Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Prije gotovo 450 godina, baš u ovo vrijeme pred Božić, utvrda Zrinskih – Gvozdansko – odolijevala je zadnjim atomima snage višestruko brojnijim turskim osvajačima. Tijekom ledene zime odbijali su predaju, a njihova hrabrost zadivila je čak i turskog Ferhat-pašu. Branitelje Gvozdanskog, 300-tinjak njih, od toga 250 civila, našli su ih izgladnjele i smrznute. O Gvozdanskom se malo zna, a u malobrojnim osvrtima na ovo junaštvo nazivaju ga hrvatskim Alamom. A upravo taj hrvatski Alamo trebao bi biti oživljen. I to vrlo suvremenim sadržajem, među ostalim roller coasterom i žičarom koji bi trebali niknuti u podnožju ostataka ove utvrde…

Za Gvozdansko, malo mjesto u Općini Dvor u Sisačko-moslavačkoj županiji s nekoliko desetaka stanovnika, malo tko danas zna. No ruševina nekadašnje utvrde najpoznatije hrvatske plemićke obitelji Zrinski iznad mjesta govori o njegovoj nekadašnjoj važnosti. Zrinski su i u obližnjem Zrinu imali rudnike i kovnice novca.

Danas ovaj kraj u Banovini, devastiran ne samo u Domovinskom, već i u prethodnim ratovima, vapi za novcem, za radnim mjestima, za životom.

Sve to, nadaju se, trebao bi donijeti veliki projekt koji bi trebao revitalizirati baštinu Zrinskih i staviti ovaj pasivan kraj na turističku kartu kontinentalne Hrvatske.

Županija sisačko-moslavačka izvukla je iz fondova EU-a 4,8 od ukupno 5,9 milijuna kuna samo za izradu pripremne dokumentacije i projekta ‘Baština Zrinskih – budućnost Banovine’. Koliko će projekt na kraju biti težak, za sada je nemoguće reći.

No on uključuje obnavljanje južne kule Starog grada Zrina, u kojoj će se nalaziti digitalni prikaz povijesti obitelji Zrinski, kao i izložbeni i galerijski prostor.

Gvozdansko će u obnovljenoj centralnoj kuli pružati sadržaje suvenirnice, prikaze starih zanata, oružja i života iz povijesnih razdoblja, a na padinama koje okružuju utvrdu bit će postavljena žičara, kao i roller coaster.

Hrvatski Alamo

Od 1571. do 1577. godine Turci četiri puta pokušavaju osvojiti ovaj starohrvatski grad. Posljednji napad zbio se u kasnu jesen 1577. Obližnja utvrda Zrin pada u turske ruke 20. listopada i Gvozdansko ostaje jedina utvrda koja sprječava osvajače da prodru prema središnjoj Hrvatskoj.

U utvrdi je bilo 50 vojnika obitelji Zrinski i 250 civila, rudara, žena i djece.

Ispod utvrde utaborila se turska sila od deset tisuća vojnika. Tri su mjeseca opsjedali Gvozdansko, koje je bilo u potpunosti odsječeno od ostatka zemlje, i to po ekstremnoj hladnoći. Branitelji utvrde odolijevali su napadima iako više nije bilo ni hrane ni ogrijeva ni municije.

U siječnju su Turci napokon zauzeli utvrdu našavši hrabre branitelje smrznute u obrambenom položaju, a njihova ustrajnost te hrabrost impresionirale su turskog vojskovođu Ferhat-pašu.

Zbog toga se Gvozdansko naziva i hrvatskim Alamom, a nevjerojatna je sličnost i s opsadom Vukovara.

U obnovljenoj crkvi sv. Marije Magdalene uredit će se multimedijalna dvorana namijenjena održavanju koncerata i manifestacija koje se trenutno održavaju na otvorenom kraj grada Zrina, donosi tportal.hr.

U kompleksu Bešlinec obnovit će se visoka peć za preradu željezne rude u jednoj od zgrada kao prezentacijski prostor, dok će u ostalim objektima biti digitalno prikazan proces obrade ruda, a Bešlinec će kao najveći lokalitet uključivati razne druge sadržaje kao što su smještajni i ugostiteljski kapaciteti, edukacijski prostori, info centar, igralište za djecu…

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedanaest − jedan =