GRADSKI VIJEĆNICI- Pronatalitetna politika na kninski način: ‘Demografska slika Zvonimirovog grada je više nego katastrofalna’…

Knin je danas među gradovima s najgorim demografskim stanjem jer grad je u zadnjih pet godina napustilo najmanje 4.403 osobe, i kad se još uračuna mortalitet brojka je i dramatičnija...

Ulica u Kninu-ilustracija
Podijeli

Razmjeri prirodne i ukupne depopulacije u Hrvatskoj sve su veći, a takvo stanje posebno se odrazilo na Knin, koji je još prije desetak godina nazivan ‘gradom mladih’. Knin je danas među gradovima s najgorim demografskim stanjem jer grad je u zadnjih pet godina napustilo najmanje 4.403 osobe, i kad se još uračuna mortalitet brojka je i dramatičnija, piše u priopćenju Marije Ćurić, vijećnice u kninskom Gradskom vijeću i Tomislava Čolaka, vijećnik u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije…

 Priopćenje prenosimo u cijelosti;

Kako se sa takvim alarmantnim stanjem nosi aktualna gradska vlast ?

Kojim mjerama nastoji zaustaviti iseljavanje, pretežito mladih obitelji iz grada i negativan prirodni prirast stanovništva ? Nažalost moramo konstatirati, nikakvim mjerama kako bi barem zaustavili takav nepovoljan trend, a kamoli preokrenuli stanje u povoljnije trendove.

Jedina nova mjera, ako je možemo nazvati pronatalitetnom mjerom u gradskom proračunu  povećanje je jednokratne pomoći za rođenje djeteta s 1.000 na 3.000 kuna. I to je sve ?

Za gradonačelnika je problem pronatalitetnih mjera s time zaključen !! Kao da roditeljima poručuje, dobili ste dijete , čestitam, izvolite 3.000 kuna od Grada Knina, i dalje se sami snalazite.  Kako drugačije razumjeti stavke u proračunu koji se tiču pronatalitetne politike i mjera koje bi pomogle roditeljima u podizanju djece.  Grad Knin kao i ostali gradovi sufinancira cijenu boravka djece u vrtiću, i to je sve. Doduše, donijeli su pravilnik, koji omogućava obitelji koja ima dvoje djece u vrtiću da za drugo dijete plaća samo 50 % cijene , a za treće dijete u vrtiću besplatan smještaj.  Kao da ga i nisu donijeli, jer u teoriji je dobar, ali u praksi koliko to obitelji ima dvoje , a kamoli troje djece vrtićke dobi. Nisu se sjetili, niti prihvatili prijedlog, da se  pravilnik odnosi na ukupan broj djece u obitelji, a kamoli besplatnog vrtića za svu djecu. Ovakva mjera u pravilniku samo je malom broju obitelji omogućila malo financijsko olakšanje i nije uopće poticajna za  obitelji koje žele ostati i živjeti u Kninu, i imati djecu ili više djece. Što se tiče školovanja djece, Grad Knin je jedan od rijetkih gradova u okruženju koji nije osigurao besplatne udžbenike za djecu. Moramo navesti kako je ipak osigurao u proračunu 20.000 kuna za nabavku udžbenika za djecu s teškoćama u razvoju. Pitamo se je li to dovoljno za stvaranje boljih uvjeta za život u Kninu? Smatramo da nije. U proračunu se preraspodjelom nepotrebnih stavki mogao naći novac za udžbenike.

Za stipendiranje učenika i studenata Grad Knin je izdvojio 150.000 kuna, i to za novih 7 učeničkih i 7 studentskih stipendija .  Hoće li to zaustaviti iseljavanje iz Knina i potaknuti roditelje da imaju više djece? Smatramo da neće. Hoće li Knin sutra imati potrebnih školovanih kadrova nužnih za razvoj grada. Smatramo kako ovako malo svotom za stipendiranje i zanemarivim brojem stipendija  sigurno neće.

