VIDEO HOS U OBRANI ŠKABRNJE 1993.U ta 43 dana obrane Škabrnje IX. bojna HOS-a imala je oko 20, što teže, što lakše ranjenih pripadnika – bez ijednog poginulog, zahvaljujući upravo Ircu Thomasu…

43 dana su u okruženju paravojnih srbo-četničkih postrojbi nadljudskim naporima branili Škabrnju, i neprijateljske agresorske postrojbe među kojima su bile i Alfe poznatog ratnog zločinca tzv. Kapetana Dragana, nisu ni u jednom trenutku probile crtu obrane IX. bojne HOS-a, a imale su i višestruke gubitke u ljudstvu i tehnici.Svi su oni, što samostalno, što kombinirano, pokušali okupirati Škabrnju, koja nije pala - dok su u njoj bili pripadnici HOS-a!...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dana 28. siječnja 1993. godine u obranu Škabrnje došla je skupina pripadnika IX. bojne HOS-a 114. brigade HV, pod zapovjedništvom tadašnjeg zapovjednika Marka Skeje, pukovnika HV…

Škabrnja, mjesto u zadarskom zaleđu, jedno je od mjesta simbola stradanja Hrvata u Domovinskom ratu od strane velikosrpskog četničkog agresora, agresorske JNA i pobunjenih Srba iz paradržave tzv. Republike Srpske Krajine, iz studenog 1991. (okupirana na isti dan kad i Vukovar te je u njoj počinjen masovni ratni zločin na civilnim stanovništvom i braniteljima, 18. i 19. studenog). Škabrnja je od srpske okupacije bila oslobođenja u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica 1993. godine. Međutim, kako je poznato, srpski agresor uz pomoć pojačanja iz tzv. Krajine, BiH i Srbije pokreće protunapad na prostor oslobođen ovom operacijom, pa tako i na Škabrnju, u čiju obranu dolaze pripadnici jedne od postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske koja se dokazala i pokazala u borbama gdje god je bila – IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban iz sastava 114. brigade HV. Kako srbo-četnički agresor nije imao uspjeha u protuudaru u pokušaju ponovne okupacije Novigrada i Kašića, a ni na Velebitu, svoje je snage usmjerio prema Škabrnji, Škabnju su tako napadale razne četničke postrojbe kao što su Alfe ratnog zločinca tzv. Kapetana Dragana, Arkanovih Tigrova, postrojbe Štit iz Beograda, itd. Svi su oni, što samostalno, što kombinirano, pokušali okupirati Škabrnju, koja nije pala – dok su u njoj bili pripadnici HOS-a! Samo mjesto dugo gotovo 7 km bilo je zapravo u vrlo teškoj poziciji za obranu, istureno, poluokruženo i u ravnici, nad kojom dominira obližnje selo Nadin, ali i Ražovljeva glava koja je bila pod nadzorom srbo-četnika. U obrani Škabrnje sudjelovao je i poznati irski dragovoljac Domovinskog rata i IX. bojne HOS-a, i organizator obrane Thomas Crowley, ali uz njega u postrojbi HOS-a u obrani Škabrnje bilo je i još stranih dragovoljaca.

Kroz IX. bojnu HOS-a inače je prošlo dosta stranaca: oko 60 legionara, od kojih su 10 do 15 stalno ratovali sa HOS-ovcima, dominirali su Irci, bilo je Engleza, Francuza, Španjolaca, Skandinavaca, Nijemaca, Poljaka, 1 Nizozemac, 1 Ukrajinac i 1 Rus.Srpski je protuudar nakon oslobođenja okupiranog teritorija u operaciji Maslenica, odredio i daljni ratni put spomenute postrojbe HOS-a koja se tada nalazila u dubrovačkom zaleđu.

Dana 27. siječnja 1993. zapovjedništvo 114. brigade HV na Popovu Polju, odnosno Marka Skeju osobno, nazvao je general Ante Gotovina, zatraživši da se IX. bojna HOS-a uključi u obranu zadarskog zaleđa. Prema Škabrnji su tada krenula 23 najspremnija pripadnika HOS-a, dok je ostatak ostao u dubrovačkom zaleđu čuvati nesigurnu crtu bojišta. Stigli su u Sukošan, gdje su dobili popunu streljivom, a poslije su prebačeni do sela Prkos, posljednjeg relativno sigurnog položaja prema Škabrnji. Ono što je zanimljivo je to da je HOS-ovce odatle u Škabrnju uvela žena po imenu Danka Dražina (Škabrnjanka) izviđač Škabrnjskog bataljuna 112. brigade HV, a selo su tada držali pripadnici Bojne Zrinski, koji su se, prepustivši položaje, priključili matičnoj postrojbi u borbi za Kašić.

