Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Za danas zakazano ročište na splitskom Općinskom sudu zbog tužbe primoštenskog načelnika Stipe Petrine protiv sutkinje Maje Šupe nije održano. Pred zgradom suda na Dračevcu pojavilo se desetak građana koji su podržali Petrinu u njegovom pravnoj bitci. Sutkinja Šupe je dobila tužbu protiv primoštenskog načelnika, a o tužbi Petrine protiv Šupe još nije odlučeno. Petrina je tužio i sutkinju Dunju Ljubičić, već je ranije tražio njeno izuzeće. Inače, upravo je sutkinja Ljubičić osudila Petrinu po tužbi sutkinje Šupe.

Kako je kazao načelnik, razgovor sa sutkinjom Ljubičić danas u sudnici jedva je potrajao minutu. Ročište nije održano, a Ljubičić je zamjerila Petrini držanje ruku u džepovima. On je zatražio obrazloženje odgode i zapisnik, a kako je rekao, nije dobio ni jedno ni drugo. – Danas se još jednom pokazalo kako se suci nonšalantno ponašaju prema strankama i kako samo suci zaslužuje poštovanje dok su stranke u daleko gorem podređenom položaju osuđene na okolnost da suci mogu u okviru svojeg diskrecijskog prava voditi postupak kako hoće, a stranka se može žaliti “upravi vodovoda”. “Niste trebali dolaziti, doviđenja”, rečeno mi je u sudnici, čemu to ‘doviđenja’, za mene je to od sutkinje dosta drsko i bezobrazno jer se zna, prema odredbama ZPP-a, da je sutkinja trebala donijeti nekakav zaključak za odluku o odgodi ročišta. Zbog toga slijedi još jedna tužba radi povrede prava osobnosti, a druga razina je kaznena jer je sutkinja danas u sudnici zabranila pristup zainteresiranoj javnosti pod izlikom da nema ročišta, ali ovo je već drugi put da zabranjuje da se vidi što de događa u postupku – kazao je Petrina nakon ročišta. “Stranka u inkvizicijskom odnosu prema sucu”.

Požalio se na neravnopravan odnos strana u parnici. – To se događa jer suci očito rade što ih volja. Upisuju u zapisnik što ih je volja vode postupak po svojoj slobodnoj prosudbi i na sve imaju odgovor – žalite se višem sudu. Radi toga sam podnio tužbu protiv povrede prava osobnosti jer ovdje je stranka svedena na poziciju da moli Boga da se netko pridržava zakona, a ne da je to već zagarantirano. Sudac vam tako jasno u lice kaže da neće upisivati što se događa na ročištu i da će upisivati što je volja jer je zapisničarka “njena”.

Dakle, kao stranka ste apsolutno u nepovoljnom, inkvizicijskom odnosu prema sucu i zato je nužna javnost koja registrira, vidi i može sutra svjedočiti. To je jedini motiv nužnosti prisutnosti javnosti kako sudac ne bi mogao provoditi samovolju. S obzirom da sam sutkinji Dunji Ljubičić podnio tužbu radi povrede prava osobnosti i s obzirom da smo u sporu, jasno je da ona više neće suditi i očekujemo drugog suca zbog izuzeća. A ovo danas je bila katastrofa jer kako stvari stoje, a suci su nedodirljivi, sve je moguće – rekao je Petrina. “Jeste li Vi časni sudac?” Posjetio je na svoje riječi da je korupcija u sudstvu najveći hrvatski problem.

– Danas sam predsjednici suda poručio da ne štiti korupciju u sudstvu. Na moje pitanje jeste li Vi časni sudac, odgovorila je “Ja vam na to ne mogu odgovoriti”. Da mene pitate jesam li ja časni načelnik, i na poligrafu ću vam reći i moja tvrdnja će biti evidentirana kao istinita. Ako me netko pita radim li u korist općine, kao iz “topa” odgovorit ću “da”, naravno da da! Na moje pitanje radi li se u korist pravnog sustava i pravne sigurnosti građana u RH ili se zatire otpor RH dobijem samo šutnju – zaključio je Petrina. Više o svemu, pročitajte OVDJE…

D.K.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × tri =