HRVATSKA ZASTAVA će 6. prosinca ipak zavijoriti na odašiljaču na Srđu. Čelnik branitelja UBD Marko Mujan osvijestio gradonačelnika i Stožer

Kao što smo to 1991. godine, sigurno je da bi i danas svaki od nas bio spreman izvršiti ovu zahtjevnu zadaću, pa i pod neprijateljskom paljbom...

HRVATSKA ZASTAVA NA SRĐU
Podijeli

Nakon priopćenja UBD gradonačelnik  Dubrovnika Franković odlučio postaviti Hrvatsku zastavu na odašiljač na Srđu (Toranju OiV Srđ)…

Priopćenje UBD : O zastavi RH na Toranju OiV Srđ povodom Dana dubrovačkih branitelja-U cijelosti, kao i odluka Frankovića…

Izvršni odbor Udruge branitelja Dubrovnika, u povodu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, po sedmi put za redom, imao je namjeru postaviti zastavu Republike Hrvatske na Toranj OiV (kojega zovemo Toranj slobode) na Srđu, u osvit zore predajom zastave iz ruku sudionika čina podizanja 1991. godine vođi tima UBD, koji bi je uspeo i postavio na toranj.

Udruga branitelja Dubrovnika, glede upita dužna je isprike svima, koji su očekivali da ćemo i 6. prosinca 2021. godine podići zastavu Republike Hrvatske na Toranj OiV  na vrhu brda Srđ.

Iako imamo na raspolaganju 6 branitelja, koji imaju potrebno iskustva i želje obaviti ovaj pothvat, na putu su nam se našle Kovid mjere, do sad nam poznati uvjeti, i oni koje određuje tvrtka Odašiljači i veze iz Zagreba.

Nemamo što prigovoriti OiV budući da oni imaju striktna pravila, što ih se uvijek držimo od početka do kraja aktivnosti, koju prate tako da nam u svakom trenutku mogu izdavati upute ili nas zaustaviti u izvršenju, što se nikad do sad nije dogodilo.

Uvjeti u  ratu, koji smo svi mi prošli bili su teški ali ovi u miru su puno zahtjevniji. Od braniteljskog tima UBD za penjanje i postavljanje zastave samo jedan od nas zadovoljava uvjete, iako smo svi zdravi i spremni za pothvat.

Kao što smo to 1991. godine, sigurno je da bi i danas svaki od nas bio spreman izvršiti ovu zahtjevnu zadaću, pa i pod neprijateljskom paljbom.

Da približimo kako to izgleda jer do sad nismo o tome puno govorili. Treba se uspeti metalnim stubama na kojih blizu stotinu metara visine kroz toranj koji je na mjestima izuzetno uzak tako da se ne može provući čovjek veće težine ili malo puniji. Gore se može s minimalno dva čovjeka ako nema vjetra, a kad puše moraju biti trojica.

Za ulazak u objekt i na toranj  prethodno je potrebno ishoditi posebnu dozvole od prvog čovjeka Odašiljača i veza, nakon toga, ako on dopusti i pod kojim uvjetima to odredi (prošle godine max. 2 penjača), slijedi procedura slanja popisa ekipe na odobrenje i provjeru (ne radi se o formalnosti jer nisu svi uvijek propušteni).

Nakon što prihvate takvu listu ide proba par dana prije budući ne znamo kakvo je gore stanje i koje predradnje nas čekaju (da li je nosač zastave na mjestu ili ga treba učvrstiti) za što se traži dozvola pred sam dan probe. Isto se treba zahtijevati i dan uoči penjanja.

Odašiljači i veze, direktor Botica, također branitelj, prema nama su izuzetno korektni ali su Državna tvrtka i potpuno je razumljivo, ali i žalosno što njihovu praktično otvorenu dozvolu (uz poštivanje spomenutih procedura) nećemo moći iskoristiti. Nadajmo se boljim okolnostima do godine.

Što se tiče mjera, koje su na snazi u svezi Kovid-a već je bilo ograničenja, tako da neki od nas pozvani nisu mogli uobičajeno sudjelovati u držanju Sata povijesti dubrovačkim učenicima.

U programu Obilježavanja ćemo sudjelovati na Križnom putu na Srđ, polaganju vijenaca i paljenju svijeća kod spomen obilježja na Boninovu, Srđu i u Sustjepanu, gdje je UBD obnovila izgled nekoliko spomen ploča tamo poginulim braniteljima.
Povodom ovog velikog dana obići ćemo i naše članove teške invalide u Gradu i Župi Dubrovačkoj.

Sudjelovanje u ostalom programu bit će sukladno mjerama i na volju članovima UBD.

Do kraja godine imamo još potpuno obnoviti cijeli spomenik u Orašcu dječaku i branitelju, koji su na istom mjestu poginuli.

Na sastanku izvršnog odbora UBD dogovoreno je priopćenje za javnost, s obrazloženjem zbog čega smo sve ove godine podizali zastavu, a ove smo godine svi jednako spremni u tome spriječeni ne svojom voljom.

UBD čine ljudi i ne radi se o formalnom činu iskazivanja ljubavi i slavljenja slobode nego stvarnosti za koju smo se izborili.  Radi se o voljnom i tjelesnom činu uz određeni rizik i napor, čega treba biti svjestan a mi nikad nismo s tim u svezi postavljali uvjete nego su oni sad postavljeni nama.

Predsjednik IO UBD
Marko Mujan  

Oglasio se gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Na 30. obljetnicu obrane Grada Dubrovnika 6. prosinca hrvatska zastava ipak će zavijoriti s odašiljača na Srđu, potvrdio je za Dubrovački vjesnik gradonačelnik Mato Franković:

– Uspjeli smo u suradnji s predsjednikom Udruge branitelja Dubrovnika gosparom Markom Mujanom i izvršnim direktorom Odašiljača i veza gospodinom Matom Boticom riješiti sve nedoumice i mogu Vas izvijestiti da će zastava kao i dosadašnjih sedam godina biti postavljena na odašiljač kao trajan spomen na vraćanje trobojnice u ratnim danima, svaki put kad bi bila uništena. Zahvaljujem svima na razumijevanju i radujem se što će jedan od simbola Dubrovnika opet biti tamo gdje pripada, na Srđu. Odluka stožera Civilne zaštite s jedne je strane, a s druge treba uvažiti želje brantelja i zahvaliti zaposlenicima Odašiljača i veza na svemu što čine i što su činili u Domovinskom ratu. Svake godine oni 6. prosinca polažu vijence za poginule u obrani Grada, pa će tako i ove godine – izjavio je gradoančelnik Franković.

Još je jednom pozvao sugrađane za jedinstvo u obilježavanju važnog datuma za recentnu dubrovačku povijest:

– Primjećujem da se posljednjih dana podižu tenzije, a ja pozivam svih da ne budemo razjedinjeni, da se ne dijelimo na ustaše i partizane, na vaksere i antivaksere i po političkim strankama. U ratu smo svi bili jedinstveni i zbog toga smo pobijedili. Budimo to i ovih dana – apelirao je Mato Franković.

Prisjetio je i epizode s velikim hrvatskim barjakom koji je, kako je kazao, na Srđu postavljen dijelom i njegovom zaslugom:

– Ponosan sam što smo ja, Cvijeto Antunović i splitski branitelj Damjan Krklec sudjelovali u postavljanju tog barjaka kao trajnog spomena na sve što se događalo na Srđu i kao trajnog obilježja jhrvatskog identiteta Dubrovnika – zaključio je.

T.H.


Podijeli