HEROJ OBRANE ZADRA Branitelj Valentino danas ponosno čisti gradske ulice: Obljetnice slavim doma s obitelji

- Smetlar sam i ne sramim se toga... Sretan sam što imam posao. U vojnu mirovinu nisam htio, sram me bilo u svojim 20-ima i dobro sam napravio, jer puno je mojih suboraca tako stradalo, nisu to mogli podnijeti nakon svega što su proživjeli. Dugo nisam mogao naći posao. Hrvatskim braniteljima je to gotovo nemoguće...

valentino grdovic
Podijeli

Bio je zarobljen i pobjegao je, a potom je ranjen u vrat u toj ključnoj borbi za obranu Zadra 1991. godine. Nakon što mu je rana zavijena, nije htio kolima hitne u Zadar, jer kaže, bila je to samo ogrebotina…

HEROJ ZADRA-Hrvatski branitelj Valentino Grdović čisti ulice u Zadru

Bio je zarobljen i pobjegao je, a potom je ranjen u vrat u toj ključnoj borbi za obranu Zadra 1991. godine. Nakon što mu je rana zavijena, nije htio kolima hitne u Zadar.

– Ma, bila je to samo ogrebotina. Morao sam biti na mjestu gdje se brani grad, jer da je obrana probijena, danas ne bi bilo ovako. Bio sam spreman umrijeti – kaže Valentino Grdović te dodaje da je i Zadar bio pod kišom granata.

Zadar su tada žestoko napadali pripadnici do zuba naoružane srpske agresorske JNA i Srbi, a ključni je događaj bilo uništenje tenka T-55. Taj tenk na Dračevcu danas je simbol obrane Zadra. Tenk uništio pripadnik 4. gardijske brigade Željko Vujić, u ekipi osmorice hrabrih među kojima je bio i Valentino Grdović. On je danas radije ‘u smeću’, nego na proslavama obljetnica.

– Mene tamo i ne zovu. Mi obljetnicu proslavimo doma, s obitelji i prijateljima. Kada vidim tko tamo dolazi, tko drži govore, kome dodjeljuju priznanja i plakete, tko je u prvim redovima, dođe mi plakati. Zato na svaku obljetnicu idem raditi, čistim Kalelargu – kaže Grdović.

Dukić: Nikome se ne daje pozivnica na ruke, već su svi pozvani

Danas je inače u Zadru obilježen Dan obrane grada, a na svečanosti su bili ministar obrane Mario Banožić, te zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Kako piše Slobodna, osvrnuo se na Grdovića i činjenicu da nikada nije bio pozvan na obljetnicu obrane Zadra.

– “Nikome se ne daje pozivnica na ruke”, već su “svi pozvani”. Ovo je Dan obrane svih branitelja, dan kada je linija od desetak kilometara obranjena i u kojem je sudjelovalo cijelo stanovništvo grada Zadra i čijom se zaslugom izbjeglo da Zadar ne postane drugi Vukovar. Svima onima koji su zaslužni veliko hvala i svima treba dati određeni pijetet i značaj, rekao je gradonačelnik Dukić dodajući kako će uvijek postojati netko tko će osjećati izostavljenim, ali i kako su svi pozvani te su jednako važni i bitni za Zadar, rekao je, donosi ezadar.net.hr


Opaska na gradonačelnikovu izjavu;

-Što se tiče obljetnica, ne samo u Zadru, već i u svim drugim gradovima koji su bili pod srpskom okupacijom, ali i tzv velikih obljetnica pobjedničkih hrvatskih snaga, uvijek postoje oni kojima se šalju pozivnice, bilo emailom, bilo poštom, ili ih se naziva da bi ih se pozvalo na bilo koju obljetnicu.

Da, u pravilu se ne bi trebao nitko posebno pozivati na niti jednu obljetnicu iz obrambenog Hrvatskog rata i obrane od srpskog agresora, ali ne samo u pojedinim slučajevima, već na svim obljetnicama kada su u pitanju pozivnice koje uručuju ili udruge koje organiziraju obljetnicu ili institucije poput MORH-e i Ministarstva hrvatskih branitelja, tako da ova demagogija samog gradonačelnika Zadra Branko Dukića, kojom je želio “kompromitirati” ili demantirati izjavu ovog samozatajnog heroja obrane grada kojemu je Dukić gradonačelnik, baš i ne stoji.

Ukoliko istom gradonačelniku ne odgovara ova opaska, neka se slobodno javno oglasi priopćenjem na Braniteljskom portalu koje će mu biti u potpunosti objavljeno, ali samo u slučaju da nam pokaže komu je sve poslao emailove za obljetnicu kao i druge vrste pozivnica.

Također je istina da postoje oni kojima se u načelu uvijek šalju pozivi i pozivnice, samo zato što su državni dužnosnici ili nekakvi zaslužnici što gradonačelnik Dukić zasigurno dobro zna.

Po Dukićevoj izjavi i na kninsku tvrđavu bi svi hrvatski branitelji trebali doći , jer su po Dukiću “svi pozvani”, ali to ni slučajno nije tako, jer na kninsku tvrđavu za proslavu Oluje 5.kolovoza dolaze kirurški birani i sa lijepo dizajniranim pozivnicama odabrani, ali hrvatskim braniteljima tu NEMA mjesta, jer su ONI ionako najzaslužniji za obranu domovine od srpskog agresora, a drugi neka se slikaju.

Braniteljski portal


Podijeli