HRVATSKI BRANITELJI, SRETAN VAM DAN ORUŽANIH SNAGA HRVATSKE! OSRH-e PROIZAŠLE IZ KRVAVOG OBRAMBENOG DOMOVINSKOG RATA!

"Vi ste izašli iz krila hrvatskog naroda. Vi ste i začetak buduće Hrvatske vojske." Dr. Franjo Tuđman, 28.05.1991., Zagreb...Od vojske koja je nastala u Domovinskom ratu i uz veliku žrtvu pobijedila srpskog i jna agresora na Hrvatsku ,izrasli smo u profesionalnu, uvježbanu, snažnu vojnu snagu koja danas rame uz rame odrađuje zadaće sa partnerima i saveznicima…

Podijeli

Hrvatska vojska obilježava ove godine 28. svibnja 2022… 31. godišnjicu od prvog službenog ustrojavanja…

Od vojske koja je nastala u Domovinskom ratu i uz veliku žrtvu pobijedila srpskog i jna agresora na Hrvatsku ,izrasli smo u profesionalnu, uvježbanu, snažnu vojnu snagu koja danas rame uz rame odrađuje zadaće sa partnerima i saveznicima…

28. svibnja 1992. godine neovisnost Republike Hrvatske priznala je Šri Lanka.

Istog dana u 19 sati srpski neprijatelj je sa svojih položaja u Musapstanu ispalio nekoliko minobacačkih projektila na Čubrijan, sjeverozapadni rubni dio Zadra, a nešto prije toga ispalieno je nekoliko granata na Zemunik Donji. Pokušao je ući u Smrdelj kod Doniega Zemunika. Hrvatska vojska je taj pokušaj srpskog proboja odbila.

Dalekometnim topništvom iz smjera Motajice napadnut je Slavonski Brod i Bosanski Brod. Napadnut je i Slavonski Šamac te Slavonski Dubočac. Srpski agresor se u noći 28. svibnja. oglašavao i na pakračkom ratištu, a otvarana je vatra i na novljanskom bojištu. Više je puta topništvom i pješačkom vatrom napadnuta Sunja, a primirje je prekršeno i na pokupljanskom ratištu.

Na karlovačkom bojištu nakon dvodnevnoga zatišja obnovljeni su napadi na položaje HV-a i civilne objekte, a tako je bilo i na dugoreškom bojištu. Neprijatelj je u 20:20 s položaja u Čitluku na položaje HV-a u Ornicama na gospićkom području ispalio deset minobacačkih granata. Nakon četverodnevnoga zatišja srpski neprijatelj je ponovno topništvom i teškim pješačkim oružjem napao na sinjskom bojištu, ispalivši oko 600 projektila. Na Sinj je ispaljeno 70 granata.

Postrojavanje Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu u Kranjčevićevoj 28. svibnja 1991. godine

-Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde.

Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske.

Krajem srpnja 1991. godine ustrojeno je Zapovjedništvo ZNG-a, zatim su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, banijsko-kordunsko područje, ličko područje, srednju i sjevernu Dalmaciju te za južnu Dalmaciju. U kolovozu je osnovano i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa Zbora narodne garde čime je zaokruženo ustrojstvo obrambenog sustava Republike Hrvatske. Hrvatske oružane snage tada su imale ukupno 60 tisuća pripadnika, od kojih je polovica, 30 tisuća pripadnika bilo u sastavu MUP-a.

Temeljem Zakona o obrani donesenog u rujnu 1991., oružane snage organiziraju se u jedinstvenu Hrvatsku vojsku (HV), a 21. rujna 1991. godine uspostavlja se Glavni stožer Hrvatske vojske (GSHV), s načelnikom generalom Antonom Tusom. U Hrvatskoj vojsci je kao poseban dio zadržan Zbor narodne garde kao profesionalan sastav, a pričuvni sastav Zbora narodne garde i Teritorijalne obrane preveden je u pričuvni sastav Hrvatske vojske.

Postrojbe Zbora narodne garde 3. studenog 1991. preimenovane su u Hrvatsku vojsku.

-Na današnji dan 1991. godine postrojbe Zbora narodne garde formalno su preimenovane u Hrvatsku vojsku…

Bio je to logičan slijed nakon što je u rujnu temeljem novog Zakona o obrani osnovan Glavni stožer Hrvatske vojske s generalom Tusom na čelu. Istovremeno započela je sustavna mobilizacija pričuvnih vojnika te organizacija postrojbi, zapovjedništava i ustanova Hrvatske vojske.

Osnivanjem Zbora narodne garde stvorene su vojne snage na čelu sa svojim prvim Hrvatskim predsjednikom i Vrhovnim zapovjednikom OS RH dr. Franjom Tuđmanom za obranu od srpskog agresora i  napadnutih i okupiranih hrvatskih područja. Jačajući u hodu, hrvatske oružane snage ostvaruju velike uspjehe u nizu sjajnih akcija i vojnih operacija, od zapadne Slavonije i Maslenice do operacija Ljeto i Zima te su naposljetku 1995. briljantno izvedenom vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja pobjednički okončale rat na hrvatskim prostorima te stjerali srpskog agresora u srpski pašaluk odakle su došli ubijati, rušiti, likvidirati, paliti po Hrvatskoj.

Na kninskoj se tvrđavi 1995. godine napokon zavijorila Hrvatska zastava koju je svečano podigao i poljubio dr. Franjo Tuđman.

prvi hrvatski predsjednik i zapovjednik OSRH dr. Franjo Tuđman ljubi hrvatsku zastavu pobjede na kninskoj tvrđavi 6 kolovoza nakon pobjedničke VRO Oluja 95

Braniteljski portal ovaj Tuđmanov poljubac Hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi 1995. godine naziva: Poljubac Hrvatske slobode! Upravo oslobođenjem Knina, zloglasne utvrde srpskog agresora, hrvatska je vojska odradila svoju pobjedničku zadaću nad srpskim okupatorom koji je bježao, a u tom sumanutom povlačenju srbi su svojim tenkovima gazili svije civile bježeći brže od svih vrsta  zečeva…

SVOJI NA SVOM! NAKON VIŠESTOLJETNIH BORBI I STRADANJA- HRVATI SU NAPOKON SVOJI NA SVOM U SVOJOJ HRVATSKOJ DRŽAVI!..FRANJO TUĐ,AN POD HRVATSKOM ZASTAVOM POBJEDE NA KNINSKOJ TVRĐAVI  6 kolovoz 1995 godine
“Vi ste izašli iz krila hrvatskog naroda. Vi ste i začetak buduće Hrvatske vojske.”
Dr. Franjo Tuđman, 28.05.1991., Zagreb

Podsjetimo-Pogledajte kronologiju događanja

Svi međunarodni čimbenici ali i sama Srbija očekivali su brzi Hrvatski slom, imajući u vidu veliku snagu JNA kao četvrte vojne sile u Europi, no na današnji dan 28. svibnja 1991. godine na opće iznenađenje međunarodnih čimbenika i srbijanske vlasti u Zagrebu je održan svečani mimohod prvih postrojba Hrvatske vojske pod nazivom ZBORA NARODNE GARDE u sastavu Ministarstva Unutarnjih Poslova.

Svim hrvatskim braniteljima i braniteljicama te svim pripadnicima i pripadnicama današnjih OSRH-e čestitamo ovaj veliki Dan! Poginulima čast i slava!

Uredio / M.M.Viribus unitis

Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

FOTO-VIDEO Obrambeni Domovinski rat uz 31 godinu pobjedničke Hrvatske vojske- HRVATSKA VOJSKA DANAS

 


Podijeli