Hrvatska politika je odlučila, kupuju se polovni izraelski borbeni zrakoplovi F-16…

Kao i po svakom drugom pitanju, u medijskom prostoru bilo je pobornika, ali i protivnika, svatko iz svojih razloga, uopće ulaganja u ratno borbeno zrakoplovstvo pravdajući to slabom gospodarskom situacijom, te prioritetnijim potrebama hrvatskog društva. Kritika je bilo i na izbor i na proceduru prilikom odlučivanja...

POLOVNI F16
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Napokon, nakon godina rasprava, lutanja  i otezanja , kako zbog ekonomske krize tako i zbog nerazumijevanja važnosti očuvanja ratnog borbenog zrakoplovstva , na sinoćnjoj sjednici Vijeća za obranu jednoglasno je dana podrška Vladi da krene u realizaciju nabave
izraelskih F-16, polovnih, višenamjenskih borbenih zrakoplova.

Kao i po svakom drugom pitanju, u medijskom prostoru bilo je pobornika, ali i protivnika, svatko iz svojih razloga, uopće ulaganja u ratno borbeno zrakoplovstvo pravdajući to slabom gospodarskom situacijom, te prioritetnijim potrebama hrvatskog društva. Kritika je bilo i na izbor i na proceduru prilikom odlučivanja.

Nakon Domovinskog rata ovo je najveća investicija u podizanju borbene spremnosti hrvatske vojske i bitan korak u očuvanju jedne njene grane. Još u vrijeme tranzicije iz ratne u mirnodopsku formaciju, krajem devedestih prošlog stoljeća,  počelo je narušavanje borbene spremnosti HV-a, odustajanjem od bitnih elemenata samostalnosti , gdje se uvažavajući prijedloge stranih savjetnika smanjivalo ulaganje urazvoj, za Hrvatsku  bitnih grana vojske, ratnog borbenog zrakoplovstva i ratne mornarice.

Opčinjeni mogućnošću da ćemo jednog dana pristupiti NATO-u, što se i dogodilo, mislilo se da će nam oni osigurati te komponente obrane, jer ulazimo u jedan zajednički sigurnosni krug obrane…

Tako se, na našu žalost , iako smo pomorska zemlja, odustalo od podmorničarstva “umirovljenjem” podmornice Velebit , djelo ruku naših inženjera i znanstvenika.
Ostale su samo uspomene i Velebit je izvučen na suhi dok u ratnoj luci Lora kao znak sjećanja na ugašenu tradiciju kada smo na ovim prostorima gradili i plovili podmornicama.

Ista sudbina se spremala i ratnom zrakoplovstvu, pravdajući to ionako površinski malom zemljom i mogućnošću iznajmljivanja takvih zrakoplova od drugih zemalja ne razmišljajući da jednom ukinuta sposobnost samostalne obrane se teško može ponovo obnovit zbog velikih ulaganja u infrastrukturu i ljudstvo.

“Donijeli smo veliku odluku. To je povijesna odluka o zadržavanju sposobnosti nadzora zračnog prostora, zadržavanje tradicije borbenog zrakoplovstva.Mislim da je to ogroman iskorak za hrvatsku vojsku i to je projekt koji jamči sigurnost i suverenitet Republike Hrvatske te će se nabaviti 12 zrakoplova,10 jednosjeda, 2 dvosjeda i simulator,minimalno, koliko je potrebno za sigurnost Hrvatske” , naglasio  je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević , jutros, u emisiji Hrvatskog radija.”

I bez obzira na kritike, ovim ulaganjem Hrvatska se odredila, kako joj je i Ustavom zatraženo, da samostalno brine o svojoj sigurnosti na kopnu, moru i zraku.

Jozo Ribičić/ Brigadir u mirovini


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

27 KOMENTARI

 1. Ja sam Sophia Arise. Želim dati pouzdano svjedočanstvo o tome kako sam dobio kredit kroz KREDITNO ULAGANJE GEORGE KENNETH-a. Dobio sam kredit od 58,000 eura. NAPOMENA: Ako ste zainteresirani za dobivanje kredita, kontaktirajte VIA EMAIL: (georgekennethloaninvestment@gmail.com)

 2. Ako sam dobro shvatio, kupljeni F-16 2024. godine bit će stari u prosjeku 35 godina. Kako bi ispunili zahtjev HRZ i PZO za životnim, vijekom od 25-30 godina, ove letjelice će morati proći strukturnu nadogradnju kojom se osigurava produženje njihovog životnog vijeka do 2048. godine. Po ovome ubuduće HRZ bi trebao značiti Hrvatsko Retro Zrakoplovstvo. Po mom skromnom znanju trebali smo uzeti barem F-16 C Block 50, da bismo mogli reći da imamo kvalitetne zrakoplove koji bi mogli solidno koristiti do ccc 2037. godine sa barem jednom nadogradnjom.

 3. Navijao sam za američki novi avion , pa ću u tom tonu i nastaviti. Naši piloti su do sad školovani na ruskim avionima, djeci kad kupujete auto nikad mu ne dajete novi nego polovni, pa s tog aspekta kad avioni dolaze od 2020 god i postepeno sa popunjavaju s ostatkom do 12 aviona plaćaju se sljedećih 10 god bit će i edukacije na ovim polovnima onda bar da se u pripremu za sljedeći 7 godina znači do 2027 proba nabaviti poslovica od ovih tj 6 najmodernijom američkih aviona najnovije proizvodnje makar koštali trostruko više nego ovih 12

 4. To je vrhunski avion. Dugogodišnjom izvedbom istog su usavršavali tehnološki te se ne bi čudil da ga Ameri iz heca ne ubace u petu generaciju kao nadolazeči F15 pete generacije sa nadolazečim F18 pete generacije u skupinu sa postoječim F22 i F35 koji su jedini avioni na svijetu pete generacije. ……. Tu je reč o starosti istih koji su svoje odradili. Primjer vrhunski F14 je zamjenjen sa vrhunskim F18 iz razloga dotrajalosti, a to su mornarički avioni gde prednji trap trpi enormne sile.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + jedan =