HGSS: Stigao nam je panični poziv…Dvojica 18-godišnjaka teško su ozlijeđeni na Božić na Sljemenu…Jednom je slomljena kralježnica… 

SPAŠAVANJE U ZADNJIM MINUTAMA BOŽIĆA...Dvojica ozlijeđenih mladića pronađena su s teškim ozljedama, jednom je slomljena kralježnica... 

foto-HGSS
Podijeli

Dvojica 18-godišnjaka teško su ozlijeđeni na Božić na Sljemenu. Naime četvorica mladića, od kojih je jedan maloljetan, odlučili su se 20-ak minuta prije ponoći spustiti Crvenim spustom i to na strunjači. Zbog velike brzine dvojica su skočila sa strunjače. Nakon dojave spasilačke ekipe krenule su u akciju koju je otežavala ledena kiša i gusta magla. Dvojica ozlijeđenih mladića pronađena su s teškim ozljedama, jednom je slomljena kralježnica… 

FOTO-HGSS

– Dvije osobe rođene 2003. primljene su u teškom fizičkom stanju na Klinici za traumatologiju te Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice te im je pruženo hitno medicinsko zbrinjavanje. Osoba primljena u Klinici za traumatologiju ima težu traumu kralježnice te je u ovim trenucima podvrgnuta kirurškom zahvatu. Osoba primljena u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice ima traumu glave u obliku komocije i blaže kontuzije mozga te je podvrgnuta konzervativnom liječenju, izvijestio je u priopćenju ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Mladić koji je operiran u ovom trenutku nije životno ugrožen. 

– On u ovom trenutku nije životno ugrožen i mi vjerujemo u pozitivan ishod njegovog liječenja. Bitno je da se zbrine prijelom. On u ovom trenutku nema neurološkog ispada, nadamo se da će tako i ostati, rekao je dr. Tomislav Čengić, Klinika za traumatologiju.

– Da nisu tu skrenuli u šumu, na tom mjestu gdje ih je brzina odnijela. Po pričanju ove dvojice koji su uspjeli iskočiti kad je strunjača počela ubrzavati to je išlo strahoviti brzo. Nakon što su iskočili, zaustavili su se na snijegu i čuli su veliki prasak, kažu kao da je bomba pukla. To su strašne brzine koje se dobiju tako da, mi smo baš poslije zaključili, hvala Bogu i na sreći, to je moglo završiti vrlo lako i smrtnim ishodom, rekao je Robert Erhardt, vođa akcija spašavanja HGSS.

HGSS: Stigao nam je panični poziv  

Posljednje minute ovogodišnjeg Božića i opuštene trenutke prije blagdanskog počinka prekinuo je panični poziv upomoć s Medvednice, na Crvenom spustu, objavio je HGSS na svom Twitter profilu.

FOTO-HGSS

– U petak, 25. prosinca, oko 23.40 na području Sljemena trojica 18-godišnjaka i jedna maloljetna osoba spuštali su se skijaškom stazom na zaštitnoj strunjači. Zbog velike brzine kretanja dvije su osobe skočile  sa strunjače, dok su se dva 18-godišnjaka nastavila nekontrolirano kretati na strunjači stazom i naletjela na čvrstu prepreku. Liječnička pomoć 18-godišnjacima pružena je u Klinici za traumatologiju i Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, gdje je utvrđeno da su teško ozlijeđeni, objavila je zagrebačka policija.

Evo kako je HGSS opisao ovaj nemili događaj

SPAŠAVANJE U ZADNJIM MINUTAMA BOŽIĆA

Posljednje minute ovogodišnjeg Božića i opuštene trenutke prije blagdanskog počinka prekinuo je panični poziv upomoć s Medvednice – Na Crvenom spustu, negdje oko Filtera, nalaze se ozlijeđene osobe od kojih jedna vjerojatno ima slomljenu nogu, a druga se ne može micati.

