Podijeli

Hrvatski branitelj Ivan Goreta Prika, rođeni je Čavoglavčanin koji živi u Blatu na Korčuli, bivši je pripadnik 4 gardijske brigade i 142 drniške brigade, član je Udruge veterana 4. gardijske brigade, ali je i urednik portala te legendarne postrojbe (www.4brigada-zng.hr), te još nekoliko stranica.

Uređuje tako Prika i portal 9. gardijske brigade(http://www.9gbr-vukovi.hr/), zatim službene stranice Marka Perkovića Thompsona (www. thompson.hr), web stranice župe Kljaci (zupa-kljaci.com) i još dosta njih, koje nakon izrade održava i uređuje.

Jedno od najdražih priznanja za svoj rad dobio je od pape Benedikta XVI. Konkretno, 2010. godine dobio je apostolski blagoslov pape Benedikta XVI. kojeg su mu na prigodnoj svečanosti promocije web stranice župnog  zbora mladih “Stope”  iz Blata na Korčuli uručile članice toga zbora.

Ratni i profesionalni put Ivana Gorete Prike zanimljiv je po mnogočemu, ali je u jednom segmentu jedinstven u hrvatskoj…

Naime, u obrambenom Domovinskom ratu Goreta je lakše ranjen dva puta ali nije iskoristio pravo na mirovinu, a posebno je zanimljivo što se s Republikom Hrvatskom sudio pet godina u vezi PTSP-a. Naime, država ga je  htjela proglasiti nesposobnim zbog ratnih trauma i poslati ga na prislilno liječenje.  No, Prika je posebice ponosan i na ovu jedinstvenu pobjedu, jer je nakon petogodišnjeg procesa dobio presudu u kojoj je za razliku od mnogih,zasigurno jedini u hrvatskoj dokazivao i dokazao da nema PTSP.

Što se, pak, uređivanja službenih stranica Udruge veterana 4. gardijske brigade tiče, Ivan Goreta je napravio jednu od najboljih stranica  braniteljskih udruga u Hrvatskoj, zbog čega su ga kasnije angažiral i Vukovi iz Like, veterani 9. gardijske brigade (www.9gbr-vukovi.com).

Prika je kreativac sa odličnim idejama koje i realizira…

Na stranici 4. gardijske brigade, koju svakako valja pogledati, nalaze se među ostalim brojni video zapisi ratnih snimatelja, a njezin urednik Ivan Goreta Prika stavio je jedini od svih udruga u hrvatskoj cijelu online monografiju od 468 stranica koju svatko može slobodno listati i upoznati se sa ratnim putem 4. gardijske brigade, što je vrlo vrijedno povijesno on- line štivo…

Ivan ide dalje te je ovih dana u rad pustio novi portal 5 gbr Sokolovi

Nešto kao, ukorak s vremenom su sada i naši slavonci iz Udruge veterana 5. gardijske brigade iz Vinkovaca dobili novu web stranicu koju je izradio specijalist za web marketing, branitelj Domovinskog rata, Ivan Goreta Prika. Tako Prika uz udrugu 4. gardijske, 9 gardijske koje je također izradio sada vodi i održavanje web stranice 5 gardijske brigade Sokolovi(http://uv5gbr-sokolovi.hr/)

Većinu radova Ivana Gorete možete pogledati na web adresi http://tida.hr/radovi

Ima tu podosta zanimljivih klijenata, od kojih su između ostalih, Marko Perković Thompson, grupa Dikatatori, strancie za Turističke zajednice i još dosta drugih…

Da podsjetimo, kao što je spomenuto na početku teksta, o ovom iznimnom čovjeku i branitelju je Braniteljski portal pisao još 2014 kada mu je papa Benedikt dao blagoslov za izniman posao koji izrađujući web stranice, održavajući ih, a samim tim doprinosi očuvanju hrvatske vjerske, baštinske ali i one vlo važne novije hrvatske povijesti iz Domovinskog rata, koje ostaju zapisane na izrađenim web stranicama koje je izradio, radi i održava hrvatski branitelj Ivan Goreta. Kad ovog iznimnog čovjeka i majsora za izradu web stranica upitate za zdravlje , uvijek kaže da je dobro iako je nedavno imao jednu dosta tešku operaciju kad mu je život visio o koncu. No Prika je kamenih gena i sve je prošlo u redu.

Bilo bi poželjno da sve udruge iz Domovinskog rata izrađuju svoje web stranice te na taj način bilježe i pišu sve o svojim aktivnostima i o povijesti koja ostaje trajno zapisana u on- line izdanju. U cijelu bi se priču moralo uključiti i Ministarstvo hrvatskih branitelja te istima u njihovim projektima odobiti sredstva za izradu web stranice koja ostaje kao trajni zapis rada i djelovanja svih braniteljskih udruga. Ukoliko neki razmišljaju o takvom projektu ne treba im lutati i tražiti tko će im izraditi web stranice, jer tu je Prika koji je postao specijalac za iste. Kao što je navedeno, sve one koje zanima izrada web stranice mogu vidjeti na ovom linku http://tida.hr/radovi

M.M.

 

 


Podijeli

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × tri =