Hrvat iz okolice Gruda: 14. siječnja 1833. Andrijica Šimić – suđenje legendarnom hajduku bila je prva sudska rasprava na hrvatskom jeziku u Dalmaciji!

Uhićen je 14. siječnja 1871. u kući obitelji Garčevih koja ga je izdala...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnji dan 14. siječnja 1833. rođen je Andrijica Šimić, legendarni hrvatski hajduk. Malo je poznato suđenje hajduku Andrijici Šimiću 1871. je bila prva sudska rasprava na hrvatskom jeziku u Dalmaciji, a Šimić je osuđen na doživotni zatvor…

Premda se o pravom značenju riječi ‘hajduk’ još među jezikoslovcima raspravlja, uvriježen je stav porijekla riječi iz arapskog ‘hajdud’ gdje je prešla preko turcizma u mađarski ‘hajdu’. Prvobitno značenje: odmetnik koji se borio protiv turskih nasilnika, borac za slobodu; danas: odmetnik od vlasti izakona; kod Turaka: razbojnik; kod Mađara: lako naoružan pješak; sluga u mađarskoj narodnoj nošnji, glasnik, vjesnik.

Kako god bilo, hajduk Andrijica Šimić, Hrvat iz okolice Gruda u Hercegovini, još je za života postao živa legenda među hrvatskim pukom s obje strane umjetne tursko-austrijske granice. Kao junaka , mnogi su ga opjevali.

Bilo je to doba slabljenja Turskog carstva što je uzrokovalo velika tlačenja kršćanskog stanovništva Bosne i Hercegovine. Stoga su hajduci koji su napadali turske karavane i posade bili – narodni junaci.

Suđenje Andrijici Šimiću – prva sudska rasprava na hrvatskom jeziku u Dalmaciji!

Imao je brata i pet sestara, a u djetinjstvu deset godina je radio teške poslove kod age Tikvine u Mostaru. Kad je odlučio postati hajduk turske karavane, trgovce i kiridžije napadao je najčešće na potezu Imotski-Vrlika. Na planini Kamešnici i danas je poznata njegova pećina koja se po njemu zove Šimića pećina. Nekada je išao i do Kupresa, Glamoča, Duvna, Mostara, pa čak i Sarajeva i Travnika. Bio je neuhvatljiv i stoga je kad je umro nastalo je veselje među bosanskim i hercegovačkim muslimanima.

Većinom se skrivao na Kamešnici i Dinari s vrličkim hajducima Petkovićem, Burilom, Ćorićem i Dražićem.

Izdaja

Nakon što je dugo uspijevao umaći i turskim i austrijskim vlastima, uhićen je 14. siječnja 1871. u kući obitelji Garčevih koja ga je izdala, dok su preostali članovi njegove družine uhićeni u zaselku Prodani kod Zagvozda.

Suđenje Andrijici Šimiću bila je prva sudska rasprava na hrvatskom jeziku u Dalmaciji, koga dalmatinski suci većinom nisu poznavali. Hrvatski jezik se pokazao vrlo dobrim za sudske procese. Šimić je osuđen na doživotni zatvor, dok su Sekulović i Lončar osuđeni na smrt, a kasnije pomilovani na doživotnu robiju. Ostali su osuđeni na doživotnu robiju ili vremenske kazne. Kaznu su služili u Kopru.

 Cijeli Split dočekao Andirijicu Šimića na Rivi!

Andrijica Šimić i njegova rodbina šalju više molbi za njegovo pomilovanje, ali sve su odbijene. Tek Šimićeva molba koju je podnio vjerojatno početkom svibnja 1901., biva uslišana.

I tako Andrijica Šimić nakon 31 godinu uzništva, 17. prosinca 1901. dolazi brodom u Split gdje ga na rivi čeka masa oduševljenog svijeta. Svatko hoće vidjeti živu legendu. Šimić tada obilazi hrvatski puk po cijeloj Dalmaciji te po Bosni i Hercegovini. Hrvati ga oduševljeno dočekuju, časte i dive se narodnom junaku.

Dana 5. veljače 1905. dolazi u selo Runoviće gdje i umire. Pokapaju ga u grob Mrkonjića-Šimića iz Zmijavaca, koji se nalazi tik do groba Ante Garca, glavnog organizatora njegova uhićenja 1871. godine.

D.K.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

3 KOMENTARI

  1. Bija veliki gospodin nikad haducima nije da da se cure niti krivo pogledaju a kamoli nedaj boze koja cast i obraz ukalja sirotinju pomaga bogatasima i begovima oduzima najveci mu protivnik bijase Kopcic Duvanjski Beg

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × 2 =