Nakon toga dežurni spašavatelj stanice Zagreb nije uspio doznati više detalja jer se veza prekinula, a na povratne pozive se javljao pretinac govorne pošte. Momentalno je pokrenuta akcija spašavanja, a na telefone svih članova Stanice Zagreb u 23:55 pristigla je poruka – “Trebam ekipu za akciju spašavanja polomljenih osoba ispod filtera na crvenom spustu.u 00:10 na Bliznecu.”

Spašavateljima je odmah bilo jasno kako se radi o izrazito hitnoj i ozbiljnoj situaciji jer usred noći na skijaškom spustu više osoba u isto vrijeme može stradati gotovo samo na jedan način – sanjkajući se. A kako se radi o Crvenom spustu koji je pripremljen za svjetsko FIS natjecanje koje će se održati za koji dan, sigurno je kako se radi o tvrdoj i kliskoj podlozi na kojoj niti jedne sanjke nemaju šanse.

Oni pak najiskusniji prisjetili su se događaja otprije dvadeset godina koji kada se prepričava ledi krv u žilama. Tada su na Zelenom spustu stradala dvojica mladih sanjkaša zadobivši izrazito teške tjelesne ozljede koje su im promijenile cijeli život.

U roku nekoliko minuta prvi spašavatelji istrčali su iz svojih kuća i krenuli na intervenciju. Kiša je padala, a niti gusta magla na dobrom dijelu puta na Sljeme nije pomagala. U hodu, odnosno vožnji, spašavatelji se telefonski koordiniraju i dogovaraju strategiju te moguće ishode jer još uvijek ne znaju koliko unesrećenih osoba ih čeka, gdje se nalaze, kakve ozljede su zadobili te kakav je pristup do njih. Potrebno je odlučiti koja transportna sredstva će se koristiti, koliko ljudi će biti u kojem timu i kuda će se transportirati u kojem slučaju. Više alternativa je bilo na stolu.

Srećom, jedan od spašavatelja koji je dežuran ovih blagdana, ostao je prespavati noć u prostorijama HGSS stanice Zagreb na Sljemenu te se dao u potragu za unesrećenim osobama čim je obavijest stigla. Upravo negdje u doba kada su prvi spašavatelji pristigli na Sljeme on je locirao ozlijeđene dvije mlađe muške osobe u šumarku cca 200 m od početka Crvenog spusta te napravio trijažu i pružio im prvu pomoć u okviru trenutnih mogućnosti te s njima ostao čekati timove za zbrinjavanje i transport.

Oni su stradali sanjkajući se na zaštitnoj strunjači kojom se oblažu stupovi i prepreke na skijaškoj stazi kako bi se zaštitili skijaši. Kako se radi o strunjači koja je obložena ceradnim platnom ona u dodiru sa zaleđenom podlogom gotovo da i nema trenje te je njome moguće razviti strahovito veliku brzinu. Saznali smo da je četvero mladih započelo spust, ali je dvoje odustalo skočivši sa strunjače. Dvojica stradalih nastavili su te su velikom brzinom uletjeli u šumarak o kojem se nalaze i razvodni ormari skijališta na kojima pretpostavljamo da su se zaustavili udarivši u tvrdu prepreku.

Zadobili su višestruke ozljede koje će se sa sigurnošću utvrditi u bolnici, a jedan od njih je stalno gubio svijest što je upućivalo i na teške ozljede glave, a samim time i vratne kralježnice. Kao što smo se i pribojavali, situacija je bila krajnje ozbiljna. Obje unesrećene osobe prebačene su uzbrdo nosiljkama za spašavanje na snijegu do prihvatnog centra HGSS stanice Zagreb gdje su čekali dolazak hitne pomoći.

Akcija spašavanja okončana je analizom dva sata i petnaest minuta nakon dojave što je s obzirom na okolnosti, izuzetno dobro vrijeme. Podsjetit ćemo da su članovi HGSS-a volonteri koji na akcije spašavanja odlaze iz vlastitih domova ili s mjesta na kojem se tada zateknu.

Mladićima koji su stradali želimo brz i potpun oporavak, a ostalima upozorenje kako skijaški spustevi nisu namijenjeni sanjkanju koje u tom slučaju može biti i pogubno, objavio je HGSS.

D.K.


Podijeli