Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Prema projekcijama proračuna za 2020 i 2021., nabavna cijena F-16 Barak otišla je u nebo, piše portal Defender.hr…

Ako je ukupna cijena izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak s naoružanjem i opremom 500 milijuna USD na period otplate od 10 godina, to je iznos prema današnjem srednjem tečaju u visini 322 milijuna kuna godišnje, piše Defender.hr.

Ovdje je riječ o projekcijama troškova kad avioni počnu dolaziti. Dakle, pripreme i infrastruktura za njih moraju biti riješeni ranije i ti veliki troškovi nemaju veze s tim.

Primjerice, Česi plaćaju leasing 14 Gripena s naletom 150 sati po avionu uz punu logističku potporu švedskog SAAB-a manje od od 480 milijuna kuna godišnje od 2017-2027.

Prvi leasing su plaćali godišnje 560 milijuna kuna za 14 novih Gripena uz nalet od 150 sati. Treba li ovome ikakav komentar? Nakon 20 godina korištenja Gripeni će prijeći u češko vlasništvo. Ili možda treba napomenuti kako je Švedska investirala kroz offset program u češko gospodarstvo oko130 % vrijednosti nabavnog ugovora, donosi dnevnik.hr.

Prema brojkama proračuna za Barak i egzaktnim cijenama češkog leasinga, 12 Baraka s planiranim naletom od samo 100 sati godišnje bit će skuplje od 14 novih Gripena C/D MS20 sa 150 sati naleta. A Gripen C/D borbeni je zrakoplov 4+ generacije, dok je F-16 Barak borbeni zrakoplov 4 generacije star 30 godina i sa isteklim resursima.

Reagiranje i demant MORH-a: Avion F-16 ne poskupljuje

Na pisanje navedenog portala brzo su reagirali iz MORH-a demantijem kojeg prenosimo u cijelosti:

“Radi istinitog i objektivnog izvješćivanja javnosti, Ministarstvo obrane je dužno reagirati na članak objavljen na portalu Defender.hr pod naslovom Nabavna cijena F-16 Barak otišla u nebo prema projekcijama proračuna za 2020 i 2021.

Portal Defender.hr je u navedenom članku objavio neistinite tvrdnje.

Naime, vrijednost nabave višenamjenskog borbenog aviona je fiksna, kao što je bilo prezentirano u ponudi i iznosi oko 3.1 milijardu kuna, prema srednjem tečaju dolara 6.5 $, raspoređeno po ratama na 10 godina.

U projekcijama proračuna za 2020. godinu i 2021. godinu godišnje rate za otplatu aviona su uvećane za vrijednost PDV-a prema dinamici isporuke aviona, odnosno svih roba i usluga…

T.H.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

7 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × tri =