HRT nakon mučnih pregovora otkupio prava prijenosa za EURO 2020…

Nakon višemjesečnih pregovora, Hrvatska radiotelevizija uspjela je osigurati prava za prijenos Europskog nogometnog prvenstva 2020...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon višemjesečnih pregovora, Hrvatska radiotelevizija uspjela je osigurati prava za prijenos Europskog nogometnog prvenstva 2020…

Prvenstvo će se, prvi put u povijesti, održavati po cijeloj Europi, u 12 država, kako bi se obilježilo 60 godina od osnutka najjačeg europskog natjecanja. Dvadeset i četiri reprezentacije odigrat će ukupno 51 utakmicu. Sve uz prijenos na HRT-u.

Glavni urednik televizijskih programa HRT-a Bruno Kovačević i Marko Šapit, sportski komentator HTV-a, gostujući u Temi dana komentirali su povratak Vatrenih na javnu televiziju.

– Prije dvije godine, početkom lipnja, bio je težak trenutak za Hrvatsku televiziju kad nismo pronaći izlaz iz situacije. Ponudili smo po nama dosta novaca, više nego na prethodnim natječajima za europska i svjetska prvenstva, no nije bilo dostatno. Nismo gubili nadu u posljednje dvije godine, obnovili smo pregovore posljednjih devet mjeseci, bili su teški i naporni i uspjeli smo, s partnerom, ispregovarati ekskluzivna prava utakmice hrvatske nogometne reprezentacije i radit ćemo sve utakmice uz bogate emisije oko utakmica i javljanja s lica mjesta kad su naši u igri. Vidjet ćemo hoće li Vatreni tako daleko kao u Rusiji, mi ćemo ih pratiti, rekao je Kovačević. – Sve ćemo raditi u pravcu da naši gledatelji budu čim zadovoljniji i da onu pretplatu koju plaćaju mi i opravdamo.

– Specifično prvenstvo i ljeto vrlo zahtjevno za sportski program. Idu i Olimpijske igre u Tokiju, a sve rade isti ljudi, no mi se ne bunimo. Danas kod nas samo osmjesi, svi sretni, imamo već ideje, još se detalji moraju popeglati, a od reprezentacije očekujemo da bude barem jednako dobra kao prošle godine u Rusiji, a na nama je da budemo barem jednako dobri kao na Svjetskom prvenstvu, objasnio je Šapit.

Prijenosi Svjetskog prvenstva u Rusiji srušili su mnoge rekorde gledanosti, može li se to ponoviti i na Europskom prvenstvu 2020. godine?

– Vidjet ćemo, možemo očekivati ako Hrvatska ode do kraja i završnice, da padne neki rekord. Ovisi s kime ćemo biti u skupini kako daleko ćemo doći, rekao je Kovačević i posebno naglasio kako nijedan sadržaj od javnog interesa neće biti upitan sljedeće godine.

screenshot

Od početka nadmetanja za prava emitiranja, HRT je čvrsto odlučio kako će se do kraja boriti za prijenose ovog nogometnog festivala i u svom naumu je uspio. Riječ je o ukupno 51 utakmici što naravno uključuje i dvoboje Hrvatske nogometne reprezentacije.

Glavni urednik televizijskih programa HRT-a Bruno Kovačević najavio je da će HRT intenzivno pratiti Europsko prvenstvo uz utakmice, goste u studiju i javljanja s terena naglasivši i da prijenosom EP-a neće biti ugrožen javni sadržaj koji HRT kao javna radiotelevizija treba pružiti svojim gledateljima.

Ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić naglasio je da ovom investicijom javni sadržaj u programu HRT-a neće biti ugrožen te da programske obaveze HRT-a defininirane ugovorom s Vladom nikako neće biti dovedene u pitanje.

Glavni ravnatelj Kazimir Bačić kazao je da se HRT prije dvije godine našao u situciji u kojoj nije mogao konkurirati novim “igračima” za otkup televizijskih prava na najgledanije sportske manifestacije, uključivši i Euro.

– Čvrsto smo odlučili uložiti dodatne napore kako bismo ipak osigurali prijenose Vatrenih na programima javne nacionalne televizije. U tome smo na kraju i uspjeli, rekao je Bačić.

Uefa je odlučila kako će se prvenstvo održati od 12. lipnja do 12. srpnja po cijeloj Europi kako bi se obilježilo 60 godina od osnutka najjačeg europskog natjecanja. Prvi put u povijesti 24 reprezentacije igrat će u 12 država.

Format će ostati isti kao i na prethodnom Euru u Francuskoj. Bit će formirano šest grupa, u kojima će igrati po četiri reprezentacije. Prolazak u osminu finala izborit će prvoplasirana i drugoplasirana reprezentacija iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

Svi ljubitelji nogometa i hrvatskog sporta uz naše male ekrane trebaju biti već ove subote 30.11. kada ćemo na Prvom programu od 18 sati iz Bukurešta prenositi svečanu ceremoniju izvlačenja ždrijeba. Vatreni se nalaze u drugoj jakosnoj skupini zajedno sa Francuskom, Poljskom, Švicarskom, Nizozemskom i Rusijom.

Hrvatska radiotelevizija dosad je nebrojeno puta pokazala kako je u mogućnosti ostvariti najveće i najsloženije projekte. Spremni smo i s ovog natjecanja svojim gledateljima, slušateljima i čitateljima najtemeljitije prenijeti sve utakmice, uz prijenose pripremamo i studijske emisije u kojima će se naći popratne vijesti te aktualnosti s terena, dakako uz poseban naglasak na hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Ovime se nakon veličanstvenog uspjeha u Rusiji nastavlja HRT-ov kontinuitet praćenja Hrvatske nogometne reprezentacije na najvećim natjecanjima jer osim novostvarenih prava na Euro 2020 već su ranije otkupljena prava za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Nakon povratka NBA-a na ekrane Hrvatske televizije ovo je drugi veliki uspjeh vodstva HRT-a unutar mjesec dana za što veće zadovoljstvo gledatelja naše javne televizije, javlja HRT.

D.J.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvanaest + deset =