HDZ UZDRMAN U SDŽ, BULJ: “GORI SMO OD AZERBEJDŽANA I SIRIJE, hitno raspišite izbore!”

Podijeli

Izbori su jedino rješenje za Splitsko-dalmatinsku županiju, tvrdi Miro Bulj, zastupnik Mosta.

Sjednica skupštine Splitsko-dalmatinske županije prekinuta je jučer prije početka jer vladajući iz koalicije HDZ-a- HGS-a i Domovinskog pokreta nisu imali prisutan dovoljan broj vijećnika. Nakon što je utvrđeno kako nema kvoruma, oporbeni vijećnici napustili su Skupštinu, a poslije pauze od sat vremena sjednica je službeno prekinuta.

Vijećnici Domovinskog pokreta, preciznije Marko Žaja i nezavisni Ivica Kukavica koji je s njima potpisao sporazum, pokazali su zube time što nisu došli. Bez njih dvojice, ako je i oporba prisutna, ne prolaze točke za koje je potrebna apsolutna većina, odnosno 24 od 47 ruku vijećnika.

Na prekinutoj sjednici ne bi prošlo izvršenje proračuna, što nema neke učinke. Proračun itekako ima, kao i rebalans koji slijedi. A, ako uz sve to oporba odluči napustiti sjednicu, pokazuje se jalovost klimave većine. Da je moguć ovakav scenarij bilo je jasno nakon formiranja Skupštine iz trećeg pokušaja prije gotovo dvije godine. Tadašnji član Domovinskog pokreta, Mate Šimundić, u dogovoru sa Žajom, predložio je sam sebe za predsjednika Skupštine i koalicija HDZ-HGS se podebljala s njima. Bilo je jasno da je to spašavanje predsjednika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanadera. Da su se ponavljali izbori, Sanader bi bio bivši.

U akciji spašavanja HDZ-ovog vojnika i vječnog stranačkog regionalnog čelnika kupio se mir podjelom fotelja u upravnim odborima i drugim funkcijama. Šimundić se razišao s DP-om, njegovi bivši stranački kolege traže njegov odlazak s mjesta čelnika Skupštine.

Prvi put na prošlim izborima HDZ je ozbiljno uzdrman, za sada Sanaderova vještina pregovaranja o dolasku drugih vijećnika pod skute vlasti nije urodila plodom. Nemaju osigurače. Kao ‘žetončić’ se spominjao Toni Garac, HSLS-ovac iz oporbe, ali se pokazalo da takvo što nije istina. Garac je ostao oporbenjak. Zanimljivo, župan Blaženko Boban je dobio značajno više glasova od HDZ-a kao stranke i glatko pobijedio.

Sve ovo je komentirao Miro Bulj. Dugo nas za vrat drže HDZ, Kerum, i sad Domovinski pokret, tvrdi Bulj. “Hitno treba raspisati izbore, jer ovo nije Sanaderova i Bobanova županija, i ono što su jučer napravili je isključivo trgovanje radnim mjestima, trgovanje utjecajem. Narod ne može platiti njihove trgovine. Mi moramo hitno izaći na izbore, skinuti s leđa ove koji koče razvoj cijele Dalmacije, i pozivam ih da budu barem korektni – Keruma, HDZ, Domovinski pokret – da se raspišu izbori i da nas oslobode svog terora. Oni ne rade u interesu naroda, to je trgovačka koalicija i to je vidljivo. Pogledajte gospodarenje otpadom, pogledajte zdravstvo, pogledajte školstvo, sve je ovdje najgore što može biti, gori smo Azerbejdžana, gori smo od Sirije, jer se ne vodi briga o čovjeku, o našim krajevima, nego se vodi isključivo trgovačka politika.”


Podijeli