Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Nezavisni vijećnik Ante Strikoman uputio je otvoreno pismo vezano za naplaćivanje Javne površine volonterima građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”. Vijećnik Strikoman se u otvorenom pismu obraća HDZ-ovoj gradonačelnici Vodica, Nelki Tomić. Gradonačelnica Tomić je na tom mjestu naslijedila zastupnicu HDZ-a Branku Juričev Martinčev koja je glasovala za Istanbulsku konvenciju, iako je nekoliko dana prije jasno najavila kako će ne će glasovati, suprotno mišljenju onih koji su je birali, donosi narod.hr.

Dvije građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” ovih dana, točnije od 13. svibnja do nedjelje 27. svibnja, prikupljaju, diljem cijele Hrvatske, potpise građana za raspisivanje dva referenduma. Jedan je za drugačiji izborni sustav, a drugi za ukidanje Istanbulske konvencije.

U Vodicama se također prikupljaju potpisi za raspisivanje navedenih referenduma u organizaciji volontera koji svaki dan, bez obzira na vremenske nepogode, na lokacijama u Vodicama, “dežuraju” kraj štandova i omogućavaju građanima Grada Vodica izjašnjavanje žele li referendume ili ne.

U posjedu sam Odobrenja za korištenje javnih površina za navedenu svrhu, s Vašim potpisom, u kojem se vidi da se i Grad Vodice, nažalost, pridružio neslavnoj listi gradova i općina koje naplaćuju svojim građanima izjašnjavanje za navedene referendume. Ova činjenica me prvo kao građanina, a zatim kao i gradskog vijećnika jako žalosti!

Zbog naplaćivanja javnih površina volonteri su morali odustati od prikupljanja potpisa u Srimi, Čistoj Velikoj, Gaćelezima i ostalim mjestima u Gradu Vodicama.

Korištenje javnih površina za prikupljanje potpisa građana bilo za referendum, bilo za peticije građana ili bilo koju sličnu svrhu, neovisno o njihovom sadržaju, ne bi se smjelo naplaćivati!

Ovdje moram naglasiti da se javna površina za navedene akcije ne koristi u komercijalne svrhe! Dakle, nitko ne zarađuje na tim štandovima, nitko se ne reklamira! Volonteri moraju platiti korištenje ovih javnih površina iz svog džepa!

Ispada da građani Grada Vodica prikupljaju potpise od građana Grada Vodica i naplaćuju sami sebi korištenje svojih javnih površina!

Jednostavno ne vidim opravdanost naplaćivanja! Možda iz razloga što je došao naputak iz države, odnosno iz stranke?

Podsjećam da su se i prije prikupljali potpisi za referendume u Vodicama, a za koje se nisu naplaćivala korištenja javnih površina.

U Odobrenju za korištenje javnih površina spominjete da se korištenje naplaćuje temeljem “Odluke o gradskim porezima i o prirezu poreza na dohodak (Služebeni vijesnik ŠKŽ 1/11 te 2/11)”. Odluka je donesena još 2011. godine, što bi značilo da se na temelju te odluke trebalo naplaćivati i prikupljanje potpisa primjerice za referendum “O ustavnoj definiciji braka” iz 2013. godine, a nije!

Zaključak iz svega navedenog:
Naplaćivanjem lokacija za prikupljanje potpisa građana za referendume, neovisno o njihovim sadržajima, želi se spriječiti prikupljanje dovoljnog broja potpisa i da referendumi ne uspiju.

Zakonska osnova za naplaćivanje javnih površina za ovakve svrhe ne postoji jer u Hrvatskoj imamo gradove i općine koji ne naplaćuju korištenje javnih površina u ovakve svrhe.

Ovim putem Vas molim da mi objasnite zašto se korištenje javnih površina za prikupljanje potpisa za referendum naplaćuje te da, ukoliko je moguće, ne naplatite korištenje javnih površina za prikupljanje potpisa za ovaj a i za buduće referendume.

Volio bih da se grad Vodice pridruži popisu gradova i općina koji ne naplaćuju svoje javne površine kao što je na primjer Grad Split (pošto postoje gradovi koji ne naplaćuju znači da naplaćivanje nije propisano zakonom)!

Ako je to potrebno, predlažem da žurnim postupkom promijenimo “Odluku o gradskim porezima i o prirezu poreza na dohodak” i definiramo da se za prikupljanje potpisa za referedume ne naplaćuje korištenje javnih površina.

P.S.
Zahvaljujem se svim volonterima u Gradu Vodicama koji su organizirali prikupljanje potpisa za ove i sve prijašnje referendume te nam omogućili izjašnjavanje!”

G.S.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

25 KOMENTARI

 1. Simply want to say your article is as astounding. The clearness to your publish is just cool and that i could think you are an expert on this subject. Well together with your permission let me to seize your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thanks 1,000,000 and please keep up the gratifying work.

  • Danas ako imaš penezi a specijano ukradenih šoldi a baba si imaš specijalne masaže za sakrivanje bora i staviš pola kila pudera i vitaminskih masnoca pa si odma podosta u formi nekoliko uri a još pridodaš kradezeovu skupu garderobu priko sebe PA DA VIDIŠ KAKO BAKICA ODMA POSTA MLADA NEVINA NJUFERICA…..boże me sačuvaj griha

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri + šest =