“Gotovo je, gotovo!” – Torcida na Poljudu prekinula utakmicu Hajduka i Partizana i spalila jugoslavensku zastavu!

Juoslavensku zastavu je zapalio Ivan Božan, torcidaš koji je u Domovinskom ratu bio pripadnik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske...

Podijeli

Na današnji dan 1990 Torcida upada na Poljudski teren za vrijeme utakmice Hajduk-partizan koju prekida te pali jugoslavensku zastavu. Torcida je tako odgovorila na srpsku balvan revoluciju koja je započela mjesec ranije u Kninu…

Događaji na Maksimiru od 13. svibnja 1990. godine kada su Delije, navijači Crvene Zvezde, spriječili odigravanje utakmice beogradskog kluba s Dinamom, nagovijestili su da će se demokratske promjene koje su zahvatile ex Jugoslaviju pretvoriti u otvoreni sukob. Par mjeseci kasnije, u srijedu 26. rujna 1990. godine, pripadnici Torcide prekinuli su na Poljudu susret 8. kola jugoslavenske nogometne lige između Hajduka i Partizana pri rezultatu 2-0 za goste iz Beograda.

Alen Bokšić na utakmici Hajduk-Partizan 26. rujna 1990. (autor Mato Biljak)

Taj događaj bio je navijački epilog nacionalnom strašću obilježene 1990. godine. Od  početka utakmice atmosfera na Poljudu bila je naelektrizirana, ispunjena nacionalizmom, ali i srdžbom navijača zbog katastrofalnog ulaska Hajduka u, pokazalo se, posljednje nogometno prvenstvo Jugoslavije. Prvi, kraći prekid Torcida je izazvala već u 2. minuti, jer se od guste i šarene magle brojnih dimnih bombi ništa na terenu nije vidjelo, da bi crnogorski sudac Branko Bujić već u 25. minuti bio prinuđen i po drugi put prekinuti susret jer su pripadnici Torcide zapalili stotinjak baklji, od kojih su neke bačene i u teren.

Izvor: Slobodna Dalmacija

U 73. minuti utakmice Torcida je provalila na teren. Suci i gostujući nogometaši odjurili su u svlačionice, a nogometaši Hajduka pokušali su zaustaviti eskalaciju nereda. No to nije bilo potrebno jer navijači Partizana ionako nisu došli na utakmicu, a Torcida nije iskazala želju za obračunom nego isključivo za iskazivanjem bunta. Dok su Torcidu na povratak na tribine nagovarali igrači Hajduka, kao i gradonačelnik Splita Onesin Cvitan, koji je preko razglasa molio za mir, policijske snage pasivno su promatrale što se zbiva.

Igrači Hajduka bezuspješno su pokušali nagovoriti Torcidu da se vrati na tribine

Nije bilo šanse da se nastavi utakmica kao ni za povratak navijača na tribine. Pripadnici Torcide dugo su ostali na travnjaku skandirajući parole poput „O Hrvatska, o Hrvatska, nezavisna država“ i „U boj, u boj za narod svoj“ te klicajući prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i političaru Šimi Đodanu.

Navijači Partizana nisu doputovali na utakmicu

Najveće oduševljenje među okupljenima svakako je označilo kidanje jugoslavenske zastave sa stadionskog jarbola. Ubrzo potom, uz skandiranje „Gotovo je, gotovo!“zastava s petokrakom je zapaljena te ponovno dignuta na jarbol. Zastavu je zapalio Ivan Božan, torcidaš koji je u Domovinskom ratu bio pripadnik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Ovaj događaj bio je jasan pokazatelj da su toj državi dani odbrojeni. Utakmica je kasnije za “zelenim stolom” registrirana 3-0 za Partizan.

Pogledajte video do kraja gdje se pali jugoslavenska zastava a spiker HTV Božo Sušec govori da huliganstvu nema kraja…

Naslovna fotografija – Torcida.hr

Izvori
Literatura
Lalić, Dražen. Torcida: pogled iznutra. Zagreb: AGM, 1993.

Periodika
Alfirević, Slaven. “Prekid zbog “Torcide””. Slobodna Dalmacija (Split), 27. rujna 1990., 32.

Internet
Dalmacija Danas: “Preminuo je Ivan Božan, branitelj i torcidaš koji je 1990. na Poljudu zapalio jugoslavensku zastavu”, pristup ostvaren 26. rujna 2020., https://www.dalmacijadanas.hr/preminuo-je-ivan-bozan-branitelj-i-torcidas-koji-je-1990-na-poljudu-zapalio-jugoslavensku-zastavu/

Televizija
TV Kalendar. Hrvatska radiotelevizija. autor Tomislav Šulj, urednik Vladimir Brnardić, 26. rujna 2015.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here