Grabar-Kitarović u Sarajevu: Protiv sigurnosnih prijetnji boriti se zajednički…Pelješki most je unutarnje razvojno pitanje RH…VIDEO

Na pitanje novinara o tome smatra li da BiH predstavlja sigurnosni izazov nakon izjava o povratku velikog broja osoba s ratišta, dodala je da je sigurnost posebno kada je u pitanju terorizam i nasilni ekstremizam predstavlja pitanje za sve države.,,

screenshot
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se danas na pres-konferenciji u Sarajevu na sigurnosne prijetnje kojima se, kaže, treba zajednički oduprijeti jer se niti jedna država s njima ne može suočavati samostalno.

Na pitanje novinara o tome smatra li da BiH predstavlja sigurnosni izazov nakon izjava o povratku velikog broja osoba s ratišta, dodala je da je sigurnost posebno kada je u pitanju terorizam i nasilni ekstremizam predstavlja pitanje za sve države, piše dnevnik.ba.

– Moramo surađivati i razmjenjivati podatke i raditi na tome da se prije svega spriječe bilo kakvi potencijalni napadi na naše građane i resurse. Nedoumice koje su nastale razriješene su tokom razgovora predstavnika sigurnosnih službi dvije zemlje – pojasnila je hrvatska predsjednica.

Pozitivan ishod svega toga za Grabar-Kitarović je činjenica da su sigurnosne službe, općenito na prostoru jugoistočne Europe počele snažnije sarađivati i razmjenjivati podatke.

– Moramo biti povezani i budni u smislu bilo kakve prijetnje našim državama. Zbog toga se zalažem za daljnji razvoj suradnje ne samo kada je u pitanju terorizam nego kada su u pitanju bilo kakvi prekogranični problemi poput krijumčarenja ljudi i oružja, ekoloških problema, požara i slično – dodala je.

Zaključila je da se u tom smislu može bolje surađivati te da države ovog okruženja i idu ka tom pravcu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović na pres-konferenciji u Sarajevu osvrnuli su se na pitanje izgradnje Pelješkog mosta, a predsjednica je izrazila stav da ono nije usmjereno protiv BiH niti daljnjeg razvoja Neuma.

Ponovila je da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta unutarnje, razvojno pitanje Hrvatske koja ima namjeru povezati svoj teritorij, a samim tim rasteretit će se i put kroz Neum.

A.G.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •