Hrvatska Vlada dala jako zanimljiv odgovor Bulju na pitanje o ‘četničkim spomenicima’ u Hrvatskoj

Odgovarajući na Buljevo pitanje vezano uz uklanjanje 'nadgrobnih četničkih natpisa Vukašinu Šoškočaninu, Vojislavu Miliću, Mili Babiću, spomeniku pripadniku Knindži u Kistanjama i pobunjenim Srbima u Brđanima', Vlada je navela kako 'kazneno zakonodavstvo RH ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obilježja te u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja'...

Sramota – spomenici koji veličaju krvnika, a omalovažavaju žrtvu
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada RH odgovorila je zastupniku Mosta Miru Bulju na pitanja koja je postavio vezano uz ‘nadgrobne četničke natpise u Borovu Selu, Krnjaku, Kistanjama i Brđanima’.

Iako je tražio da se Vlada izjasni o izjavama Milorada Pupovca, koji je generala HV-a Janka Bobetka usporedio sa Slobodanom Miloševićem, Slavkom Dokmanovićem i Milanom Babićem, odgovor na to pitanje nije dobio. Kao što mu nije odgovoreno hoće li se Vlada založiti kod Pupovca da da odgovor na pitanje gdje je danas dr. Ivan Šreter

Odgovarajući na Buljevo pitanje vezano uz uklanjanje ‘nadgrobnih četničkih natpisa Vukašinu Šoškočaninu, Vojislavu Miliću, Mili Babiću, spomeniku pripadniku Knindži u Kistanjama i pobunjenim Srbima u Brđanima’, Vlada je navela kako ‘kazneno zakonodavstvo RH ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obilježja te u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja’.

VLADA RH: “ČETNIČKI SPOMENICI BI SE MOGLI UKLONITI AKO SU REZULTAT KAŽNJIVOG DJELA”

Nadalje iz Vlade dodaju da bi se ti spomenici ‘mogli ukloniti ako su rezultat kakvog kažnjivog djela’.

Dalje su Bulju u svom odgovoru naveli da su donijeli ‘Odluku o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima’ te da bi, ukoliko oni donesu preporuke ‘za pravno uređivanje isticanja sadržaja kojima se veličaju nedemokratski ili zločinački režimi’, mogli dobiti pravi temelj za uklanjanje postavljenih spomenika ili obilježja.

A.G.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •