Hoće li Maja Šupe, sutkinja koja je oslobodila Horvatinčića, biti kažnjena?

Što se tiče novog suđenja, sudac Visković je rekao da ne zna kad će ono početi...

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

TOMISLAVU Horvatinčiću ponovno će se suditi jer je svojim gliserom usmrtio talijanski bračni par Salpietro prije sedam godina, a kad će suđenje početi – nije poznato. Županijski sud u Zadru srušio je oslobađajuću presudu za Horvatinčića koju je izrekla sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe. Međutim, s Općinskog suda u Šibeniku Indexu su danas rekli da im spis s presudom još uvijek nije stigao te da ne znaju kad će biti zakazan početak ponovnog suđenja.

Hrvoje Visković, sudac koji je srušio presudu Maje Šupe i glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, u razgovoru za Index rekao je da je Maja Šupe tijekom postupka učinila niz povreda kaznenog postupka, no da to nije razlog za pokretanje stegovnog postupka protiv nje.

Čekamo odgovor Državnog sudbenog vijeća

”O pokretanju stegovnog postupka protiv sudaca odlučuje Državno sudbeno vijeće. Poslali smo im upit, no još uvijek nismo dobili odgovor hoće li pokrenuti postupak protiv Šupe”, rekao je Visković za Index.

Sudac Visković objasnio nam je da je sutkinja Maja Šupe počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega presudu nisu mogli ni preispitivati. Navodi kako je sutkinja bila posebno proturječna kad je prihvatila sinkopu odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog da Horvatinčića oslobodi.

“Mi smo utvrdili povrede iz članka 468. stavka 1. točke 11 ZKP/08. Međutim ovo nije razlog za pokretanje stegovnog postupka protiv Maje Šupe, mogao bi se pokrenuti stegovni postupak samo kad bi se utvrdilo da je namjerno učinila ove povrede”, rekao nam je Visković,piše index.hr.

Što se tiče Zakona o kaznenom postupku (ZKP), točka 11. članka 468. kaže da “se presuda ne može ispitati jer je izreka presude nerazumljiva, proturječna sama sebi ili razlozima presude, ili ako presuda nema uopće razloga ili u njoj nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama ili su ti razlozi potpuno nejasni ili u znatnoj mjeri proturječni, ili ako o odlučnim činjenicama postoji znatna proturječnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržaju tih isprava ili zapisnika o iskazima danim u postupku i samih tih isprava ili zapisnika”.

Ne zna se kad počinje suđenje

Što se tiče novog suđenja, sudac Visković je rekao da ne zna kad će ono početi.

“Šibenskom sudu smo u ponedjeljak poslali spis, ali neće ga dobiti još bar do sutra. Treba par dana da im stigne. Novo suđenje Horvatinčiću odvijat će se isto na Općinskom sudu u Šibeniku, ali pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem i u njega neće biti uključena sutkinja Šupe”, rekao nam je Visković.

Istaknuo je da Horvatinčić nema pravo žalbe na njihovu odluku.

“Mi smo srušili presudu prvostupanjskog suda i to je kao da nije ni bilo presude. Suđenje se mora ponoviti”, rekao nam je Visković, koji je predsjedao sudskim vijećem Županijskog suda u Zadru.

Zadarski Županijski sud utvrdio je da jedrilica bračnog para Salpietro nije bila odgovorna za nesreću te da je vještačenjem ustanovljeno da je Horvatinčić skrenuvši udesno poduzeo zakašnjelu, ali i pogrešnu radnju izbjegavanja udara u talijansku jedrilicu svega 8,7 sekundi prije udara.

Vijeće je istaknulo kako je šibenski sud zaključio da je Horvatinčić zaista bio u stanju sinkope u trenutku udara njegova glisera u talijansku jedrilicu jedino na temelju iskaza. Konkretno, radilo se o iskazima Horvatinčićeve obrane i iskaza Anice Đerđe, Horvatinčićeve djevojke.

Sporna skica

Ona se u trenutku sudara nalazila s njim na gliseru, a osim time, taj zaključak su donijeli i prema iskazima još nekih svjedoka i vještaka.

Sud u Zadru dodao je i kako šibenski sud nije obrazložio kako se u tezu obrane o sinkopi uklapaju navodi ostalih svjedoka i lučkog kapetana koji je ispitivao Horvatinčića.

Osim toga, sud u Zadru istaknuo je i da je šibenski sud odbio pregledati skicu nesreće koju je napravio sam Horvatinčić nakon nesreće te kako je tu odluku obrazložio činjenicom da je ista još 2015. izuzeta kao nezakonit dokaz.

Hoće li ta skica biti zakonit dokaz ili ne odlučivat će se u ponovljenom suđenju Horvatinčiću.

Ovo je sutkinja koja je oslobodila Tomislava Horvatinčića

 

I.V.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

18 KOMENTARI

 1. Kako će biti kažnjena, kad svi u drzavnima ustanovama “rade posao” i drže se skupa? A to je skoro petina stanovništva ove sprdačine od države…

  Žena je jasno izjavila da ona nije u službi naroda ni države… Ah, ne znam kako Vi, ali meni je tom izjavom jasno dala do znanja da je u službi novca…

  Evo video sa suđenja:
  https://youtu.be/bEuAnnuFNaA

  I da, idemo ja i family uskoro ća iz ove pizdarije od države, svejedno su mi svi prijatelji i više od pola ulice iz rodnog kraja već odavno tamo negdje “vani”…

 2. Sutkinja Maja Šupe počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega presudu nisu mogli čak ni preispitivati.
  Zar je sutkinja u tijeku procesa dobila sinekopu ili je dobila virus od neke druge bolesti koja utječe na njeno rasuđivanje . Kada se radi o posebnoj proturječnosti što navodi gosp.Visković hitno treba utvrditi uzrok jer neznam jeli se moramo bojati za svoje zdravlje i jeli postoji nekakav virus u zraku.
  Nakon što je ipak utvrđena povreda zakona iz iz članka 468. stavka 1. točke 11 ZKP/08. Čak i poslije toga tvrde da nema razloga za pokretanje stegovnog postupka.Bilo bi mi drago kao običnom građaninu i pripadniku ove zajednice da netko objasni od meritornih što je to nenamjerna povreda zakona ,a što neznanje u provođenju zakona?Ukoliko netko može utvrditi da je došlo do povrede zakona onda osoba koja je donijela pravorijek zbog nenamjere ili neznanja i nepoznavanja zakona treba hitno biti isključena sa tako odgovornog i zahtijevnog mjesta,a posebno iz razloga kako se navodi ” u znatnoj mjeri proturječna”.Po logici stvari takvoj osobi treba onemogućiti pristup zgradi a kamo li dozvoliti ponovni nastavak nenamjernog povrjeđivanja zakona ili nesposobnosti za obavljanje istog.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − deset =