Hrvati iz Vojvodine poručuju: ‘Tražimo isto izborno pravo koje SDSS ima u Hrvatskoj’

Po tom pitanju se ništa ne događa te su tamošnji Hrvati prepušteni sebi samima, kao i Hrvati u BiH, što je nedavno vrlo jasno artikulirao banjolučki biskup Komarica koji je  u tv.emisiji HRT prozvao Vladu RH i HBK da se nimalo ne angažiraju po pitanju opstanka Hrvata u BiH, što u krajnjem rezultira poraznom odlasku Hrvata i treće zemlje...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čestitao je na izbornom uspjehu Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) i ocijenio da takvo postignuće hrvatska manjina u Srbiji ne može ostvariti zbog neprovođenja međudržavnog sporazuma dvije zemlje…

Nakon prvog kruga izbora predstavnici SDSS-a od deset dožupana iz redova srpske zajednice imat će osam, a sličan je omjer i kada je riječ o blizu 30 mjesta gradonačelnika ili načelnika općina, to jest dogradonačelnika ili donačelnika općina, istaknuo je DSHV.

Stranka hrvatske manjine zaključuje da je Hrvatska s institutom zajamčenih mandata na najbolji način riješila pitanje demokratske participacije nacionalnih manjina, što je potvrđeno na proteklim izborima. DSHV u tome kontekstu zaključuje da to pravo Hrvati u Srbiji još uvijek ne mogu ostvariti jer Srbija ne provodi međunarodnu obvezu preuzetu na temelju Međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. godine.

Posljedica jednostranog neprovođenja sporazuma je isključenost hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka na svim razinama odlučivanja u Srbiji. DSHV zato traži cjelovitu primjenu međudržavnog dokumenta i zaključuje da će do tada Hrvati u Srbiji i dalje biti bez onoga što uživaju Srbi u Hrvatskoj.

Vodstvo hrvatske manjine više od desetljeća traži da Srbija realizira sporazum u dijelu koji se odnosi na uvođenje instituta zajamčenih mandata u zastupničkim tijelima na lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj razini. Taj je zahtjev stalno u vrhu liste otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske…Po tom pitanju se ništa ne događa te su tamošnji Hrvati prepušteni sebi samima, kao i Hrvati u BiH, što je nedavno vrlo jasno artikulirao banjolučki biskup Komarica koji je  u tv.emisiji HRT prozvao Vladu RH i HBK da se nimalo ne angažiraju po pitanju opstanka Hrvata u BiH, što u krajnjem rezultira poraznom odlasku Hrvata i treće zemlje.
G.S.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset − 17 =