Hrvatski Caritas sisačkoj bolnici na korištenje dao mobilnu kontejnersku kuhinju

Nakon potresa imali smo samo 30 kreveta na raspolaganju, sada ih imamo 130, a za mjesec, mjesec i pol bit će ih 250. Polako vraćamo odjele u funkciju, nije to još to što je bilo, a imali smo prije potresa 408 kreveta...

Podijeli

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i ravnatelj Opće bolniceDr. Ivo Pedišić“ mr. sc. Tomislav Dujmenović potpisali su u Sisku ugovor o korištenju kontejnerske kuhinje, koju su tom prilikom službeno pustili u rad…

Potpuno opremljena kontejnerska kuhinja ima i prateći kontejnerski prostor za pripremu hrane. Nakon nekoliko dana probnog rada, kuhinja će započeti raditi punim kapacitetom.

Mons. Svalina kazao je da kuhinja ima kapacitet za pripremu 300 obroka dnevno, a uz dobru organizaciju i više. Istaknuo je da je davanje kuhinje na korištenje nastavak uspješne suradnje Hrvatskog Caritasa i OB „Dr. Ivo Pedišić“. U posljednjih nekoliko mjeseci, nakon nedavnoga potresa, Hrvatski Caritas omogućio je i transport donacije bolničkih kreveta za potrebe Kirurškog odjela bolnice, posredovao u usmjeravanju humanitarne pomoći bolnici te za potrebe nastavka rada Dermatološkog odjela osigurao dva kontejnera.

Mr. sc. Dujmenović rekao je da je darovana kuhinja od ključne važnosti za bolnicu. Podsjetio je da je bolnica u potresu teško oštećena te da je stradala i kuhinja koja se nalazila u najstarijoj zgradi u sklopu bolnice iz 19. stoljeća. Kuhinja je već prije bila neadekvatna, stoga je bio pripremljen projekt za izgradnju nove kuhinje. Njegovu realizaciju najprije je prije nekoliko godina odgodila financijska kriza, a sada i potres. Od potresa obroci za pacijente pripremaju se u Petrinji. Stoga će nova kontejnerska kuhinja mnogo olakšati pripremu hranu te olakšati njezinu distribuciju po bolničkom kompleksu. Napomenuo je da će se u kuhinji za početak pripremati doručak i večera.

Nakon potresa imali smo samo 30 kreveta na raspolaganju, sada ih imamo 130, a za mjesec, mjesec i pol bit će ih 250. Polako vraćamo odjele u funkciju, nije to još to što je bilo, a imali smo prije potresa 408 kreveta. Čeka nas duga obnova no uz zdravstvene odjele u potresu su nam stradali i druge popratne službe. Kuhinja bolnička je uništena, sada kuhamo u improviziranoj kuhinji u Petrinji, obroci se prevoze ovdje i uvijek je opasnost da dođe do kontaminacije hrane pri prijevozu. Stoga će nam ova kuhinja uvelike pomoći u radu – rekao je dr. Tomislav Dujmenović koji je dodao i još neke detalje vezane uz obnovu oštećenih bolničkih zgrada. Od ovog tjedna su svi odjeli kirurgije vraćeni u zgradu kirurgije koja je uglavnom sanirana.

„Iz Ministarstva zdravstva su nam najavili da će se brzo otvoriti linija iz Fonda solidarnosti za našu županiju i bolnicu i mi za nekoliko dana idemo u raspisivanje natječaja za obnovu one tri zgrade koje su nam prioritet za normalan rad. To je zgrada nove interne, zgrada pedijatrije i neurologije te zgrada pulmologije i palijative u Petrinji. Napravljen je elaborat i izabrali smo izvođača radova za zgradu dermatologije na jodnome, gdje moramo sanirati rezervoare zbog kojih je zgrada crvena, i nadam se da će Jodno nakon tih radova početi normalno raditi. Još uvijek nam je teško, no povećavamo broj kreveta, vraćamo odjele, pvoećavamo i broj pregeleda, sad ih je u bolnici 1000-1100 i lagano rastemo.“ – zaključio je ravnatelj bolnice dr. Dujmenović.

FOTO: smz.hr

G.S.


Podijeli