Hrvati rekli odlučno „NE” Jugoslaviji! Hrvatski sabor 25. lipnja 1991.; Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom.

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke - Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske...

Podijeli

U mjesecima prije toga sigurnosno se stanje u Hrvatskoj svakim danom dodatno pogoršavalo. Pale su i prve žrtve velikosrpske agresije, kao što je policajac Josip Jović koji je poginuo 1. travnja tijekom redarstvene akcije na Plitvicama…

Uslijedio je i pokolj i masakr zarobljenih hrvatskih policajaca u Borovu Selu početkom svibnja te godine. Nakon toga je 19. svibnja organiziran referendum o neovisnosti na kojem se čak 93,24 posto građana izjasnilo za to da Hrvatska napusti jugoslavenske federaciju i postane neovisna država.

Nakon referenduma i potpunog neuspjeha pregovora predsjednika šest jugoslavenskih republika, te ostalih pokušaja da se spriječi rat u koji je Jugoslaviju gurala velikosrpska politika Slobodana Miloševića, sredinom lipnja 1991. donesena je odluka da će Sabor početi neprestano zasjedati sve dok se ne donese odluka o budućnosti Hrvatske.

Na kraju je zajedno s vodstvom Republike Slovenije dogovoreno da će obje Republike 25. lipnja donijeti odluku o napuštanju jugoslavenske federacije i proglašavanju samostalnosti.

Tog je dana tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u Saboru održao govor u kojem je naglasio da s »neskrivenim zadovoljstvom i ponosom objavljujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, te cijelome svijetu suverenu volju hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske, da se s današnjim danom Republika Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom«.

Dan neovisnosti, spomendan kojim Hrvatska obilježava povijesnu odluku Hrvatskog sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenu 25. lipnja 1991. Takva je odluka bila logičan rezultat najvažnijeg referenduma u povijesti našeg naroda, referenduma iz svibnja iste godine, kada su Hrvati rekli odlučno „NE” Jugoslaviji.
Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke – Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske…
Prije početka same sjednice Ivica Račan (SKH-SDP) predložio je amandman Vladimiru Šeksu, tada predsjedniku Ustavne komisije, a u kojemu je tražio da se Hrvatska proglasi suverenom i samostalnom državom te da se pokrene postupak razdruživanja, ali i da se istovremeno pokrene postupak udruživanja u novi savez jugoslavenskih republika.
Vladimir Šeks amandman je odbio uz obrazloženje da nakon 70 godina Hrvatska definitivno izlazi iz Jugoslavije i da narod ne namjerava sada ponovno ulaziti u novu.
Nakon toga, zastupnici SDP-a demonstrativno napuštaju Sabor, a i onaj dio koji je ostao glasovao je većinski protiv nezavisnosti Republike Hrvatske.
Kada su odluke napokon usvojene, tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan uskliknuo je: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život!”
Iz govora predsjednika Tuđmana:
-“Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.”
-“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”
SRETAN DAN HRVATSKE NEOVISNOSTI SVIM HRVATSKIM BRANITELJIMA, SVIM HRVATICAMA I HRVATIMA MA GDJE BILI!
T.H.

Podijeli