Hrvatska liječnička komora: “Pojedini ravnatelji bolnica zakidaju liječnike na plaćama, to je neshvatljivo”…

Hrvatska liječnička komora u nedjelju je prozvala pojedine ravnatelje bolnica da proizvoljno tumače upute Ministarstva i zakidaju liječnike na obračunu plaća...

ilustracija
Podijeli

Hrvatska liječnička komora u nedjelju je prozvala pojedine ravnatelje bolnica da proizvoljno tumače upute Ministarstva i zakidaju liječnike na obračunu plaća…

“Hrvatska liječnička komora smatra krajnje nedopustivim i duboko zabrinjavajućim postupke pojedinih ravnatelja zdravstvenih ustanova koji smanjuju plaće liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, pri tome kršeći jasnu uputu Ministarstva zdravstva od 2. travnja2, navode u HLK-u, donosi dnevnik.hr.

Kažu da su postupci ravnatelja koji proizvoljno i pogrešno tumače upute i smanjuju plaće u vrijeme borbe s epidemijom, neshvatljivi.

“Ti ravnatelji izravno narušavaju autoritet ministra zdravstva Vilija Beroša“ naglašava dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

U HLK-u dodaju da u trenutku kada je više od 200 zdravstvenih djelatnika zaraženo, a gotovo 700 u samoizolaciji, kada su zdravstveni djelatnici mobilizirani odlukom Ministarstva zdravstva, za njih nema nikakve dileme da je svim zdravstvenim djelatnicima nužno plaću obračunavati na najpovoljniji način za radnika.

“Nevjerojatno je da u ovoj situaciji u kojoj su zdravstveni radnici na prvoj crti obrane društva od epidemije Covida-19, pojedinci traže pravne izlike kako bi financijski zakinuli zdravstvene radnike i smanjili im plaću”, navode.

Objašnjavaju da je uputa Ministarstva zdravstva od 2. travnja ove godine, koja pojašnjava obračun plaće zdravstvenim radnicima i evidenciju prekovremenog rada za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, jasna i nedvosmislena.

“Ovu uputu ravnatelji trebaju jedinstveno provoditi u svim zdravstvenim ustanovama. HLK poziva ravnatelje zdravstvenih ustanova gdje su isplaćene pogrešno obračunate plaće da odmah, uz sljedeću plaću za travanj žurno isprave sve takve greške”, zaključuju.

T.H.


Podijeli