Podijeli
 • 162
 •  
 •  
 •  
 •  
  162
  Shares

Na današnji dan 14. siječnja 1833. rođen je Andrijica Šimić, legendarni hrvatski hajduk. Malo je poznato suđenje hajduku Andrijici Šimiću 1871. je bila prva sudska rasprava na hrvatskom jeziku u Dalmaciji, a Šimić je osuđen na doživotni zatvor…

Premda se o pravom značenju riječi ‘hajduk’ još među jezikoslovcima raspravlja, uvriježen je stav porijekla riječi iz arapskog ‘hajdud’ gdje je prešla preko turcizma u mađarski ‘hajdu’. Prvobitno značenje: odmetnik koji se borio protiv turskih nasilnika, borac za slobodu; danas: odmetnik od vlasti izakona; kod Turaka: razbojnik; kod Mađara: lako naoružan pješak; sluga u mađarskoj narodnoj nošnji, glasnik, vjesnik.

Kako god bilo, hajduk Andrijica Šimić, Hrvat iz okolice Gruda u Hercegovini, još je za života postao živa legenda među hrvatskim pukom s obje strane umjetne tursko-austrijske granice. Kao junaka , mnogi su ga opjevali.

Bilo je to doba slabljenja Turskog carstva što je uzrokovalo velika tlačenja kršćanskog stanovništva Bosne i Hercegovine. Stoga su hajduci koji su napadali turske karavane i posade bili – narodni junaci.

Suđenje Andrijici Šimiću – prva sudska rasprava na hrvatskom jeziku u Dalmaciji!

Imao je brata i pet sestara, a u djetinjstvu deset godina je radio teške poslove kod age Tikvine u Mostaru. Kad je odlučio postati hajduk turske karavane, trgovce i kiridžije napadao je najčešće na potezu Imotski-Vrlika. Na planini Kamešnici i danas je poznata njegova pećina koja se po njemu zove Šimića pećina. Nekada je išao i do Kupresa, Glamoča, Duvna, Mostara, pa čak i Sarajeva i Travnika. Bio je neuhvatljiv i stoga je kad je umro nastalo je veselje među bosanskim i hercegovačkim muslimanima.

Većinom se skrivao na Kamešnici i Dinari s vrličkim hajducima Petkovićem, Burilom, Ćorićem i Dražićem.

Izdaja

Nakon što je dugo uspijevao umaći i turskim i austrijskim vlastima, uhićen je 14. siječnja 1871. u kući obitelji Garčevih koja ga je izdala, dok su preostali članovi njegove družine uhićeni u zaselku Prodani kod Zagvozda.

Suđenje Andrijici Šimiću bila je prva sudska rasprava na hrvatskom jeziku u Dalmaciji, koga dalmatinski suci većinom nisu poznavali. Hrvatski jezik se pokazao vrlo dobrim za sudske procese. Šimić je osuđen na doživotni zatvor, dok su Sekulović i Lončar osuđeni na smrt, a kasnije pomilovani na doživotnu robiju. Ostali su osuđeni na doživotnu robiju ili vremenske kazne. Kaznu su služili u Kopru.

 Cijeli Split dočekao Andirijicu Šimića na Rivi!

Andrijica Šimić i njegova rodbina šalju više molbi za njegovo pomilovanje, ali sve su odbijene. Tek Šimićeva molba koju je podnio vjerojatno početkom svibnja 1901., biva uslišana.

I tako Andrijica Šimić nakon 31 godinu uzništva, 17. prosinca 1901. dolazi brodom u Split gdje ga na rivi čeka masa oduševljenog svijeta. Svatko hoće vidjeti živu legendu. Šimić tada obilazi hrvatski puk po cijeloj Dalmaciji te po Bosni i Hercegovini. Hrvati ga oduševljeno dočekuju, časte i dive se narodnom junaku.

Dana 5. veljače 1905. dolazi u selo Runoviće gdje i umire. Pokapaju ga u grob Mrkonjića-Šimića iz Zmijavaca, koji se nalazi tik do groba Ante Garca, glavnog organizatora njegova uhićenja 1871. godine.

D.K.

 


Podijeli
 • 162
 •  
 •  
 •  
 •  
  162
  Shares

3 KOMENTARI

 1. Bija veliki gospodin nikad haducima nije da da se cure niti krivo pogledaju a kamoli nedaj boze koja cast i obraz ukalja sirotinju pomaga bogatasima i begovima oduzima najveci mu protivnik bijase Kopcic Duvanjski Beg

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here