Očekivali smo kako će rebalansom proračuna kojim je Knin na godišnjoj razini novim zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave od prihoda od poreza na dohodak na godišnjoj razini dobio 19,3 milijuna kuna više nego prošle godine, pronatalitetne stavke u gradskom proračunu se povećati. Uzalud smo se nadali. Navedene stavke su ostale iste.

Ni jedna kuna od tih novih 19,3 milijuna kuna u proračunu nije predviđena za bilo koju mjeru koja bi se odnosila na beneficije obitelji s djecom. Gradonačelnik i većina u Gradskom vijeću radije se odlučila trošiti te novce na neke druge stvari, koje po našem mišljenju nisu prioritetne u ovom trenutku.  Tako se u rebalansu proračuna umjesto za povećanje stavki za stipendiranje ili iznalaženje novca za besplatan vrtić i besplatne udžbenike za školu, 150.000 kuna izdvaja za nabavu i ugradnju opreme za naplatu parkinga oko zgrade gradske uprave, 150.000 kuna za usluge razglasa, video ekrana, krovne konstrukcije i pozornice. Pitamo se za koga i je li to baš sada prioritetno ? Rebalansom se izdvaja za nabavku kuhinjske opreme za restoran na kninskoj tvrđavi 370.000 kuna, za radove na uređenju kuhinje na kninskoj tvrđavi 200.000 kuna, usluge izrade studije izvedivosti i CBA analize za projekt uređenja restorana na tvrđavi 69.900 kuna, usluge statističara za vizualni pregled  i mišljenje o stanju objekta 35.000 kuna, i kao šlag na kraju, usluge osmišljavanja i izrade jelovnika za restoran na tvrđavi 50.000 kuna, te restoranske usluge ( reprezentacija ) 48.000 kuna.

Pitamo se tko će koristiti usluge restorana na tvrđavi s jelovnikom čija izrada košta 50.000 kuna? Građani Knina sigurno neće, osim onih čiji će trošak platiti Grad Knin iz proračunske stavke restoranske usluge. U rebalansu je predviđen i iznos od 140.000 kuna za izradu e-referenduma. Možemo misliti što bi građani na e-referendumu rekli o ovakvom trošenju njihovog novca. U rebalansu se našla i stavka od 100.000 kuna za hvatanje mačaka i pasa lutalica, koji za razliku od ljudi nemaju problema s natalitetom niti se iseljavaju, pa iako grad na njihovo hvatanje i zbrinjavanje troši 100.000 kuna, svjedoci smo kako po gradu stalno luta nekoliko skupina pasa lutalica, što je ne samo ružno nego i opasno za sigurnost građana, a pogotovo djece. Mogli bi nabrajati još mnogo stavki rebalansa koje nisu prioritetne, ali izgleda kako je gradonačelniku i većini u Gradskom vijeću  lakše ovih  19,3 milijuna kuna trošiti na ovaj i sličan način, nego se pozabaviti stvarnim problemima Knina i njegovih građana, te zaustaviti nepovoljnu demografsku situaciju u Kninu.

Upozoravamo ih kako  nije još kasno i kako milijune novaca poreznih obveznika mogu bolje iskoristiti na korist građana Knina, a ne na ispunjenje nekih svojih i inih želja i interesa.

Gradonačelnik je  u svom predizbornom programu istakao kako je svjestan činjenice da grad Knin polako umire, a HDZ-ovi vijećnici su istaknuli prilikom podizanja ruku za rebalans proračuna s ovakvim stavkama kako su grad Knin spasili od smrti.

Jedino promptno investiranje u obitelji i djecu može spasiti grad Knin od izumiranja, a ne u parkinge, pozornice, restorane i jelovnike, e-referendume, šetališta i slične stvari. Ako ne bude djece za koga sve to radimo. Tko će sve to koristiti ili će to biti spomenici nečije gluposti, navedeno je u priopćenju.

Zanimljivosti sa sučeljavanja i obećanja građanima Knina dvoje kandidata Josipe Rimac i Marka Jelića

Pogledajte video

H.H.


Vezane vijesti;

-Kninski politički triler- Pupovac upregnuo sve raspoložive snage za osvojiti Knin…


Podijeli