Podijeli

Nakon vijesti da je Srbija tijekom jučerašnjeg dana otvorila dva nova poglavlja s Europskom unijom (Poglavlje 17. – Ekonomska i monetarna politika te Poglavlje – 18. Statistika), Mostov politički tajnik i saborski zastupnik Nikola Grmoja upozorava na činjenicu da su prošlog mjeseca hrvatski dužnosnici iz Ministarstava pravosuđa i Ministarstva hrvatskih branitelja upozorili da Srbija uopće ne surađuje u području procesuiranja srbijanskih ratnih zločina nad Hrvatima, kao niti u području utvrđivanja sudbine osoba nestalih tijekom srbijanske agresije u Hrvatskoj.

…Dr.sc. Zlatko Begonja: Struka je za odgodu kurikula – hrvatska povijest se obrađuje u samo 10% gradiva, a Domovinski rat izbačen…

„Premijer Plenković očito zaboravlja da je Hrvatska već pet godina punopravna članica Europske unije te stoga ima pravo i obvezu nadzirati izvršavanje svih preuzetih obveza Srbije. Istovremeno, ministrica Pejčinović Burić uporno nastavlja kršiti važeću odluku Vlade i ne saziva hrvatsko Povjerenstvo osnovano za sustavno nadziranje izvršavanja srbijanskih obveza. Smatramo nevjerojatnim tu činjenicu, jer je upravo Europski parlament 29. studenoga 2018. godine usvojio rezoluciju u kojoj je, između ostalog, potaknuo Srbiju da pripremi sustav odštete za žrtve i njihove obitelji. Umjesto da hrvatska Vlada zaštiti svoje građane i iskoristi dostupne mehanizme kako bi odgovorni za ratne zločine nad Hrvatima bili kažnjeni i kako bi se konačno saznala sudbina nestalih u Domovinskom ratu, Vlada ostavlja stradale da svoju pravdu potraže na srbijanskim sudovima”.

Upravo je naša država u nekoliko navrata bila blokirana tijekom pregovora, stoga ne postoji niti jedan valjani razlog da Hrvatska, kao jedina članica Europske unije koja je bila žrtva srbijanske agresije, ne iskoristi svoje pravo i blokira Srbiju, smatra Grmoja.

„U ovome trenutku Srbija sustavno otvara nova poglavlja, dok sustavno ne izvršava svoje obveze, a Povjerenstvo koje je osnovano s jedinom zadaćom nadzora Srbije uopće se ne sastaje. Neophodno je da Hrvatska reagira u trenutku kada Srbija ne izvršava svoje obveze, pogotovo kada je riječ o ovako važnom pitanju za sve Hrvate.“, zaključio je Nikola Grmoja.H

T.H.


Podijeli

5 KOMENTARI

  1. tko ce im zabraniti kada imamo 75% srbije u saboru, po tome se vidi koliko vole Hrvatsku i one koji su je stvorili, a kazu kobijagi Hr. sabor. zato proganjaju nas sto smo se branili od njih i njihovih cetnika i njihove partizanske rodbine, da bi stvorili njima drzavu da nas mogu jebati prodat olosu kao sto su oni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

osam − 7 =