Grgić negirao krivnju, odvjetnik: Spreman je dati ostavku iz moralnih razloga

Barišić doveden na ispitivanje...

Podijeli

Novogradiški gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a  u subotu je tijekom ispitivanja u USKOK-u negirao krivnju u aferi Janaf i spreman je dati ostavku iz moralnih razloga, poručio je njegov branitelj Zoran Mataić…

”Moj klijent je iznio opširnu obranu negiravši krivnju i bilo kakav koruptivni dogovor. Pitanje krivnje i pitanje eventualnog istražnog zatvora su dva razdvojena pravca”, rekao je odvjetnik Mataić.

Dodao je da se njegovom branjeniku na teret stavlja koruptivni dogovor u kojem je obećano 100.000 kuna za prilagođavanje uvjeta natječaja, koje obrana negira.

”Grgić otprije poznaje prvoosumnjičenog Krešu Peteka, ali ni u jednom trenutku nije čuo da se izustila ponuda od 100.000 kuna i da bi ona bila prihvaćena”, kazao je Mataić.

Uz to, Mataić je poručio da je Grgić spreman odstupiti s mjesta novogradiškog gradonačelnika.

”Ako razlog za istražni zatvor bude ponavljanje djela, a to se bude temeljilo na njegovoj funkciji, naravno da je spreman odstupiti. No spreman je odstupiti i iz moralnih razloga”, kazao je Grgićev branitelj. Dodao je da on i Grgić ne znaju ništa o curenju informacija iz istrage.

Barišić doveden na ispitivanje

U USKOK je na ispitivanje, pored Grgića, doveden velikogorički gradonačelnik i HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić. Njih dvojica će nakon ispitivanja biti dovedeni sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučivati o istražnom zatvoru za dvojicu gradonačelnika kojima je sabor u petak ukinuo imunitet saborskih zastupnika.

Grgić je oko 15 sati uhićen u Novoj Gradiški, a Barišić ranije u petak kada je sam, nakon odluke o skidanju zastupničkog imuniteta, došao u sjedište PNUSKOK-a.

Tužiteljstvo će za Barišića i Grgića također tražiti istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela

Uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u petak navečer jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Jednomjesečni istražni zatvor je određen Vladi Zoriću, Damiru Vrbancu, Vatroslavu Sabliću, Vinku Grgiću, Zvonku Marasu, Tomislavu Jelisavcu, Mirjani Prodan, Katarini Gašparac i Ljubomiru Perušiću, dok je Iva Šuler puštena da se brani sa slobode.H

D.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here