I prijašnje borbe za Škabrnju bile su teške, selo su upravo pripadnici Bojne Zrinski oslobađali, uz pomoć lokalnih branitelja, a bilo je i gubitaka, primjerice, u borbama oko Ražovljeve glave poginuo je zapovjednik satnije Otočkog bataljuna Denis Špika, te Dragan Gulan, pripadnik 7. domobranske pukovnije HV. U Škabrnji je nakon toga ostala tek manja skupina pripadnika specijalnih postrojbi Bojne Zrinski i Bojne Kralj Tomislav iz Zadra. Kada su se HOS-ovci svi okupili, bilo ih je u Škabrnji nešto više od 80.

Pripadnici IX. bojne HOS-a iz sastava 114. brigade HV, pod zapovjedništvom Marka Skeje, 43 dana su u okruženju paravojnih srbo-četničkih postrojbi nadljudskim naporima branili Škabrnju, i neprijateljske agresorske postrojbe među kojima su bile i Alfe poznatog ratnog zločinca tzv. Kapetana Dragana, nisu ni u jednom trenutku probile crtu obrane IX. bojne HOS-a, a imale su i višestruke gubitke u ljudstvu i tehnici. IX. bojna HOS-a je, sa organizatorom obrane Thomasom Crowleyem, zatvorila sve prilaze Škabrnji, ali i radila stalne diverzije prema Ražovljevoj glavi, Biljanima i Zemuniku Gonjem, gdje su se okupljale velike agresorske snage za napad. Tako su, primjerice, u jednom od napada na Zemunik Gornji HOS-ovci uništili srbo-četnicima 2 topa T-12, nekoliko transportera, nekoliko minobacača 120 mm, dosta pješačkog naoružanja, i naravno dosta ubijenih četnika, primjerice, ubijen je zapovjednik motoriziranog bataljuna 92. brigade potpukovnik Živko Tišma (Thomas Crowley je također stavljao mine u rovove, pa kada bi vidio četnike i počeo po njima pucati minobacačem, oni bi skočili u rovove i doživjeli pravi masakr).

FOTO-VIDEO: ROĐEN KAO IRAC UMRO KAO HRVAT–Na današnji dan, 14. veljače 1949. godine, rođen je jedan od heroja Domovinskog rata – Thomas Crowley – Irac…

Ovo je tako bila najveća i vrlo uspješna diverzija hrvatskih snaga u obrambenom dijelu operacije Maslenica. Međutim, četnički obruč oko Škabrnje se stezao, a agresori su bili sve žešći u napadima, ili su kao npr. Arkanovi Tigrovi, otišli na druga bojišta u borbu sa manje odlučnim suparnikom. Obrana je, kako je spomenuto, trajala 43 dana, nakon čega su iscrpljene pripadnike IX. bojne HOS-a zamijenile druge postrojbe HV. HOS-ovci su tada zamijenjeni iz razloga što su bili previše umorni, ne zato što su htjeli napustiti bojište, i dobili su 7 dana odmora u Zadru. Zamjena se našla nespremna, u vrlo teškom položaju i u gotovo bezizlaznoj situaciji.

Tada su slijedila napadna djelovanja na Škabrnju, u čijoj obrani tada nisu sudjelovali pripadnici IX. bojne HOS-a, hrvatske su snage pretrpjele velike gubitke, te je Škabrnja nažalost pala u ruke srpsko-četničkog agresora 22. ožujka 1993., u operaciji kodnog naziva Kameleon, i oslobođena je tek u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine. Tu operaciju ratni zločinac Kapetan Dragan inače smatra ‘najvećim uspjehom’ svoje ‘vojne karijere’, odnosno, osvajačkog zločinačkog pohoda koji je vodio prema Hrvatskoj, a o tom svom ‘uspjehu’ – i danas rado priča po beogradskim medijima, pri tom nazivajući HOS-ovce, ne ustašama, nego – najelitnijom hrvatskom postrojbom. U ta 43 dana obrane Škabrnje IX. bojna HOS-a imala je oko 20, što teže, što lakše ranjenih pripadnika – bez ijednog poginulog, zahvaljujući upravo Ircu Thomasu.

Thomas Crowley -Irac,pripadnik HOS-a dao je svoj život za Hrvatsku…Crowley sa suborcima iz IX bojne HOS-a!

[Izvori: Vojna Povijest – Tomislav Šulj: Pripadnici HOS-a 43 dana u opsadi Škabrnje, dogodilose.com, priopćenje Udruge IX. bojne HOS-a od 14. srpnja 2015., povodom lažnih informacija objavljenih u Jutarnjem listu kako je tzv. Kapetan Dragan istjerao pripadnike IX. bojne HOS-a iz Škabrnje, fb grupa Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata – tekst autora Tomislava Šulja, hkm.hr]

M.M.Vezane vijesti; 

BIVŠI PREDSJEDNIK LJEVIČAR ODLIKOVAO HOS-ovce”USTAŠE”, A PUČKA PRAVOBRANITELJICA LJEVIČARKA TRAŽI OŠTRE SANKCIJE ZA TE”USTAŠE”!TKO TU KOGA?


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × 2 =