HASANBEGOVIĆ (PONOVO) DOBIO TOMIĆA NA SUDU: Mora platiti 15.000 kuna zbog “slaboumnog bosanskog muslimana”

Tomić je profesionalno deformirani i frustrirani, a sad već pomalo i starac, kojemu se žuri. Žuri mu se jer se njegova ideologija urušava i to sama od sebe jer je idiotska i osuđena na propast, a on neće dočekati zatvaranje neistomišljenika na „gole otoke“.
Podijeli

Zagrebački Općinski građanski sud po drugi puta je, a nakon što im je prijašnju presudu ukinuo Ustavni sud, dosudio da pisac i kolumnist Ante Tomić mora platiti bivšemu ministru kulture Zlatku Hasanbagoviću odštetu zbog duševnih boli nanesnim zbog teksta objavljenoga u NIN-u 2016. kada je Hasanbegović bio imenovan ministrom, doznaje Jutarnji list.

Tomić je tada novopečenoga ministra nazvao “nemogućim bićem”, “političkim minotaurom”, “ideološkim jednorogom”, “ustaškim klaunom”, “slaboumnim zagrebačkim muslimanom” i “bijednikom”, a Hasanbegoviću, koji je tražio 30.000 kuna odštete, sud je sada, nakon ponovljenoga suđenja, dosudio polovicu toga iznosa.

Naime, isti sud već je prije nekoliko godina Hasanbageoviću u ovome slučaju dosudio 30.000 kuna, no nakon žalbe obrane drugostupanjski sud je kaznu preinačio dosudivši Hasanbegoviću 15.000 kuna.

Hasanbegović je isticao u tužbi da autor teksta može o njegovim društvenim i političkim pogledima misliti što hoće, pa i bez ikakvih argumenata, ali ga nema pravo vrijeđati i kvalificirati na način da mu vrijeđa pravo osobnosti i nanosi neimovinsku štetu.

Međutim sve je to u travnju prošle godine ukinuo Ustavni sud, zaključivši kako je ranijim presudama Tomiću povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja.

“Osim toga, iako sporne riječi i izrazi sami po sebi jesu uvredljivi i mogu se smatrati polemičnima, te premda uvrede i uvredljivi izrazi ne uživaju opću i neograničenu zaštitu, iste je potrebno sagledati kako u kontekstu objavljenog članka u cjelini tako i u kontekstu načina izražavanja i stila autora. U tom smislu treba ponoviti da novinarska sloboda također pokriva moguće pribjegavanje stupnju pretjerivanja ili čak provokacije”, naveo je Ustavni sud u obrazloženju ukidajuće odluke.

Zlatko Hasanbegović je tada samo kratko komentirao ukidanje presude protiv Tomića: “Nemam što komentirati. Činjenica je da je odluka donesena uz pet uzdvojenih mišljenja, što samo po sebi dovoljno govori. Dakle, postupak se nastavlja”.

Hasanbegović je u svojoj tužbi naveo kako je “sve to utjecalo i na moje obnašanje ministarske dužnosti, a posljedice je trpila i moja obitelj. Supruzi i djeci na ulici su nepoznati ljudi svašta dobacivali, među ostalim i riječ ‘retard‘”, naveo je bivši ministar.

“Po utvrđenju ovoga suda navodi tuženika su su objektivno uvredljivi i ponižavajući i doprinijeli su tužiteljevom osjećaju povrijeđenosti i poniženja, kao i zdravstvenim tegobama nakon njihove objave. Tužitelj se objavom članka tuženika našao u situaciji u kojoj se do tada nikada nije našao, a koja se očitovala u uznemirenosti, nesanici, izrugivanju prolaznika, radi čega je jedno vrijeme izbjegavao odlaske na do tada uobičajena mjesta, ordinirana mu je terapija, a što su osjetili i članovi njegove obitelji i što je po utvrđenju ovoga suda doista i bilo jer nije logično i životno moguće bezbolno i bez posljedica nositi se s ovakvim kvalifikacijama ad hominem”, navela je sutkinja Jadranka Liović Merkaš u obrazloženju presude u ponovljenome postupku, piše Jutarnji list.


Podijeli