Podijeli

Na 22. Maratonu lađa na Neretvi prvi puta će sudjelovati ekipa Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, nove postrojbe HRM-a smještene u Pločama

Na 22. Maratonu lađa na Neretvi, koji će se održati u subotu 10. kolovoza 2019. prvi puta će sudjelovati i ekipa Hrvatske ratne mornarice. Posadu Hrvatske ratne mornarice čini 16 pripadnika Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flotile HRM-a.

Pripadnici Satnije, pored uspješnog provođenja vježbi i obučnih aktivnosti, od travnja ove godine intenzivno se pripremaju i za sudjelovanje na natjecanju. U sklopu priprema za Maraton lađa na Neretvi, ekipa HRM-a sudjelovala je i u nizu preliminarnih utrka kako što su Kup Grada Zagreba, Kup Gospe Karmelske i Kup Svetog Ilije.

Sudjelovanje Hrvatske ratne mornarice na Maratonu lađa održava se u svijetlu prošlogodišnjeg povratka Hrvatske vojske u dolinu Neretve.

Naime, od rujna 2018. godine u Pločama je otvorena vojarna “116. brigade Hrvatske vojske” u kojoj je smještena novoustrojena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva, postrojba kojom je Hrvatska ratna mornarica dobila nove sposobnosti.

Povratak Hrvatske vojske na jug Hrvatske u funkciji je sigurnosti i pomoći lokalnoj zajednici, civilnim institucijama i stanovništvu. U tom smislu, do inicijative i aktivnog sudjelovanja pripadnika HRM-a na Maratonu lađa došlo je iz perspektive razvoja suradnje i zajedničkog života Hrvatske vojske i naroda iz kojeg je Hrvatska vojska i nastala.

Maraton lađa je kulturno-sportsko-turistička manifestacija i natjecanje koje organizira Udruga lađara Neretve, a kojim se čuva tradicija i identitet hrvatskog naroda na području doline Neretve. Natjecanje se provodi od Metkovića do Ploča, na trasi duljine 22,5 kilometara,objavio je MORH.

M.M.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × tri =