HDZ-ov Đakić u maniri ostalih političara: Haška presuda u najmanju je ruku neprihvatljiva i nepravedna

Za generala Slobodana Praljka, koji je jučer u haškoj sudnici ispijanjem otrova počinio samoubojstvo nakon što je osuđen za ratni zločin, rekao je da je časno i pošteno obavljao svoju dužnost u obrani...

HDZ-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i HVIDR-a RH-Josip Đakić
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

HDZ-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik svih predsjednika HVIDR-a- RH-e Josip Đakić, u četvrtak je za osuđujuću hašku presudu bosanskohercegovačkoj šestorici rekao kako je u najmanju ruku neprihvatljiva i napravedna.

Naime, Đakić je kao predstavnik Saborskog Odbora za ratne veterane i kao predsjednik svih predsjednika HVIDR-a RH te kao hrvatski branitelj, mogao dati i opsežniji osvrt na sramotnu Hašku presudu u najvećem suđenju Hrvatima u kojoj je politički Haaški sud, nakon trinaest i pol godina, izrekao pravomoćnu presudu za “ratne zločine u Bosni i Hercegovini” Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, sad pokojnom Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Đakić se kao HDZ-ov zastupnik u manirima ostalih HDZ-ovih političara dosta blago osvrnuo na ovu sramotnu i ispolitiziranu Haašku presudu u nastavku teksta, uostalom kao i velik dio ostalih političara i Saborskih zastupnika koji su sve do jučer praktički zaboravili i zapostavili gore spomenute sramotno osuđene Hrvate.

“Presuda je u najmanju ruku neprihvatljiva, za mene i za populaciju hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja, za većinu zastupnika u Hrvatskom saboru. U najmanju ruku neprihvatljiva i nepravedna”, izjavio je Đakić novinarima.

Naglasio je kako ne može prihvatiti kolektivnu odgovornost hrvatske države, prvog hrvatskog predsjednika i generala koji u bili u BiH te njihovih postrojbi za udruženi zločinački pothvat, istaknuvši da pojedinačna odgovornost za ratne zločine “možda postoji”, ali da “kolektivna osuda Hrvatske nije prihvatljiva”.

Đakić navodi kako se ne želi i ne može sakriti ničija odgovornost za zločine, “kojih je bilo sa svih strana”, ali i naglašava kako se moramo sjetiti tko je bio agresor. “I sami Bošnjaci trebaju se sjetiti tko je zarobio Aliju Izetbegovića, stavio u transporter i odvezao ga”, rekao je.

Za generala Slobodana Praljka, koji je jučer u haškoj sudnici ispijanjem otrova počinio samoubojstvo nakon što je osuđen za ratni zločin, rekao je da je časno i pošteno obavljao svoju dužnost u obrani.

Nesudjelovanje oporbe u čitanju saborske izjave u povodu haške presude, kako je rekao, “govori o njima samima i njihovim stajalištima u vezi Domovinskog rata, stradanja, agresije, razoružanja, pomoći, svih segmenata koji su se ticali tih ratnih godina, o njihovom poštivanju prema braniteljima, generalima, prema samom Domovinskom ratu”. “Danas su sve rekli”, poručio je Đakić.

Upitan kako tumači prijetnje koje je zbog svojih stavova o presudi primio zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh. odgovorio je kako “o tim individuama koje cijelo vrijeme napadaju, vrijeđaju i omalovažavaju hrvatske branitelje i hrvatsku državu” zapravo ne želi govoriti.

“Oni su sami o sebi sve rekli. Hrvatski narod će njima presuditi na idućim izborima”, kazao je te ocijenio kako su za osuđujuću hašku presudu najodgovorniji upravo oni koji su osuđivali hrvatsku državu kao agresora u BiH, pri čemu je prozvao bivšu čelnicu HNS-a Vesnu Pusić i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.Hina

I.V.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •