Hrvatski veleposlanici- Jeste li obilježili Dan pobjede ili ste bili na odmoru?…Gdje su bili i što su radili brojni hrvatski veleposlanici u svijetu u to vrijeme, kad su se na Kninskoj tvrđavi čitala imena poginulih i nestalih?

Vjerujemo da će novi ministar vanjskih poslova zatražiti i dobiti, pa i objaviti, jer to nije nikakva „vojna tajna“, izvješća- gdje su bili i što su radili u hrvatskim veleposlanstvima diljem svijeta – 5. kolovoza 2019. godine!...

ilustracija
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te Vojno redarstvene operacije Oluja diljem Hrvatske, čudi nas da nitko nije postavio pitanje, a nigdje nismo mogli ni pročitati, a još manje vidjeti na državnim i inim televizijama – na koji je način obilježen, odnosno proslavljen DAN POBJEDE u hrvatskim veleposlanstvima diljem svijeta?

Riječ je o iznimno značajnom danu, koji je putem naših veleposlanstva trebao odjeknuti svijetom. Bila je to uz ostalo i prigoda da se u mnogim zemljama od SAD, Europe, pa do Afrike, i putem raznih predavanja, izložbi domoljubnih koncerata, dokumentarnih i inih filmova itd. i tome slično sazna puna istina o hrvatskoj državi, a osobito o Domovinskome ratu.

Gdje su bili i što su radili brojni hrvatski veleposlanici u svijetu u to vrijeme, kad su se na Kninskoj tvrđavi čitala imena poginulih i nestalih? Većina je pretpostavljamo bila na odmoru (kud koji, mili moji!), ali to nije nikakav razlog da se ne obilježi taj dan, koji je značio i završetak hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Bilo bi poglavito zanimljivo znati kako je hrvatski Dan pobjede odjeknuo u veleposlanstvima recimo Srbije, Crne Gore, BiH, Slovenije, ali i u Parizu, New Yorku, Londonu, Beču, Moskvi, Berlinu, Kairu…, a kako u sjedištu Europske unije ili Ujedinjenih naroda?

U vrijeme komunizma jugoslavenska veleposlanstva su se gotovo natjecala koje će brže i bolje obilježiti Titov rođendan ili pak Dan Republike ili Dan JNA.

S obzirom da su danas u hrvatskim veleposlanstvima dobrim dijelom navodno i dalje zaposleni „stari kadrovi“ (svaka čast iznimkama) bilo je za očekivati da ih neće zahvatiti „sinkopa“, ali to se, kako se čini, ipak događa.

Vjerujemo da će novi ministar vanjskih poslova zatražiti i dobiti, pa i objaviti, jer to nije nikakva „vojna tajna“, izvješća- gdje su bili i što su radili u hrvatskim veleposlanstvima diljem svijeta – 5. kolovoza 2019. godine!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 1 =