GRANATAMA PO PROGNANICIMA: Ovo je jedan od najpodmuklijih napada srpske vojske

Bez osude...

Podijeli

Na današnji dan, 16. srpnja 1992. godine, od strane bosanskih Srba izveden je drugi raketni napad na Slavonski Brod.

Granatama ciljano na izbjeglice

Tom prilikom pogođen je izbjeglički centar u Slavonskom Brodu, a napad na njega smatra se osmišljenim i osvetničkim pohodom srpske vojske jer je u prethodnim danima taj grad primio brojne prognanike iz BiH. Stoga je taj čin okarakteriziran kao izrazito nečovječan i podmukao…

Ipak, ovaj napad ostao je u sjeni prethodnog granatiranja koje se dogodilo 03. svibnja 1992. godine. U tim napadima i u eksplozijama topničkih ili minobacačkih granata ispaljenih iz Bosne ili u prasku bombi izbačenih iz zrakoplova koji su uzletjeli sa zračnih luka u Srbiji i Bosni, poginulo je 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško.

Bez osude

Tijekom Domovinskog rata na području brodske Posavine poginulo je 28 djece. U Domovinskom ratu prema službenim podacima poginulo je 402 djevojčice i dječaka, dok je na području Općine Slavonski Brod samo u jednoj godini 1992. čak je 27-ero djece ubijeno na pragu svoga doma, a 65 ih je ranjeno za što do danas nitko nije odgovarao.

(VIDEO) Slavonski Brod – sjećanje na djecu ubijenu u bombardiranju grada

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je poginulo ukupno 402 djece u dobi od 6 mjeseci do 18 godina. Čak 42 mališana koja su poginula još nisu krenula ni u osnovnu školu. Mnoga od te djece ubijena su u teškim srpskim ratnim zločinima bombardiranja civilnih ciljeva – škola, bolnica, zgrada, dječjih igrališta…, a nitko od tih zločinaca nikada nije odgovarao ni za jedno od te 402 ubijene djece.

Na današnji dan 1992. u Slavonskom Brodu, u takvom ratnom zločinu bombardiranja dječjih igrališta i ulica, poginulo je šestero djece. Uz njih je taj dan ubijeno još 10 građana Slavonskog Broda, a ranjeno čak 60 civila.

Samo u Slavonskom Brodu u vrijeme Domovinskog rata poginulo je 28 djece, a ranjeno čak 65. Uglavnom su to bili nasumični napadi srpskog dalekometnog topništva, ali i zrakoplova, koji su sijali smrt na dječjim parkovima, igralištima i ulicama grada.

U zračnim napadima izbačeno je 12 aviobombi, takozvanih “krmača”, a posljedica su bile velike ljudske žrtve i znatnu materijalnu štetu. U gradskom naselju Jelas pogođena je obiteljska kuća. Zrakoplovna bomba razorila je zidove katnice i urušila stropove na podrumu u kojem se nalazilo 14 civila. Uz dvije žene, u podrumu je smrtno stradalo petero djece: Andrijana, Dalibor i Marinko Marinković te Ivana i Marko Petrović.

Najmlađa žrtva ratnog zločina nad civilima Slavonskog Broda imala je tek 20 mjeseci.

Početkom svibnja 1992. na Slavonski Brod su bačene čak 94 bombe “krmače” svaka teška 250 kg. Više od 100 zrakoplova napalo je taj grad, kako bi odsjekli bosanske Hrvate u Posavini, i spriječili pomoćali i zbog odmazde nakon uspjeha hrvatskih snaga u Posavini tih dana. Bačene su i 4 kazetne bombe Bell 755 i 60 raketnih projektila tipa Munja.

Inače, za 402 djece koja su stradala u u Domovinskom ratu nitko nikada nije odgovarao, a vjerojatno i neće – ubojice djece i nalogodavci zločina umrijet će kao slobodni ljudi.

S.V.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here