Hrvatska ušla u čekaonicu za euro: Plenković otkrio po kojem tečaju će se euro mijenjati za kune, Marić objasnio kako će se spriječiti inflacija cijena

"Od sada više nema političkih odluka"...

Podijeli

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Banskim je dvorima održao konferenciju za medije oko ulaska Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II)…

Uz njega su bili ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

“Hrvatska je primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu. Ovo je taj korak kojeg nazivamo predvorje eurozone. Naše članstvo podržava EK. Mi smo trenutno po broju stanovnika najmanja članica EU koja još nije preuzela euro. Po određenim parametrima smo vezani uz euro.”, kazao je Plenković.

Odluku o ulasku u ERM II donose zemlje koje sudjeluju u tom mehanizmu, to jest 19 zemalja eurozone i Danska te predstavnici Europske središnje banke.

Određen tečaj

Odlučeno je da središnji tečaj kune za euro bude 7,53450 kuna, kazao je.

U odnosu na taj tečaj sve dok ne uvedemo euro bit će dopušten pad ili rast tečaja kune od najviše 15 posto. Drugim riječima, 7,53450 kuna za euro jest središnji tečaj po kojem ćemo zamjenjivati kune za eure, objavio je ECB.

Plenković je na konferenciji za novinare otkrio i daljnje planove. “Smanjivat ćemo javni dug”, kazao je i govorio o iskustvima drugih zemalja. “Mi ćemo i dalje raditi svoje planove, ali sa današnjim danom smo dodatno ojačali reputaciju zemlje. Ovo će značiti za nas jednu novu legitimaciju. Ovo je uspjeh cijelog hrvatskog društva i znači za našu stabilnost”, kazao je Plenković.


Podijeli