Podijeli

Sisački ogranak Matice hrvatske uskoro bi mogao postati beskućnik, sudeći po odluci Grada Siska kojom se tu udrugu izbacuje iz gradski prostora u kojem je od 2002., javlja Večernji list

Lani su Matici hrvatskoj smanjena sredstva unatoč podršci Kulturnog vijeća

U odluci o raskidu ugovora koji je Matica hrvatska Sisak imala s Gradom, stoji da u roku od 15 dana mora napustiti prostor “koji je Gradu potreban za druge svrhe”. Iako Matica uredno ispunjava obveze iz ugovora, na tu odluku Grada nema pravo žalbe, a Večernji list piše kako nisu doznali o kojim se drugim svrhama radi zbog koji Matica mora otići iz svoj prostora.

U Matici hrvatskoj Sisak, odakle su se proteklih godina čule kritike na određene poteze vlasti na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček (SDP), kažu da je to odmazda za te kritike. Lani su Matici hrvatskoj smanjena sredstva iz gradskog proračuna za projekte iako je Kulturno vijeće grada Siska podržalo te projekte, no na višoj razini odluke Kulturnog vijeća su promijenjene. To je dovelo i do ostavki u Kulturnom vijeću.

Dopredsjednica ogranka Matice: ‘tada je vladao čvrsti boljševizam’

“Samo je 1971. nedemokratska vlast udarila na Maticu, ukinula je njezino djelovanje, pozatvarala njezine prvake i članove, proglasivši ih neprijateljem vlasti i države; tada je vladao čvrsti boljševizam. Ova odluka podsjeća na to vrijeme”, kazala je Đurđica Vuković, dopredsjednica ogranka Matice hrvatske u Sisku.

Odlukom o raskidu ugovora o korištenju prostora, ističu u udruzi, upitna je provedba Matičinih ovogodišnjih planiranih programa i realizacija već potpisanih ugovora s Ministarstvom kulture, prenosi narod.hr.

“Potražili smo podršku sugrađana i suradnika na društvenim mrežama i u medijima. S gradskom vlasti tražimo razgovor, a ako to izostane tražit ćemo pravnu pomoć. Obratili smo se i čelnicima političkih stranaka u Sisku. Ako sve to padne u vodu, osmislit ćemo druge akcije”, zaključuje Đurđica Vuković.

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šesnaest − 7 =