Hrvati u Austriji za hrvatskog predsjednika mogu glasovati samo u Beču….

U Austriji, prema službenim podacima, živi 80.000 hrvatskih državljana...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Za hrvatske državljane koji žive u Austriji, a koji žele glasovati na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. bit će otvoreno jedno izborno mjesto i to u Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, na adresi: Operngasse 20B, 1040 Wien.

Tako stoji u obavijesti na službenim stranicama Veleposlanstva u kojoj se podsjeća kako će se izbori za hrvatskog predsjednika održati u nedjelju 22. prosinca od 7 do 19 sati te da svi koji žele svoje glasačko pravo žele ostvariti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču obvezni su zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju podnijeti Konzularnom odjelu VRH Beč zaključno do srijede, 11. prosinca.

“Zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju mogu se podnositi osobno, putem pošte, faksa i e-maila Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču. U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati zahtjev. Kada se zahtjev šalje putem pošte, faksa ili e-maila podnositelj zahtjeva treba priložiti i presliku valjane identifikacijske isprave”, navodi se u obavijesti te se podsjeća da se birači kojima je izdana osobna iskaznica s adresom prebivališta izvan RH ne moraju aktivno registrirati, već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta (znači za glasovanje u VRH Beč).

“Ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u RH, moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije (npr. prebivalište u Mostaru, a žele glasovati u Berlinu ili prebivalište u Berlinu, a žele glasovati u Münchenu)”, navodi se.

S obzirom na mogućnost ponavljanja izbora (drugi krug glasovanja), birači imaju mogućnost kod podnošenja zahtjeva, odlučiti odnosi li se zahtjev i za drugi krug glasovanja, koji je predviđen za nedjelju, 05. siječnja 2020. godine u vremenu od 7.00 do 19.00 sati.

Svi birači mogu do zaključno 11. prosinca 2019. provjeriti svoj upis u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave RH https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/, u Uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.

U Austriji, prema službenim podacima, živi 80.000 hrvatskih državljana

Prema službenoj austrijskoj statistici, na području Austrije živi 80.000 hrvatskih državljana, a pretpostavlja se da je više od dvije trećine s pravom glasa. Najviše hrvatskih državljana živi u Beču, a zatim slijede Štajerska, Gornja Austrija, Donja Austrija, Salzburg, Koruška, Tirol…

Inače, na hrvatskim predsjedničkim izborima 2014. godine u prvom krugu je izašlo samo 413 hrvatskih državljana koji žive u Austriji, dok se u drugom krugu taj broj popeo na 1043.

G.P. I kroativ.at


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + šest =