Podijeli

U zadnje vrijeme, više nego inače, vjerojatno zbog nadolazećih izbora, polemizira se oko uporabe starohrvatskog pozdrava “Za dom spremni”, nadajući se pokojem glasu više i stvarajući planiran i kontroliran razdor u hrvatskom puku koji je ionako opterećen bremenom prošlosti mnogo više nego drugi narodi u okruženju i Europi…

Ovaj pozdrav ima svoju povijesnu težinu i koristio se kao častan pozdrav još u vrijeme Ilirizma, Ljudevita Gaja, Antuna Mihanovića i “Lijepe naše” kada su se budili nacionalni osjećaji naroda, te u jednom obliku i kroz drugi svjetski rat nakon kojeg je zabranjen i proglašen ustaškim.

Pozdrav je ponovo oživio u Domovinskom ratu, 90-ih godina prošlog stoljeća, kada su naše sestre i braća po oružju stala u obranu Lijepe naše i sa tim uzvikom  išli i u smrt stavljajući svoj život na oltar Domovine. Neprijatelji ovog naroda, tražeći bilo što, što bi mogli ocijeniti “crnom mrljom” Domovinskog rata, uzeli su na tapet ovaj pozdrav i oko njega otvorili polemiku okrivljujući ga za svoje neuspjehe i koristeći ga za obračun sa braniteljima, a time i Hrvatskom državom.

Iako je taj častan i stari hrvatski pozdrav korišten i u drugom svjetskom ratu, ali ne samo u njemu, mnogi od poginulih i ranjenih u Domovinskom ratu su ga koristili kao svoju vodilju u borbi za samostalnu Državu, te se to nikako ne smije zaboraviti, pravdajući zabranu pozdrava njegovim korištenjem u vremenu NDH. U to vrijeme koristili smo i “kunu”, hrvatsku trobojnicu, grb, ali na udaru se našao pozdrav, vjerojatno zbog snage njegove riječi.

U isto vrijeme drugog svjetskog rata, a posebno nakon njega, komunistički režim je ostavio stotine tisuća mrtvih iza sebe, a njegova partizanska vojska se smatrala i zvala “oslobodilačka”. Druge istine nije bilo, a i danas se sve čini kako bi se prikrili i umanjili zločini tog režima. Radi se na buđenju kulta Tita raznim događajima, koristeći znakovlje kao zvijezdu petokraku pod kojom je hrvatski narod uistinu osjetio što je to nenarodni, nehrvatski režim ostavljajući svoje kosti diljem Domovine.

Ovih dana se uveliko govori o obnovi objekata i škole u Kumrovcu, te se dovode  strani ulagači koji bi na kostima i patnji naroda željeli ostvarivati zaradu, a i obnavljati povijesne laži o “osloboditeljima “. Vratiti u uporabu i obnoviti te objekte znači pljunuti na branitelje, njihovu žrtvu i Domovinski rat koji je pobijedio tu ideologiju zla, smrti i jednoumlja.

I evo nas opet na početku, kome i zašto smeta taj povijesni hrvatski pozdrav. Čini li se sve to u cilju toga da se probude aveti prošlosti koje smo pobijedili i smijenili u Domovinskom ratu? Tko je nezadovoljan uopće postojanjem države Hrvata, želi li nas se ponovo staviti, kao narod, u podređeni položaj koristeći i jedan povijesni pozdrav kao oružje za ostvarenje ciljeva? Podijeli pa vladaj je najbolje oružje, a svjedoci smo sve veće iscenirane i potaknute podjele svakog dana koja uništava hrvatsko društvo.

Hrvatski narod treba cijeniti svoju povijest, kakva god je ona bila, jer je ona naša, izučavati je i na greškama učiti kako se ona nikada više ne bi ponovila, te ne dozvoliti buđenje ideologija koje su ovaj naš narod zavile u crno, bilo fašističkih, bilo komunističkih.

ISTINA I DOMOVINA

Piše / predsjednik HBPS-Šefik Orlić

** Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala** 

 

 

 


Podijeli

17 KOMENTARI

  1. Musolinijevi fašisti su imali pozdrav “Per la patria pronti”. Onima koji imaju IQ išta veći od broja cipela, ne treba dalje ništa govorit. Vi ostali lumeni slobodno ponudite neki suvisli dokaz, povijesni zapis, nešto., išta što bi dokazalo postojanje tog i takvog pozdrava ikad u povijesti prije Pavelića. Makar, da je čak i postojao, ne bi to baš ništa promjenilo zločinački i izdajnički karakter ustaških vlasti iz NDH, kao ni kontekst u kojemu su taj pozdrav upotrebljavali. Kako god okrenete, ne možete uteć od činjenice da je u cijelom civiliziranom svijetu taj pozdrav sinonim i simbol zločina i izdaje vlastitog naroda i domovine. Vama koji i dalje ne shvaćate o čemu je tu riječ, reći ću sasvim jednostavno i jasno: Prestanite više nanosit štetu i sramotu našoj domovini i narodu svojim nebuloznim revizionističkim pizdarijama..

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva × tri =