sigurno populacija koja izrazito cijeni vrijednost slobode...

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijski logora Glina
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijski logora Glina
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

“Mi, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora lišeni smo slobode na najokrutniji način, zbog čega su u nas duboko usađene težnje da nikad više Hrvatice i Hrvati te ostali žitelji naše domovine ne budu uskraćeni u slobodnom djelovanju jer smo mi sasvim sigurno populacija koja izrazito cijeni vrijednost slobode.

Obilježavanje Dana logora Glina, a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline održalo se u organizaciji  Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora
Obilježavanje Dana logora Glina, a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline održalo se u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora

U sklopu proslave Dana grada Gline, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, 6. kolovoza je obilježen i Dan logora Glina.

Paljenjem svijeća te polaganjem cvijeća pred spomen ploče na mjestu logora te na spomen obilježju poginulim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo je u nedjelju Dan logora Glina, a predsjednik Društva Ivan Turudić ustvrdio je da se pojedini bivši dužnosnici tzv. SAO Krajine vraćaju u Hrvatsku glumeći amneziju o događajima iz tog vremena da bi uživali povlastice koje im hrvatska država omogućava.

Logor je oslobođen 6. kolovoza 1995. kao i grad Glina, upravo prije predaje “Srpske vojske Krajine”, odnosno 21. korpusa vojske tzv. SAO Krajine  8. kolovoza 1995. Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije u priopćenju ističe da je kroz logor Glina tijekom Domovinskog rata prošlo oko 2000 ljudi od kojih je dvadesetak, po njihovim saznanjima, likvidirano na najokrutnije načine.

Napominju da su u više navrata upozoravali na neriješene slučajeve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata nad hrvatskim braniteljima, civilima, ženama, djecom i starcima u logorima smrti pa tako i u logoru Glina.

“Zato smo šokirani spoznajom da srpski ratni zločinci pod okriljem srpske politike, ispred nosa srpskim institucijama, slobodno i javno nastupaju, bez straha od sudskog progona, ismijavaju se žrtvama, obiteljima žrtava, cjelokupnoj hrvatskoj kao i svjetskoj javnosti. Još više boli spoznaja da se pojedini bivši dužnosnici (suci, odvjetnici… ) tzv. SAO Krajine kao povratnici vraćaju na teritorij Hrvatske glumeći totalnu amneziju o događajima iz tog vremena da bi uživali sve povlastice koje im hrvatska država omogućava”, stoji u priopćenju HDLSKL SDŽ koje je potpisao predsjednik Ivan Turudić.

U sklopu obilježavanja Dana logora Glina održana je i promocija knjige “Svjedočanstva glinskih logoraša” Ivana Lipaka, bivšega logoraša glinskog logora, koja je nastala u suradnji podružnica splitske i sisačke županije društva logoraša. Knjiga kroz brojna svjedočanstva prikazuje patnje logoraša, načine mučenja, likvidacija, te, navodi se u priopćenju, Društvo smatra da bi je trebale imati sve hrvatske institucije koje u djelokrugu svoga rada imaju istrage ratnih zločina i zaštitu nacionalnih interesa.

“Mi, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora lišeni smo slobode na najokrutniji način, zbog čega su u nas duboko usađene težnje da nikad više Hrvatice i Hrvati te ostali žitelji naše domovine ne budu uskraćeni u slobodnom djelovanju jer smo mi sasvim sigurno populacija koja izrazito cijeni vrijednost slobode. Zato u ime budućih generacija nikad ne smijemo zaboraviti što znači sloboda”, poručuje u priopćenju HDLSKL

Obilježavanje Dana logora Glina se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, u sklopu programa HDLSKL SDŽ “Da se ne zaboravi”.

Dodajmo kako su, uz brojne branitelje i građane, komemoraciji nazočili i predstavnici grada zagreba, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Mario Bursik, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadir Marijan Cikuš, izaslanik predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora i predsjednik splitsko – dalmatinske podružnice ovog društva Ivan Turudić koji je i sam bio logoraš u Glini. Stoga redovito dolazi na obilježavanje Dana logora Glina jer smatra, kako je rekao, da im je zadaća okupit se svake godine na ovakvim mjestima i prisjetiti se muka i tortura, svih teških dana koje su preživjeli, a naročito onih koji nisu doživjeli slobodu.H

D.J.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •